VEČERAS U OSOJANU: "Đedov sabor" u znak sećanja na mitroplota Amfilohija

D.Zečević

05. 08. 2021. u 15:20

POVODOM dvadesetogodišnjice početka povratka u Osojane , mesto u opštini Istok na Kosmetu eparhija raško-prizrenska i Dom kulture iz Gračanice organizuju od petog do sedmog avgusta “Đedov sabor” u znak sećanja na mitropolita Amfilohija.

ВЕЧЕРАС У ОСОЈАНУ:  Ђедов сабор у знак сећања на митроплота Амфилохија

Foto Arhiva

Prema rečima Mališe Đurića, predsednika opštine Istok na čijem se području nalazi Osojane, mitropolit Amfilohije je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj metohijski kraj.

- Osim što je hrabrio povratnike, on ih je i hrabrio moltivama i neizmernom ljubavlju koju je posedovao prema ovoj kosovsko metohijskoj zemlji-, ističu iz gračaničkog Doma kulture i dodaju da je večeras u 20:00 sati zakazano otvaranje Sabora projekcijom filma “Dostojan” - posvećenog mitropolitu Amfilohiju.

Potom će biti prikazan dokumentarni film o povratku Srba u Osojane pod nazivom “Svitanje u Istoku” kao i obraćanje predsednika opštine Mališe Đurića kao i paroha osojanskog Jovana Cvetkovića.

U petak u 19:00 časova biće održano pesničko veče, dok će program biti nastavljen u subotu od osam sati ujutru, Svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti episkop raško- prizrenski Teodosije.

Osim povratanika, prisutnima će se obratiti i vladika Joanikije, a uslediće i kulturno- umetnički program.

Inače, kako podsećaju iz gračaničkog Doma kulture, Osojane je jedno od retko uspešnih povratničkih mesta gde sada živi oko 350 Srba,među kojima i osamdesetak dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!