OBELEŽENA 208. GODIŠNJICA POGIBIJE HAJDUK VELJKA PETROVIĆA: Spomen na slavnog junaka Prvog srpskog ustanka (FOTO)

S.M.J.

11. 08. 2021. u 15:32

POMENOM koji su služili protonamesnik Marjan Kerčulj, jerej Marko Jokanović, prvi paroh negotinski i Ranko Jović, protojerej – stavrofor obeležena je 208, godišnjica pogibije legendarnog branioca Negotina, Hajduk Veljka Petrovića, koji je poginuo 1813. godine, po istorijskim tumačenjima, na današnji dan.

ОБЕЛЕЖЕНА 208. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ХАЈДУК ВЕЉКА ПЕТРОВИЋА: Спомен на славног јунака Првог српског устанка (ФОТО)

FOTO: S.M.J.

Počast junaku Prvog srpskog ustanka odali su sportisti košarkaškog i fudbalskog kluba koji nosi ime branioca Negotina, sa trenerima Dušanom Mandićem, Željkom Sulićem i Bratislavom Ninićem, kulturni poslenici i predstavnici lokalne samouprave.

FOTO: S.M.J.

Pomen slavnom junaku

Venac na spomenik Hajduk Veljku, podignutom 1892. godine na mestu njegove pogibije po nacrtu arhitekte Jovana Ilkića sa bronzanim medaljonom koji je izradio vajar Đoko Jovanović, položili su Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, Tatjana Bulatović, pomoćnik predsednika opštine i Ljubica Jovanović, član Opštinskog veća.

FOTO: S.M.J.

Zahvalni Negotinci su svom braniocu posvetili ovaj spomen kompleks sa stihovima Ljube Nenadovića i Dragomira Brzaka, ali su i na grobu Hajduk Veljka u porti Crkve roždestva presvete Bogorodice, sagrađene 1803. podigli nadgrobne ploče na kojima su uklesani stihovi Sime Milutinovića Sarajlije.

FOTO: S.M.J.

Vajar Nebojša Mitrić ovekovečio je Veljka na Kušlji kroz velelepni spomenik u centru grada koji je otkriven 1983.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)