NAKUPCI NAVALILI NA LUBENICE I DINJE: Proizvođači bostana u Deronjama kod Odžaka najveći deo roda predaju onima koji plaćaju odmah

Z. Rajić

17. 07. 2021. u 09:59

SELO Deronje kod Odžaka okupirali su nakupci, koji dolaze po nadaleko čuvene lubenice, čiji je rod ovog leta prosečan (oko 50 tona po hektaru), ali su tokom vegetacije imale dosta sunca, što im je obezbedilo dobru slast.

НАКУПЦИ НАВАЛИЛИ НА ЛУБЕНИЦЕ И ДИЊЕ: Произвођачи бостана у Дероњама код Оџака највећи део рода предају онима који плаћају одмах

Foto B. K.

Prodaja se zahuktala, jer su iz ponude nestale lubenice iz Grčke i Albanije, koje su pravile konkurenciju.

- Početkom jula, kad je kod nas počinjala berba, u tim zemljama se završavala, zbog čega su njihove lubenice bile slabijeg kvaliteta i zato su se prodavale za 38 dinara, a naše su bile ekstrakvaliteta, pa nismo mogli da pristanemo na tako nisku cenu - objašnjava deronjski bostandžija Jovan Marić.

Preprodavci i trgovine voćem i povrćem otkupljuju lubenice "na veliko" za 20-25 dinara po kilogramu, a na pijačnim tezgama i u marketima cena je 50 dinara.

- Većinu roda dajem nakupcima, ne samo zato što plaćaju odmah, a firme svake dve-tri nedelje, nego zato što sa njima imam izgrađen dugogogodišnji odnos poverenja - navodi Marić.

Foto D. P.

Dragan Miljanović je njive pod bostanom ove godine smanjio sa 15 na pet hektara. Sedam godina je proizvodio sitnije lubenice, tražene u Evropi, a sad opet gaji plodove od 5 do 12 kilograma.

- Odustao sam od proizvodnje za izvoz zbog nesigurnog plasmana i niske cene. Imao sam loše iskustvo sa Italijanima, koji su naručili 300 tona lubenica, a nisu ih preuzeli. Zato sada proizvodim samo onoliko koliko mogu da prodam na domaćem tržištu - ističe Miljanović.

NEMA BERAČA

BOSTANDžIJE muči i nedostatak radne snage za branje lubenica.

- Nema dovoljno nadničara, iako je satnica 300 dinara, a uz to su im obezbeđeni i hrana i piće. Zbog velikih vrućina bostan se bere ujutro od 7 do 12 i uveče od 18 do 21 sat - kaže Marić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024