POLITIKA POBOLJŠANJA POLOŽAJA: U Srbiji ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca

Tanjug

19. 06. 2021. u 08:53

U SRBIJI ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca i ta ogromna razilka, između ostalog, govori da muškarci ne vode dovoljno brige o zdravlju, a neki od njih u ruralnim delovima umiru i zbog sitince, jer se na vreme ne obrate lekaru, izjavila je poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković.

ПОЛИТИКА ПОБОЉШАЊА ПОЛОЖАЈА: У Србији има 560.000 удовица и 150.000 удоваца

Foto arhiva

Satatistika svedoči da nijedna evropska zemlja, osim Rusije, nema tako visok procenat osoba koje su ostale bez bračnog druga.

 - Jedan od razloga za takvu ogromnu razliku je i očekivani životni vek žena, duži za pet godina. Žene u proseku žive 78,3 godine a muškarci 73.1 - rekla je Janković za Tanjug i dodala da te činjenice signaliziraju da je važno da se radi na osnaživanju muškaraca.

Podatak, kako kaže, ukazuje i da muškarci ne vode dovoljno računa o zdravlju, zanemaruju ga, ponekad umiru od sitinca.

 - Kako je jedan čovek u istaživanju o položaju starih rekao - u selu čvek umre zbog sitnice, sramota ga je da ide kod lekara. Problem počne od tačkice završi se teškom gangrenom i ode - rekla je Janković i dodala da nije redak slučaj da ljudi iz ruralnih krajeva nemaju ni koga da pozovu kada im je zdravlje narušeno.

Poverenica je navela i još jednu stvar - da su samo u 2019. godini u saboraćaju poginula 404 muškaraca. Dodala je da je u tom periodu iako je puno urađeno na bezbednosi saobraćaja stradalo i 130 žena.

Kako kaže, iz ovoga vidimo da postoji rodna komponenta, što ukazuje i na rezultat patrijarhalnih obrazaca ponašanja - "jnisi muškarac ako brzo ne voziš"

Zato je, dodaje, nepohodno da se govori o politikama koje jednako govore o poboljšanju života muškaraca i žena.

Prema istraživanjima, statistici doprinosi i činjenica da udovice ređe od udovaca ulaze u novu bračnu zajednicu.

Procenjuje se da na celom svetu postoji oko 300 miliona udovica, a gotovo deset odsto ih živi u izuzetnom siromaštvu. U mnogim zemljama biti udovica je sramota, a zlostavljanje koje doživljavaju UN smatraju među najozbiljnijim kršenjima ljudskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZBOR NAMIRNICA IH ŠTITI OD BOLESTI: Kako se hrane monasi na Svetoj Gori - imaju spisak pravila