SOMOVI NADMUDRILI ALASE: Održana prva “Negotinska bućka” na Kusjaku

S. M. J.

22. 08. 2021. u 12:31

IAKO su tek četiri od 22 posade koliko ih je u ranim jutarnjim satima isplovilo sa plaže na Kusjaku kod Negotina vratilo sa ulovom, prva „Negotinska bućka“ nadmašila je očekivanja organizatora, članova tek formiranog Udruženja građana SUPA (Sport, umetnost, priroda, alternativa).

СОМОВИ НАДМУДРИЛИ АЛАСЕ: Одржана прва “Неготинска бућка” на Кусјаку

Foto S.M. J.

Nije lako, vele alasi, mamiti soma, ritmičnim jednoličnim udaranjem bućke o površinu vode. Ova grabljivica krije se u dubinama, naročito kad su temperature visoke, kakve se nedeljama beleže u Negotinskoj krajini.

-Riba u zadnjih petnaestak dana slabo grize zbog velikih vrućina, tople vode, pa ni som kao čovek neće da jede i kad je sunce beži u ladovinu – kaže Zoran Milivojević iz Tekije koji je u paru sa bratom Goranom ubedljivo svojim ulovom od 21 kilograma, koliko su težila njihova četiri ulovljena soma, nadvisio ostale takmičare.

Ta četiri soma, vele Milivojevići, višestruki pobednici nadaleko starije „Zlatne bućke“ u Tekiji, „izašla“ su lako. Očekivali su vele, zbog ovdašnjih dubina i rupa, velike somove, ali su oni očigledno „Negotinsku bućku“ gledali iz prikrajka.

-Kod lova soma na bućku najvažniji je timski rad, ta uzajamna pomoć oko obezbeđivanja mamka, čamca, pente, lokacije gde se peca. Efekat timskog rada vidljiv je kod izbora terena jer čamac mora da se održava shodno toku reke Dunav, pa se prati konfiguracija terena, pa na osnovu toga i iskustva tražimo ribu. Jedan je za motorom, drugi puni mamke, jedan vadi ribu, drugi donosi meredov – dodaje Goran Milivojević.

Pod pokroviteljstvom Udruženja sportskih ribolovaca “Timok”, opštine Negotin i brojnih prijatelja i sponzora prva “Negotinska bućka” okupila je 44 takmičara iz Negotina, Mihajlovca, Dušanovca, Tekije, Brze Palanke, Donjeg Milanovca, Bora i Zaječara.

Sudije Nenad Trandafirović i Ivan Veselinov, Milošu Milenkoviću i Ivanu Stojanoviću iz Negotina izmerili su ulov od 3,4 kilograma, dovoljan za srebrnu medalju, a ocu i sinu Slaviši i Janku Milosavljević iz Negotina, za soma od 2,4 kilograma dodelili su treće mesto.

-Oduševljen sam pogotovu što je prva bućka i što smo, eto osvojili nagradu, što je to meni bilo prvo učešće iako godinama pecam, a druženje je pritom sjajno i verujem da bi ovako nešto u Negotinu trebalo da se dešava češće. Meni lično nije bilo teško, ja sam bućkao i mamio soma, a tata je bio nešto bolje sreće, ali ipak, timski je rad - kaže najmlađi učesnik „Negotinske bućke“, dvadesetdvogodišnji Janko Milosavljević.

„Negotinsku bućku“ pratilo je i takmičenje u pripremanju najlepše riblje čorbe koju je sa mnogo iskustva i još više majstorskih tajni zanata kuvalo 10 ekipa otežavši posao članovima žirija Dejanu Jakovljeviću, Zoranu Jovanoviću i Dragutinu Đorđeviću.

Posle mnogo probanja i većanja za pobednika je proglašena riblja čorba tima „Negotino bend“ Dragana Paskulovića, drugoplasirani su „Plekani“ Živka Grujića, a treće mesto osvojio je „Zlatni kotlić“ Milana Dašića.

-Za prvi put zadovoljni smo i brojem takmičara i celom organizacijom. Som, doduše, u zadnje vreme ne jede kako treba ali je najvažnije da su naši gosti oduševljeni. Planiramo da ovu manifestaciju tek unapredimo da se odlikuje ne samo masovnošću, već i kvalitetom - kaže Davor Rajić, predsednik Udruženja SUPA.

Učesnici i gosti sladili su se i srnećim gulašom koga su pripremali Ljubiša Grekulović i Slavoljub Caki Đorđević, ali i uživali u muzici Ansambla „KontrAkord“. Za dobro raspoloženje pobrinuo se i di džej Aleks Ivanji.

POLjUBAC, PA U VODU

Sedam ulovljenih somova iskusni alasi tokom šest sati lova morali su da održe u životu. Nakon merenja, ekipe su svakom od soma podarile po poljubac i pustile ih u vodu. Za buduću ribolovačku sreću.

RIBOLOVNI TURIZAM

Opština Negotin ribolovni turizam posmatra kao svoju razvojnu šansu, pa i ovu manifestaciju, kaže prvi čovek opštine, Vladimir Veličković, gleda kao promociju turizma.

-Lokalna samouprava će nastojati da narednih godina u značajnoj meri pomogne organizaciju „Negotinske bućke“ koja može lako da postane brend ovog kraja i promoter ribolovnog turizma -kaže Veličković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati