POSLE 120 GODINA: Jelovac ostao bez đaka, u školi sada vrtić(FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 09. 2021. u 18:20

SEOSKA škola u Jelovcu je posle 120 godina ostala bez đaka, navodi se na zvaničnoj fejsbuk stranici ovog despotovačkog sela.

ПОСЛЕ 120 ГОДИНА: Јеловац остао без ђака, у школи сада вртић(ФОТО)

Foto: Fejsbuk sela Jelovac

Školska zgrada podignuta je na mestu sudnice zalaganjem samih seljaka. Škola u Jelovcu je 1903. godine imala 44 učenika, od kojih sedam “nikako ne dolazi“, dok 37 pohađa nastavu, zabeleženo je u škoslkih dokumentima.

Prvi učitelj bio je Ilija Ika Čaušević, koji je 1909. godine prešao u Dvorište, a u školu je došao učitelj Života Protić, sin sveštenika iz Despotovca. Kada je učitelj Protić, kao rezervni oficir, otišao u rat 1912. godine, zamenio ga je sveštenik Lazar Matijević. On se sa srpskom vojskom povukao preko Albanije 1915. godine, a škola nije radila od 1915. do 1919. godine. Posle Prvog svetskog rata škola je ponovo počela da radi 15. februara 1920. godine, navode još Jelovčani.

Njihovu školu pohađali su i đaci iz Strmostena, Židilja i još nekih sela. Prvog učitelja, Iku Čauševića - Eru u Jelovcu još pominju sede starine. Poslednji učitelj bio je Nenad Stojadinović.

Danas umesto prvaka u školi je vaspitna grupa dece sa vaspitačicom Danicom Blagojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća