KOLO POD PETRUSOM: Koncert sedam folklornih društava održava se 4. jula ispred Manastira Svetog Jovana Glavoseka

Z. Rašić

03. 07. 2021. u 17:20

DRUŠTVO za očuvanje tradicije „Petrus“ kod Zabrege neumorno je u organizovanju manifestacija, pa je ovo bajkovito selo kod Paraćina postalo prepoznatljivo na turističkim mapama Srbije.

КОЛО ПОД ПЕТРУСОМ: Концерт седам фолклорних друштава одржава се 4. јула испред Манастира Светог Јована Главосека

Foto: Društvo Petrus

Koncert „Kolo po Petrusom“ biće održan u nedelju, 4. jula od 18 sati, a pored domaćina nastupiće članovi još šest kulturno-umetničkih društava koja stižu iz Male Krsne, Lugavčine, Smedereva, Malog Orašja, Mihajlovca i Vranova. Srpska kola igraće se na prostoru ispred manastira Svetog Jovana Glavoseka, jednog od nekoliko čiji su ostaci proglašeni spomenicima kulture u Petruškoj oblasti.

Istorijski izvori o ovom manastiru su veoma oskudni, tako da se ne zna sa sigurnošću kad je podignut. Sagrađen je pored reke Crnice ispod same tvrđave Petrus i ima obeležja moravskog stila. Konzervatorski radovi na njemu obavljeni su tokom leta 2010. godine na celom kompleksu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis