ODBRANA MILENINE GALERIJE: Peticija protiv projekta za obnovu doma slikarke Milene Pavlović Barili

D. NOVKOVIĆ

03. 08. 2021. u 06:21

INICIJATIVNI odbor udruženja "Zaštitari Mileninog Doma" - uz grupu građana, istoričara umetnosti i arhitekata - pokrenuo je onlajn peticiju za poništenje projekta obnove galerije čuvene slikarke Milene Pavlović Barili (1909-1945).

ОДБРАНА МИЛЕНИНЕ ГАЛЕРИЈЕ: Петиција против пројекта за обнову дома сликарке Милене Павловић Барили

Foto D. Novković

U obrazloženju se navodi da će, u suprotnom, Milenina dela biti ugrožena u novom galerijskom objektu od stakla, koji narušava ne samo ambijent njenog Doma, već ruži i najuže gradsko jezgro. Zato se zahteva da Odeljenje za urbanizam Gradske uprave u Požarevcu i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva stave van snage sva usvojena akta i stopiraju realizaciju projekta.

- Milenina dela se čuvaju u autentičnom ambijentu, uklopljenom u patrijarhalnu atmosferu starinske bašte, umesto koje je sada projektovana moderna, hladna, neautentična zastakljena zgrada - navodi se u tekstu peticije.

(NE)SPORNO Budući izgled objekta, Foto Urbanistički projekat

Pre usvajanja urbanističkog projekta, u Požarevcu su održana dva javna uvida tokom kojih su se čula oštra protivljenja građana, ali i nekih stručnjaka - uz obrazloženje da je Milenina majka Danica Pavlović Barili svu imovinu poklonila gradu, uz uslov da se ne narušava originalni izgled Milenine rodne kuće. Ipak, projekat je usvojen, a odustalo se samo od vinskog podruma i restorana na krovu staklene galerije.

KONTRAST Staklena galerija u dvorištu, Foto Urbanistički projekat

Predviđeni radovi u tri faze

PRVA faza rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje obuhvata podizanje dvorišne staklene galerije visoke 12 metara. Druga podrazumeva obnovu postojeće galerije, izgrađene šezdesetih godina prošlog veka, a za kraj je najavljena obnova Milenine rodne kuće, izgrađene u 19. veku.

Za početak, Ministarstvo kulture je izdvojilo 20 miliona dinara, ali se još ne zna koliko će koštati kompletan projekat. Nezvanično, radi se o oko 1,6 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)