SELO PONOSNO NA GALERIJU: Izložbe u Stanišiću kod Sombora (FOTO)

J. LEMAJIĆ

04. 07. 2021. u 12:41

NA prste se mogu nabrojati sela u Vojvodini, a možda i u celoj Srbiji, koja imaju galerijski prostor u kome se aktivno održavaju kulturna dešavanja.

СЕЛО ПОНОСНО НА ГАЛЕРИЈУ: Изложбе у Станишићу код Сомбора (ФОТО)

Foto Arhiva

Jedna od takvih retkih galerija nalazi se u somborskom selu Stanišić i svakodnevno širom otvara vrata ne samo svojim meštanima, nego i posetiocima iz grada i okolnih mesta.

U galerijskom prostoru u srcu sela, sa oko dve hiljade duša, može se pogledati stalna postavka slika umetnika iz cele Srbije, nastalih na likovnim kolonijama u proteklih desetak godina. Vrlo često ona mesto ustupi savremenim autorima i drugima tematskim izložbama.

Foto Arhiva

- Uz to, ovde organizujemo književne večeri, nedavno smo imali izložbu duboreza Zorana Smiljanića koja je bila toliko posećena, da zbog aktuelnih mera, bez obzira na to što je prostor veliki, nisu svi mogli da uđu - ponosno ističe Dragana Đapić, organizatorka kulturnih aktivnosti u MZ Stanišić.

- Imamo i muzičke i dramske programe. Trudimo se da predstavimo umetnike iz našeg i okolnih sela, kojih zaista ima dosta, a imamo dobru saradnju sa Kulturnim centrom "Laza Kostić" u Somboru koji nam pomaže oko izložbi. Mnogima je komplikovano da idu u Sombor da pogledaju neku izložbu i zato se trudimo da kulturni život dovedemo u selo.

Ono što stanišićku galeriju izdvaja od ostalih je što je ona uvek otvorena.

- Dnevno uđe bar 20-tak ljudi, kada idu u prodavnicu i na pijacu, kao i deca kad se vraćaju iz škole, koja su inače sa svojim učiteljima stalni gosti naših izložbi. To nam je i bila namera, da umetnost bude uvek dostupna svima i da se kod ljudi i dece stvori navika da uđu i uživaju u delima - ističe naša sagovornica.

- Imamo stalnu publiku, a potom i oni koji dolaze na određene događaje, a tu su i gosti iz Sombora i okolnih sela. Sada je letnji raspust i planiramo radionice i predstavu za decu, jer oni tokom leta u selu nemaju nikakvu zabavu, a želimo da im pružimo priliku da kreativno provedu slobodno vreme.

Foto Arhiva

ADAPTACIJA

GALERIJSKI prostor renoviran je pre desetak godina kada je adaptirana stara sala kulturno-umetničkog društva, skinuta pozornica, a postavljeni sistemi za kačenje i osvetljenje.

- Mesne zajednice više nemaju budžete za kulturu tako da se u organizovanju događaja oslanjamo na svoja poznanstva, a podrška nam je KC "Laza Kostić" - dodaje Dragana Đapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede