SEĆANJE NA MIŠARSKE JUNAKE: Velika svečanost u šabačkom kraju (FOTO)

V.Mitrić

13. 08. 2021. u 15:16 >> 15:29

POLAGANjEM venaca kod spomenika Mišarskim junacima obeležena ke 215. godišnjicu Boja na Mišaru, kao jedne od najznačajnijih pobeda srpskih ustanika tadašnje Srbije nad oružanim snagama Otomanskog carstva.

СЕЋАЊЕ НА МИШАРСКЕ ЈУНАКЕ: Велика свечаност у  шабачком крају (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

Do današnjih dana, po rečima šabačkog gradodnačelnika, dr Aleksandra Pajića, „ ovo je ostala jedna od najvećih pobeda srpskog naroda, jedna od najznačajnijih pobeda kojom je šabački kraj odužio svoj dug prema državi Srbiji“.

- Zato je sećanje i pomen koji smo danas odali mišarskim junacima, moralna i svaka druga obaveza grada Šapca i njegovih građana - rekao je Pajić.

- Generacija kojoj pripadamo, oseća dužnost da sačuva uspomenu na velike ljude i događaje koji su oblikovali kolektivnu narodnu svest i koji su postavili temelje društvu u kojem živimo. Zajedno sa svojom državom, negujemo sećanje na same početke stvaranja moderne srpske državnosti, kojima Mišar neizostavno pripada. Budućnost i prosperitet jednog naroda, može garantovati samo efikasna i jaka država koja je oslonac i sigurnost svim njenim građanima. Stoga se naše bitke koje danas vodimo ogledaju u dužnosti da čuvamo sopstvenu državu i da je unapređujemo u skladu sa savremenim tokovima sveta u kojem živimo.

U Šapcu su, istakao je dr Pajić krenuli su u ostvarenje cilja da ovaj grad učine gradom budućnosti.

- Jedan od bitnih preduslova koji smo postavili na tom putu, predstavlja i rekonstrukcija Zgrade kulture Mišar. Za ovu namenu u 2021. godini, gradu Šapcu je odobreno 15 miliona dinara putem konkursa ,,Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja, dok je dodatnih osam miliona dinara opredelio grad Šabac iz sopstvenog budžeta. Kreiranjem dodatnih sadržaja oslonjenih na priču o Mišaru i njegov istorijski značaj, daće se dodatni podstrek unapređenju različitih segmenata života ljudi ovog kraja. Smatramo da je upravo ovo najbolji način da se dostojno odužimo precima i budućim generacijama ostavimo dobar primer borbe za svoj grad, narod i državu. Temelj koji su položili mišarski junaci, čvrsta je podloga na kojoj treba raditi na ostvarenju navedenih ciljeva -kazao je gradonačelnik Pajić.

Na značaj Mišarske bitke ukazao i Miodrag Kapor državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, koja je, sa gradom Šapcem, organizovala ovu svečanost.U čast i slavu mišarskih junaka izveden je umetnički program „Kaži Bože do spasenja pute“, u izvođenju glumaca Teatar Vožd“ sa Mišara.Vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Minostarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Šapca Mačvanskog upravnog okruga, drugih lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i udruženja građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!