JUNACIMA „KUĆU SKUĆILI“: Slava spomen hrama na Mačkovom kamenu (FOTO)

V.Mitrić

01. 08. 2021. u 09:46

HRAM, posvećen svetom despotu Stefanu Lazareviću, na Mačkovom kamenu, na planini Jagodnji, između Ljubovije i Krupnja, proslavio je krsnu slavu, kojoj su prisustvovali mnogi vernici sa obale Drine i rasejanja.

ЈУНАЦИМА „КУЋУ СКУЋИЛИ“: Слава спомен храма на Мачковом камену (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

Liturgiju je predvodio protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, višegodišnji direktor Patrijaršijske upravne kancelarije i utemeljivač TV „Hram“,inače rođen u obližnjem selu Selancu, sa sveštnicima iz ovog dela Srbije.

Bogomolja,praktično spomen hram urađena povodom 100 godina od završetak Velikog rata, sa zavidnom postavkom, spomen je i beleg junacima ovdašnjih bitaka na Mačkovom kamenu i na Drini.

Foto: V.Mitrić

- Ovo je oduživanje, bar malo, duga prema tim div junacima, na što se, nažalost, čekalo pun vek -kazao je prota Pavlović, koji je bio inicijator i glavni nosilac posla, sa dobrotvorima, uz blagoslov vladike Lavrentija, da se podigne ova pravoslavna lepotica na najlepšem i najpogodnijem mestu za to.

- I sama činjenica da smo hram uradili za jako kratko vreme, svedoči da je ovako nešto bila nasušna potreba u ovom junačkom delu Srbije, gde deca, samim rođenjem, znaju za čistu desetku, a ne samo za peticu, šta je otadžbina, vera, sloboda, pravda, rodoljublje i čovekoljublje. Ponosni smo što je crkva odlično posećena, ne samo u dane kada je u njoj bogosluženje,već i u druge,kada ljudi dolaze da čuju koju reč više junacima sa Drine i Mačkovog kamena.

Foto: V.Mitrić

Akademik Zoran Grujičić, diplomirani inženjer, jedan je od dobrotvora, koji kaže da je srećan,“jer kao što je on, od malih nogu, gledao čuvenu crkvu u Dobrom potoku, kod Krupnja, tako i njegove tri ćerkice, iz svog doma u blizini, gledaju pravoslavni i istorijski dragulj Mačkovog kamena i Srbije, svih Srba ma gde oni bili. Ko god se, i koliko god, uključio u podizanje ovog zdanja Boga života", smatra Grujičić, „ugradio je bar ciglu ljubavi za našu veru, rod i otadžbinu“.

Foto: V.Mitrić

- Ništa više nije isto na Mačkovom kamenu, jer je Spomen crkva otvorila vrata svima koji vole lepotu, divotu i krasotu, ali i istoriju, da dođu i da uživaju - kaže Mirko Gligorić, jedan od dobrotvora hrama.

- Radili smo u slozi i ljubavi, posvećeni jedni drugima,sasvim drugačiji nekako nego što smo bili. Ova gradnja je doprinela da se još više obožimo, a onda nema zima ni za šta drugo. Ovo je početak velikog vaskrsenja čitavog ovog kraja.

Foto: V.Mitrić

Država i opština Krupanj spremaju sva potrebna dokumenta da čitava Jagodnja krene u sveopšti progres, na zadovoljstvo i Rađevaca i Azbukovčana, ali i svih ljubitelja ovih lepota do kojih se stiže novim i modernim putevima i od Loznice i Krupnja, kao i od Šapca, Drine, Ljubovije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)