SUDBINU PARKA KROJIĆE STRUKA: Pokrajinski sekretarijat naložio novu reviziju studije zaštite Gradskog vrta u Vršcu

J. J. BALjAK

16. 08. 2021. u 07:26

POKRAJINSKI sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine naložio je Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode da po ubrzanom postupku uradi novu reviziju postojeće studije o zaštiti Gradskog parka u Vršcu.

СУДБИНУ ПАРКА КРОЈИЋЕ СТРУКА: Покрајински секретаријат наложио нову ревизију студије заштите Градског врта у Вршцу

Prirodni spomenik vrtne arhitekture / Foto L. Častven

Cilj je da se utvrdi u kakvom je zaista stanju taj prirodni spomenik vrtne arhitekture, s obzirom na to da članovi pet vršačkih udruženja tvrde da on - propada.

Na osnovu tog dokumenta, koji bi trebalo da bude završen već ove jeseni, biće odlučeno da li će park ostati u nadležnosti lokalne samouprave ili će mu, kao što to udruženja traže, biti podignuta kategorija zaštite, kako bi brigu o njemu preuzela Pokrajina. To je rezultat sastanka, koji su predstavnici udruženja održali u resornom sekretarijatu, nakon što su nadležnima u skupštini APV predali peticiju sa 2.100 potpisa.

- Njihov zahtev je bio da pokrajinska skupština usvoji odluku o zaštiti parka, koju je Zavod uradio 2001, a potom revidirao 2011. Imajući u vidu da je od tada prošla čitava decenija, kao i da je, prema njihovim rečima, u međuvremenu došlo do degradiranja vrednosti parka, logično je da najpre uradimo novu reviziju te studije, da je uskladimo sa novim zakonskim propisima i utvrdimo nastale promene. Tek nakon toga ćemo znati koji su nam dalji koraci - kaže, za "Novosti", Dušan Španović, zamenik pokrajinskog sekretara. - Ova revizija bila je uvrštena u redovan plan rada Zavoda, ali je sada, zbog peticije, ona ubrzana. Za oko mesec dana, kada se završe letnji odmori, stručnjaci iz više oblasti će izaći na teren i dati svoje mišljenje o stanju parka. Oni će reći da li treba da se svrsta u drugu ili treću kategoriju. U prvoj, koja predstavlja najviši nivo zaštite, sigurno neće biti.

SVI BEŽE OD NADLEŽNOSTI

GRADSKI park u Vršcu se odlukom lokalne samouprave nalazi pod zaštitom još od 1973. godine, kada je za upravljača imenovan JKP "Drugi oktobar". Zbog donošenja novih zakona, Zavod za zaštitu prirode je 2001. uradio novu studiju zaštite i uputio je lokalnoj skupštini na usvajanje, ali su oni to punih deset godina odbijali da urade. Novo usklađivanje sa zakonom usledilo je 2011, kada je Zavod utvrdio da park ima vrednosti zbog kojih zaštitu treba da proglasi APV, ali ni oni do sada to nisu uradili. Zašto - udruženja ni ovoga puta nisu dobila odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)