PREŽEDNELE ŽIVOTINJE SVE U TRENU POPILE: Konačno stigla voda za iznemogle konje, krave i ovce na Suvoj planini

J. Ćosin

17. 09. 2021. u 06:15

NAKON što su životinje na Suvoj planini danima bile ugrožene, iznemogle i žedne, a jedno grlo i uginulo, jer je jedini izvor sa kojeg su se pojile presušio, krave, ovce i konji na Suvoj planini napokon su dobili vodu za piće.

ПРЕЖЕДНЕЛЕ ЖИВОТИЊЕ СВЕ У ТРЕНУ ПОПИЛЕ: Коначно стигла вода за изнемогле коње, краве и овце на Сувој планини

Foto J. Ćosin

Dve vojne cisterne u sredu uveče izvezle su vodu na izvor Rakoš i napunile bazene. Već do jutra bazen je ponovo bio prazan, budući da su prežednele životinje sve popile, ali nova tura vode od sada će stizati redovno, nakon potpisivanja ugovora opštine Gadžin Han i Ministarstva poljoprivrede, sa Vojskom Srbije.

- Jedna cisterna nije bila dovoljna da napoji životinje, do vode su stizale jače životinje, a one slabije uzaludno su čekale, ili su se pojile iz flaša koje su donosili meštani koji su želeli da pomognu - priča Vojkan Andrejić iz Bele Palanke.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević u četvrtak je sa predstavnicima lokalne samouprave posetio Suvu planinu i opštinu Gadžin Han sa kojom je sklopljen ugovor po kojem će vojska svakog dana voziti po dve cisterne vode. On kaže da se traži i dugoročno rešenje za ovaj problem sa kojim se meštani ne sreću prvi put.

KONKURS ZA BUŠENjE BUNARA

MINISTARSTVO ima konkurs za bušotine, odnosno bušenje bunara, gde će oni aplicirati iduće godine. Na vezi ćemo biti stalno i tražimo trajno rešenje. Ministarstvo je preko Udruženja uplatilo sredstva da životinje nesmetano imaju vodu, uz pomoć Vojske Srbije. Dok se ne steknu uslovi, tako će biti svakog dana, dnevno će šest cisterni od po tri i po tone voziti na izvor - kaže Bogićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!