PRVI U EVROPI POSLE KORONE: Četvorodnevni "Belocrkvanski karneval" otvorio sezonu veselih manifestacija na Starom kontinentu

J. J. BALjAK

28. 06. 2021. u 08:25

SEZONU u čitavoj Evropi, po smirivanju epidemiološke situacije, otvorio je "Belocrkvanski karneval" koji je - tokom četiri dana - brojnim kulturno-umetničkim dešavanjima, izborom za najlepšeg klinca i klincezu, kao i uvek atraktivnom internacionalnom karnevalskom povorkom, oduševio brojne posetioce i dostojno održao višedecenijski kontinuitet.

ПРВИ У ЕВРОПИ ПОСЛЕ КОРОНЕ: Четвородневни Белоцрквански карневал отворио сезону веселих манифестација на Старом континенту

Foto Centar za kulturu

Nažalost, prekidi nisu bili ni tako retki u bezmalo dva veka dugoj tradiciji. Od 1828, nije se održavao tokom trajanja oba svetska rata, a jedino nikada nije menjao "Alegorijska kola", koja su oduvek bila glavna atrakcija.

Jer, eksponati velikih dimenzija, koje vuku motorna vozila, specifični su samo za "Belocrkvanski karneval". Sada ih je bilo devet, od kojih se posebno istakao onaj koji je na maštovit način prikazao kako je karneval pobedio koronu.

Glavnom ulicom prodefilovalo je i 30 karnevalskih grupa iz Srbije, Severne Makedonije i - prvi put - iz Herceg Novog i Kotora.

- Tradicija je da naši gosti budu i pobedničke maske Venecijanskog karnevala, ali nisu mogli da doputuju zbog epidemiološke situacije - kaže Ilija Blanuša, direktor lokalnog Centra za kulturu.

Foto Centar za kulturu

Posebnu čast Beloj Crkvi je ukazao i predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova Jirgen Šmit, koji je predsednici Opštine uručio posebnu plaketu za organizaciju prvog postepidemiološkog karnevala u Evropi.

KONCERTI

U PROGRAMU ovogodišnjeg Karnevala su bili najavljeni i koncerti Ace Pejovića i "Bijelo dugme tribjut benda", ali su u poslednji čas otkazani - zbog složene epidemiološke situacije. Biće organizovani naknadno, kada se budu stekli povoljniji uslovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri