SLEDI ZAKLJUČAVANJE AKO SE NASTAVI OPUŠTENOST: Doktor Slobodan Popović poslao važan apel svim građanima

V. M.

09. 07. 2021. u 09:37

SITUACIJA sa virusom korona je relativno stabilna u celoj državi, pa i u Šapcu, kaže dr Slobodan Popović, direktor Opšte bolnice "Laza K. Lazarević" u Šapcu.

СЛЕДИ ЗАКЉУЧАВАЊЕ АКО СЕ НАСТАВИ ОПУШТЕНОСТ: Доктор Слободан Поповић послао важан апел свим грађанима

Foto: OB Šabac

Ipak, smatra ovaj ugledni lekar, "ova bolest nije pobeđena, a nažalost, ta poruka nije stigla do naših sugrađana". Mere su, ističe dr Popović, relaksirane, a ponašamo se kao da smo prebrodili krizu, a to nije tako.

- Mi jesmo izašli iz trećeg talasa, ali ne znamo hoće li doći četvrti talas, kada će to biti i kojeg intenziteta - ukazuje čelnik bolnice u gradu na Savi.

- Na to utiče mnogo faktora. Virus je i dalje prisutan. Ako naše ponašanje bude neadekvatno, disciplina na niskom nivou, uprkos letu koje ovom virusu ne odgovara, može doći do porasta broja novozaraženih. Na to kako ćemo ući u jesen utiče mnogo faktora, a najznačajniji je obuhvat vakcinisanih. Trenutno smo na oko 50 odsto, a da bi se dosegao kolektivni imunitet, kako dr Slobodan Popović naglašava, stručnjaci pominju brojke od 70 odsto imunizovanih građana.

Osim visokog odziva na vakcinaciju, smatra direktor šabačke bolnice, "veoma je značajno ponašanje, odnosno poštovanje propisanih protivepidemijskih mera".

Foto: OB Šabac

 

- Treća stavka je motivacija mladih za vakcinaciju, jer je to jedini način da zaštite i sebe i druge, budući da je ova populacija najaktivnija, i da im je u proteklih godinu i po dana uskraćena normalnost na koju su navikli. Mlad čovek hoće da izađe, hoće da živi normalno, da se druži s vršnjacima, da ide na koncerte, utakmice, u klubove, pozorište … Ja znam da su željni svega i da im je to potrebno. Ali ako izostane disciplina, čeka ih ponovno zatvaranje, rampa na ono što žele. Zato apelujem da se ponašaju odgovorno, da se vakcinišu, da pokušamo da sprečimo da četvrti talas osetimo ili da do njega ne dođe.

- Ako se nastavi ovakva opuštenost, ponovo nam sledi zaključavanje. Ako bude četvrtog talasa, mere će sigurno biti restriktivne, a to možemo da izbegnemo – naglasio je dr Popović.

U minuluh 15, 16 meseci, najteže je bilo takozvanim nekovid pacijentima, s obzirom na to da su lekari Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević", uz brigu o obolelima od Kovida, zbrinjavali hitne, prioritetne pacijente, akutna stanja, radila je pedijatrija, dijaliza, akušerstvo, zbrinjavani su onkološki pacijenti, a obavljane i neodložne hirurške intervencije.

Trenutno zatišje, što se tiče obolelih od Kovida, kako vidi dr Slobodan Popović u ovoj zdravstvenoj ustanovi koja je i dalje u kovid sistemu, koriste za nekovid pacijente, da ih zbrinu na pravi način, iskontrolišu, leče, dijagnostikuju…

– Sada širimo "zelenu zonu", reorganizujemo je i prostorno i sa kapacitetima. Otvoren je ceo internistički blok, otvorena je zgrada grudnog i neurologije, specijalističke ambulante. Idemo na liste čekanja za elektivne–planirane operacije, prve i kontrolne preglede. Savetovao bih sugrađanima da iskoriste ovo zatišje i da posete svog izabranog lekara da se iskontrolišu, ako je pogoršanje da dođu kod specijaliste i da završe elektivne operacije. Radimo listu čekanja katarakte, kuka… Želeo bih da se zahvalim sugrađanima na strpljenju, jer smo radili u uslovima ratnog stanja – kaže dr Popović.

Sastanci sa domovima zdravlja

Sastanci rukovodstva bolnice i domova zdravlja u okrugu održavaju se redovno, a intenziviraju tokom krize, odnosno kada je potrebno uspostaviti sistem rada. Tako je tokom Kovid krize na takvim sastancima ustanovljen plan rada, te su domovi zdravlja prihvatili na sebe značajan posao oko hroničnih pacijenata, dok su oni sa pogoršanjem dolazili u bolnicu. Kako dr Slobodan Popović naglašava, tako se amortizovao problem i zbrinulo dosta pacijenata.

– Zadatak lekara opšte prakse u Domu zdravlja je da odredi terapiju i prati pacijenta. Ako je situacija pod kontrolom, ostaje primaru, a u slučaju da primar ne može da iskontroliše situaciju, pacijent se usmerava na bolnicu. Svaki deo posla treba jasno da se definiše. Mi moramo da budemo tim. Oni moraju da znaju kako mi dišemo, mi moramo da znamo kako oni dišu. Da se dogovaramo. Na tim sastancima govorimo otvoreno, iskreno i znamo da nije savršeno, ali probleme ne treba gurati pod tepih – naglašava dr Popović.

Bitku protiv korone ćemo dobiti kada sve zemlje budu izgradile svoj imunitet

–  Osim polovine stanovništva Srbije koji su vakcinisani sa obe doze, u naredni period unosimo i 715.000 onih koji su preležali, kao i asimptomatske slučajeve koji se nisu testirali. Iako još uvek nismo postigli kolektivni imunitet, to je ipak neka vrsta epidemiološkog bedema. Važno je istaći da je ovo pandemija i da ćemo bitku dobiti tek kada sve zemlje sveta budu izgradile svoj kolektivni imunitet – objašnjava dr Slobodan Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri