UZ BLAGOSLOV EPISKOPA LAVRENTIJA: Skup o državno-crkvenom pravu u Soko gradu kod LJubovije

Novosti online

01. 07. 2021. u 10:42

POVODOM 15 godina od donošenja Zakona o crkvama i verskim zajednicama, Institut za uporedno pravo iz Beograda organizovao je trodnevni skup u konaku Manastira svetog Nikolaja srpskog- Sokograd.

УЗ БЛАГОСЛОВ ЕПИСКОПА ЛАВРЕНТИЈА: Скуп о државно-црквеном праву у Соко граду код Љубовије

Foto: V. Mitrić

Skup pod nazivom "Prilozi državno-crkvenom pravu Srbije" posvećen je naučnom sagledavanju izazova, dostignuha i perspektiva u domahem državno-crkvenom pravu, s posebnim ciljem da se, s petnaestogodišnje vremenske distance, razmotre važna pitanja vezana za donošenje, dosadašnju, ali i buduću primenu ovog pravnog akta od nesumnjivog značaja.

Činjenica da je Zakon o crkvama i verskim zajednicama donet kao plod nastojanja da se prekine sa prethodnom višedecenijskom praksom ignorisanja važnosti i uloge crkava i verskih zajednica u javnoj sferi, te da se po usvajanju našao u postupku kontrole ustavnosti, kao i činjenica da u oblasti njegove primene i pravnog uređivanja položaja crkava i verskih zajednica dolazi do dodira državno-crkvenog prava sa skoro svim pravnim granama svedoče o izuzetnom značaju teme ovog naučnog skupa.

Skup je otvorio direktor Instituta za uporedno pravo profesor dr Vladimir Čolović. Izlaganja su bila organizovana u tri sesije posvećene opštim pitanjima državno-crkvenog prava, otvorenim pitanjima Zakona o crkvama i verskim zajednicama i privatnopravnim, finansijskopravnim i socijalnopravnim aspektima delovanja crkava i verskih zajednica.

U radu naučnog skupa učestvovali su profesori i istraživači sa Instituta za uporedno pravo, Instituta za evropske studije, Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Skup je blagoslovio, domaćin, episkop šabački Lavrentije (Trifunović).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost