STATUA GLUMAČKOJ LEGENDI: Vrnjčani ne zaboravljaju velikog glumca i dragog gosta Danila Batu Stojkovića (FOTO)

G.Ćirović

30. 07. 2021. u 12:36

UZ tradicionalne „Batine dane“ koji se održavaju početkom avgusta svake godine i amfiteatar koji ponosno nosi njegovo ime, legendarni Danilo Bata Stojković uskoro će u u centru Vrnjačke Banje dobiti i svoju statuu.

СТАТУА ГЛУМАЧКОЈ ЛЕГЕНДИ: Врњчани не заборављају великог глумца и драгог госта Данила Бату Стојковића (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

Ovu inicijativu podržali su i odbornici lokalnog parlamenta pa će, čuvajući sećanje na preminulog velikana srpskog glumišta, redovnog i rado viđenog gosta prestonice srpskog kontinentalnog turizma, njegovu statuu Vrnjčani postaviti kod mosta „Ko to tamo peva“, nazvanog po najboljem i najgledanijem filmu domaće kinematografije 20. veka u kojem je Bata ostvario fantastičnu rolu.

Foto: G.Šljivić

 

- Batina statua upravo će biti inspirisana njegovim likom iz tog filma. Želimo da glumački velikani večno žive u sećanjima naše i njihove Vrnjačke Banje. Sa velikim, legendarnim Batom ostvarili smo neraskidivu vezu koju i danas čuvamo od zaborava – kaže inicijator Nikola Džamić, organizator „Dana Bate Stojkovića“ koji će ove godine doživeti svoje 11. izdanje. - A, koliko je ta veza njemu značila, najbolje svedoči i to što je svojevremeno svojoj surpuzi Olgi rekao „Dok sam živ, odmor ću provoditi u Vrnjačkoj Banji“. Tako je i bilo, od 1992. pa sve do svoje smrti 2002. godine Bata je redovno bio naš gost.

Foto: G.Šljivić

 

Vrnjčani, naravno, nisu zaboravili ni ostale legende malog i velikog ekrana i dasaka koje život znače koji su često bili njihovi gosti, pa su tako u centralnom banjskom parku pre nekoliko godina podigli statuu Draganu Nikoliću u prirodnoj veličini. U neposrednoj blizini zasadili su i stabala različitog drveća posvećenih našim preminulim glumačkim velikanima.

PARK SEĆANjA

U delu centralnog banjskog parka koji će po ideji akademika Dušana Kovačevića biti svojevrstan glumački „Park sećanja“, stabla su sađena su po karakteru glumca, tako je za Batu Stojkovića zasađen hrast, za Dragana Nikolića i Milenu Dravić po platan, Velimir Bata Živojinović je dobio crveni javor, Marko Nikolić crvenu japansku šljivu, Milorad Mandić Manda lalino drvo, Nebojša Glogovac crveni kesten, Ljubiša Samardžić jasen…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)