NOVI SJAJ "APOTEKE NA STEPENICAMA" U VRŠCU: Restaurirana ograda i kandelabri na prepoznatljivom stepeništu

J. J. BALjAK

30. 08. 2021. u 10:03

ZGRADA „Apoteke na stepenicama“ u Vršcu, u kojoj je pre skoro 240 godina bila otvorena prva apoteka u tom gradu „Kod spasitelja“, ovih dana počela je da sija starim sjajem.

НОВИ СЈАЈ АПОТЕКЕ НА СТЕПЕНИЦАМА У ВРШЦУ: Рестаурирана ограда и канделабри на препознатљивом степеништу

Foto: Gradski muzej Vršac

Najpre je na prepoznatljivim stepenicama, kojima se direktno sa ulice ulazi u to zdanje iz 18. veka, restaurirana kovana ograda, a sada su obnovljena i ponovo osposobljena i dva autentična kandelabra od kovanog gvožđa. Njihova svetlost tek sada na pravi način razotkriva svu lepotu jedne od najstarijih zgrada u Vršcu.

U planu je i da na zidu stepenica, baš kao nekada, bude oslikana reklama kozmetičke linije za žene „Doktor Filipon“, koja se u toj apoteci spravljala u 19. veku, kada je njen vlasnik bio Bela Kihler.

„Apoteka na stepenicama“, inače, predstavlja depandans Gradskog muzeja u Vršcu, u kom je početkom ove godine otvorena prva stalna postavka u Srbiji posvećena istoriji farmacije i apotekarstva. Tu se nalazi i prirodnjačka zbirka vršačkog muzeja.

Otvorena je svakog dana, osim ponedeljka.

Upravo zbog stepeništa, koje je bilo naknadno dozidano na zapadni deo fasade, ovo zdanje predstavlja jedinstven arhitektonski primerak u našoj zemlji.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?