LOPOVI U MALINJACIMA: U ivanjičkom i dragačevskom kraju, pod okriljem mraka, sve su češće krađe "crvenog zlata"

V. ILIĆ

28. 07. 2021. u 08:25

POD okriljem noći, grupa zasad nepoznatih lopova danima pustoši malinjake u ivanjičkom i dragačevskom kraju!

ЛОПОВИ У МАЛИЊАЦИМА: У ивањичком и драгачевском крају, под окриљем мрака, све су чешће крађе црвеног злата

Foto A. Stanković

Prema nezvaničnim informacijama, u selima oko Ivanjice do sada je ukradeno oko 1.000 kilograma malina, a u Dragačevu nešto manje. Malinari vele da ranije nisu imali posla sa kradljivcima, ali da ih ove godine nemili događaji ne čude, s obzirom na to da je cena maline odlična, odnosno premašuje 400 dinara po kilogramu.

U pohod na maline lopovi kreću kasno noću, obično u zasade koji nisu u blizini domaćinstava, pa su daleko od kuće vlasnika.

- LJudi su uveče gledali u malinjake i primetili da nešto svetli, kažu poput velikih svitaca. Tek kasnije smo shvatili da lopovi kače lampe na glave i tako kradu našu muku.

Kod mene su dva puta upadali i odneli više od 400 kilograma, a ja nisam jedini. Ovo se proširilo kao epidemija. Videli su, verovatno, da na lak način mogu da zarade novac, pa za samo nekoliko sati oberu količinu u vrednosti od oko hiljadu evra - kaže Radojko Brkušanin koji ima zasade u selu Budoželj.

Foto V. Ilić

Malinari dodaju da je velika muka kada ujutru dođu u zasad i zateknu ga bez zrelih plodova. Vele da je jedini način da spreče krađe organizovanje noćnih dežurstava, što su neki od njih već uradili. Ipak, naglašavaju da ih je i strah, jer ne znaju da li su lopovi opasni, da li naoružani...

I, sve to baš ove godine kada malinari, konačno - zbog dobre otkupne cene - mogu da zarade koji dinar više. Spasli su zasade od suše, odbranili ih od grada i, taman kada je trebalo da profitiraju, našli su se kradljivci koji hoće da ih opustoše.

Ogorčeni domaćini vele da se radi o dobro organizovanim grupama lopova, koje tačno znaju gde i kada treba da odu u štetu. Neki su, zato, prinuđeni da dan provedu u branju, a onda noću - umesto da se odmore - moraju da stražare, pa se postavlja pitanje dokle će izdržati.

BERAČI

CENA maline je ove godine dostigla maksimum, pa se kreće od 400 do čak 450 dinara po kilogramu. Domaćinima je, međutim, i dalje problem da pronađu berače, zbog čega se dešavalo da mnogo malina ostane neubrano, odnosno da potruli. Pritom, dnevnice su dostizale i do 3.500 dinara, odnosno od 70 do 90 dinara po kilogramu ubranog roda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)