PODSEĆANJE NA GRADITELJSTVO I ISTORIJU: U Petrovoj vodenici u selu Grošnica kod Kragujevca otvorena stalna izložbena postavka

M.L.

12. 07. 2021. u 16:50

U NOVOOBNOVLjENOJ Petrovoj vodenici u selu Grošnica kod Kragujevca, otvorena je stalna izložbena postavka.

ПОДСЕЋАЊЕ НА ГРАДИТЕЉСТВО И ИСТОРИЈУ: У Петровој воденици у селу Грошница код Крагујевца отворена стална изложбена поставка

Foto: M.L.

Na trideset panoa, uz prateći katalog, ovu izložbu čine tri segmenta - istorijski, konzervatorski i etnološki. Izložbu je otvorila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić - Tepavčević.

Postavka je otvorena povodom osam decenija od podizanja ustanka ,jer je u Petrovoj vodenici 12. jula 1941. godine održan sastanak Okružnog komiteta KPJ za Kragujevac i formiran kragujevački partizanski odred.

Izložba,čiji su autori Goran Milosavljević, viši arhivista istoričar, Jelena Munjić, konzervator etnolog i Nataša Nikolić, muzejski savetnik, osim o tom istorijskom događaju, govori i o životu i radu u vodenicama potočarama, ali je i svojevrsni prikaz zaštite narodnog graditeljstva.

- Vodenica ima autentičan izgled a konzervatorskim radovima obuhvaćeni su svi značajni segmenti, kažu autori.

Vodenica u Grošnici izgrađena je krajem osamnaestog veka, a 1972. godine proglašena je za spomenik kulture. Međutim,bila je zapuštena i zbog nebrige pred rušenjem. Inače, sagrađena je od kamena, sa krovom na tri vode koji je pokriven ćeramidom. Kalkanski zid sa lica je od hrastovih dasaka koje su učvršćene sa dve horizontalne grede spojene žljebom.

Zavod za zaštitu spomenika je pretprošle godine počeo obimne radove na rekonstrukciji Petrove vodenice. Konzervatorsko - restauratorski radovi obuhvatili su obnovu krovne i tavanske konstrukcije, sanaciju fasadnih zidova, stolarije, rekonstrukciju otvorenog ognjišta, izradu nape za odvod dima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a