FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA U VRNJAČKOJ BANJI: Program otvara film "Nečista krv - Greh predaka"

Tanjug

02. 08. 2021. u 15:30

FESTIVAL filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji po 45. put će biti otvoren 13. avgusta filmom "Nečista krv - Greh predaka“ prema scenariju Vojislava Nanovića, u režiji Mulutina Petrovića, saopštila je danas direkcija te manifestacije u susretu sa medijima u Kombank dvorani u Beogradu.

ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКОГ СЦЕНАРИЈА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ: Програм отвара филм Нечиста крв - Грех предака

Foto: A.S.

U Glavnom takmičarskom programu do 17. avgusta biće prikazano devet novih domaćih filmova, a prve večeri će biti prikazan i najnoviji projekat "Južni vetar 2: Ubrzanje" prema scenariju tandema Miloš Avramović - Petar Mihajlović, koji stoje i iza prvog dela tog uspešnog flma i istoimene TV serije iz 10 epizoda.

Takođe, na programu su i ostali poznati filmovi - "Jedini izlaz" scenariste Marka Popovića, u režiji Darka Nikolića, „Oaza“ prema scenariju i režiji Ivana Ikića, "Lihvar" scenariste Strahinje Madžarevića, u režiji Nemaće Ćeranića, "Živ čovek" Milene Marković (scenaristkinja) i Olega Novkovića (reditelj), "Prolećna pesma" rediteljke Natalije Avramović, koja potpisuje scenario sa Ljubinkom Stojanović.

U konkurenciji su i naslovi iz 2020. godine - "Vikend sa ćaletom" scenariste i režisera Miroslava Momčilovića, kao i "Ime naroda" Milovana Vitezovića, u režiji Darka Bajića.

Filmovi epohe kao što su "Nečista krv" ili "Ime naroda" su specifični iz razloga što imaju više scenarista, odnosno dramaturških obrada.

Tako je film prema delima Bore Stankovića rađen prema starom scenariju reditelja Vojislava Nanovića (1922-1983), kojeg je posle nekoliko decenija pronašao reditelj Milutin Petrović, a taj scenario "Nečiste krvi" je adaptirala poznata dramaturškinja Milena Marković, koja se takmiči sa filmom "Živ čovek".

Biografska istorijska drama o Svetozaru Miletiću "Ime naroda" rađena je prema pozorišnoj drami "Svetozar" Milovana Vizezovića, koji je i napisao veoma obiman scenario za film, koji su onda obradili reditelj filma Darko Bajić i Kosta Peševski.

Oba ostvarenja su realizovana i kao serije, i dok je "Ime naroda" već prikazan kao mini serijal iz pet epizoda, "Nečista krv" iz 10 nastavaka će tek imati TV premijeru nakon bioskopske distribucije.

Osim njih, psihološki triler "Jedini izlaz" je takođe bio emitovan u formi desetodelne TV serije, kao i komedija "Vikend sa ćaletom" od sedam epizoda.

U programu "Preko plota" 19. avgusta biće prikazana dva regionalna filma - "Dohvati nebo" (Crna Gora) Milutina Darića i "Mare" (Hrvatska, Švajcarska) Andree Štake, a reditelji su i autori scenarija.

Predsednica žirija festivala, inače upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac istakla je koliko je filmski scenario, dramski tekst, scenosled - esencija domaćeg filma, i kako je definisala - "beskrajno uzbudljivo polje".

- Sve počinje od scenarija, i onda kreću dalje da se njime bave reditelji, producenti, montažeri, snimatelji. Već smo pročitali veći deo scenarija u konkurenciji, i tom poslu pristupamo veoma predano, ozbiljno i koncentrisano - naglasila je Vujić Kominac, inače poznata kao pozorišna rediteljka.

Istakla je da će biti veoma težak zadatak napraviti izbor od najboljih scenarija, i čini joj se da su je iz uprave festivala i pozvali upravo zbog toga da predsedava žirijem, jer ona ne pripada filmskom svetu, tako da će biti objektivna.

- Velika je odgovornost odabrati pobednike festivala, a ovde imamo jaku konkurenciju razlitih generacija autora. Ovo je sada pobeda srpskog filma, jer su autori stvarali svoje nove projekte u teško i neizvesno doba pandemije. Za snimanje filma vam je potrebno zaista mnogo, i novca, energije, kreativnosti, ljudi se beskrajno bore za realizaciju svojih scenarija -  podvukla je predsednica žirija.

Upravnik Pozorišta na Terazijama, po vokaciji dramaturg - Aleksandar Đaja, jedan je od članova žirija festivala u Vrnjačkoj Banji.

- Bez dobrog scenarija, zapleta, priče, likova, nema ni dobrog filma - izjavio je Đaja, koji je karijeru gradio u teatru i na televiziji, a pre poziva upravnika, istakao je da je proveo 16 godina kao dramaturg Pozorišta na Terazijama.

On se složio sa Ivanom Vujić kako ne pripadaju nijednoj filmskoj struji ili organizaciji, te da će njihov izbor laureata svakako biti nepristrasan.

Direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja pohvalio je festival u malom jubileju - 45. izdanju, da će dočekati goste sa kompletno renoviranom Letnjom pozornicom "Danilo Bata Stojković".

Marko Jovičić, reditelj i izvršni producent festivala, otkrio je da se ove godine otvara Praška škola dramaturgije, a nastavlja se dodela uvedene nagrade "Gordan Mihić" prema nedavno preminulom najplodnijem scenaristi sa ovih prostora.

Takođe, Festival premijerno otvara Javni konkurs za Najbolji originalni scenario.

Pravo učešća na tom konkursu do 30. avgusta imaju diplomirani dramaturzi, studenti dramaturgije i svi koji su vešti u pisanju, imaju dobru ideju, a da su iz Srbije.

Scenario se dostavlja u elektronskoj formi (PDF/Word format) na email: jedinipraviffs@gmail.com ili poštom u tri primerka na adresu: Kulturni centar Vrnjačka Banja, Vrnjačka 20, 36210 Vrnjačka Banja.

Pobednički scenario će biti realizovan u dugometražni igrani fim u "Apollon" produkciji i selektovan u Takmičarski program narednog Festivala filmskog scenarija.

Ovaj festival je deo Asocijacije filmskih festivala Srbije u kojoj se nalaze i Palić, Festival autorskog filma, i oni festivali koji promovišu jedno od važnih zanimanja sedme umetnosti - filmska režija (Leskovac), gluma (Filmski susreti u Nišu) i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)