U SPOMEN I SEĆANJE NA UBIJENE SRBE U LIVNU 1941: Parastosi stradalim sunarodnicima u Begradu, Novom Sadu, Banja Luci i drugim mestima

R.Š.

23. 07. 2021. u 14:56

UDRUŽENjE Ognjena Marija livanjska iz Beograda, organizuje parastos za oko 1.587 Srba stradalih od ustaške ruke 1941. u Drugom svetskom ratu, na 17 stratišta na području opštine Livno, u Bosni i Hercegovini.

У СПОМЕН И СЕЋАЊЕ НА УБИЈЕНЕ СРБЕ У ЛИВНУ 1941: Парастоси страдалим сународницима у Беграду, Новом Саду, Бања Луци и другим местима

FOTO: SPC Livno

Pomen će biti održan u Beogradu, u nedelju, 25. jula, u 11:30 sati, u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu. Parastos će služiti episkop remezijanski g. Stefan, vikar patrijarha srpskog, uz sasluženje sveštenika. Nekoliko dana kasnije, 30. jula, biće služen parastos i u Livnu, u crkvi Uspenija presvete Bogorodice i Spomen kapeli Sv. velikomučenice Marine, u 10 sati, a služiće ga paroh lijevanjski Predrag Crepulja.

FOTO: SPC Livno

- Pre trideset godina njihove mošti, povađene su iz jama sa većine stratišta, sahranjene u zajedničku grobnicu u Spomen kapeli u porti lijevanjske srpske pravoslavne crkve. Od tada se zajednički molimo za naše žrtve livanjske – saopštilo je Udruženje Ognjena Marija livanjska Osim u Boegradu i Livnu, parastos će se služiti i u Banja Luci , 25. jula, u crkvi Sv. Jovana Bogoslova na Laušu , u Brčkom, 4. avgusta, u crkvi Sv. Vel. Nedelje (Meraja), a u Novom Sadu, na Sv. Iliju, 2. avgusta, u crkvi Sv. Ćirila i Metodija u Telepu. Pomeni će se služiti i u pravoslavnim selima oko Livna, u Gubinu, u crkvi i na grobu oca Riste Ćatića i njegovih 12 parohijana, u Čaprazlijama na mestu srušenog spomenika stradalima u jami Samogred, a u Čelebiću, na spomen groblju na Barjaku.

FOTO: SPC Livno

- Osamdeseti put ćemo se zajedno pomoliti za duše i zapaliti sveću našim dedovima, babama, tetkama, stričevima, ujacima, koje nismo upoznali. Stariji smo nego što su oni bili kad ih je presekla i u jamu gurnula tuđa ruka, a opet, kažemo, tu je prah moga dede - pozvala je iparohija SPC iz Livna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)