STAZA OPASNA ZA BICIKLISTE: "Putevima Srbije" upućena žalba na kvalitet trase za dvotočkaše između Vrbasa i Kule

Z. Rajić

22. 07. 2021. u 06:21

REAGUJIĆI na brojne primedbe građana, a i na osnovu sopstvenog uvida, članovi Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) uputili su žalbu "Putevima Srbije" na kvalitet nedavno završene biciklističke staze duž magistralnog auto-puta između Vrbasa i Kule.

СТАЗА ОПАСНА ЗА БИЦИКЛИСТЕ: Путевима Србије упућена жалба на квалитет трасе за двоточкаше између Врбаса и Куле

Foto EPV

Ekolozi zahtevaju da se obavi vanredni nadzor nad izvedenim radovima i učine neophodne korekcije, navodeći da je posao urađen bez sluha za potrebe biciklista.

- I pored postavljene saobraćajne signalizacije, biciklisti na svojoj stazi kroz industrijsku zonu u Vrbasu nemaju prioritet vožnje. Naime, na svakom kolskom prelazu koji "seče" stazu, gube podlogu i spuštaju se na niži nivo prelaza. Tako na svakih 100 metara gube ritam i trpe mini traume - naglasio je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

"TALASI" Trotoar staza, Foto EPV

Između Vrbasa i Kule, koji su susedni gradovi, nova biciklistička staza se "gubi" u dužini od 1.700 metara. Biciklisti zbog toga moraju da izađu na frekventnu magistralu, koja je, ističe Đurđevac,obnovom postala opasna po njihove živote, "jer uzak put i postavljene visoke bankine sprečavaju bicikliste da se pomere u stranu kad se kraj njih mimoilaze dva teretna vozila".

- Pored industrijske zone ispred ulaza u Kulu pojavljuje se odvojena biciklistička staza, da bi posle nekih 600 metara nestala i pojavila se s druge strane puta. Nismo primetili da je neko biciklom prešao na stazu s druge strane puta, jer je to krajnje nebezbedno. Zato se bira "manje opasna" varijanta - nastavak vožnje uz frekventni motorni saobraćaj - predočio je Đurđevac.

Posebno čuđenje izazvali su "talasi" na biciklističkoj stazi-trotoaru u Kuli, gde se u nižim slojevima skuplja kišnica.

DELE SA PEŠACIMA

U Kuli je rekonstruisani trotoar crtom podeljen na dva dela, pešački i jednosmerni biciklistički.

- Pešaci se mogu kretati samo u koloni po jedan, a biciklistička staza nestaje u užem centru Kule, da bi se potom nastavila prema izlasku iz grada u pravcu Crvenke. Na jednom mestu je, čak, na sredini biciklističke staze ostavljen gasni odušak - ukazao je predsednik EPV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije