DELA PUNA ZNANJA I UMEĆA: Izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti u Šapcu

V. M.

18. 06. 2021. u 11:31

GODIŠNjA izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti otvorena je za javnost u Narodnom muzeju Šabac i biće otvorena do 1.jula.

ДЕЛА ПУНА ЗНАЊА И УМЕЋА: Изложба радова ученика Школе примењених уметности у Шапцу

Foto: V. M.

Izložbu su svečano otvorili direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Kasalović.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je ova izložba ponos Šapca, i da učenici imaju šta da pokažu.

- Ovom izložbom predstavljaju se najbolji radovi iz godišnje produkcije škole, pruža podrška učenicima za prezentaciju umetničkog stvaralaštva i pokazuje koliko uspešna saradnja škole i institucija kulture može da traje i da plodotvorno zrači. Svi đaci, nakon završene Škole primenjenih umetnosti poseduju veštine i znanja da, ukoliko se ne odluče na dalje školovanje, mogu samostalno da nastave bavljenje odabranim zanimanjima. Možemo reći da oni nakon ove škole imaju mogućnost da budu samostalni i na taj način zarađuju za život - rekao je gradonačelnik Pajić.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Kasalović istakao je da mu je zadovoljstvo što ovom izložbom može da se uveri u veliku količinu talenta, truda, rada profesora i učenika Škole primenjenih umetnosti.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministar Branko Ružić neguje pristup da se na licu mesta uverimo kako funkcioniše sistem prosvete u Srbiji. Videli smo radove mnogo učenika sa priznanjima na republičkim i međunarodnim takmičenjima i sve što vidimo pokazuje da ova obrazovna ustanova ima jednu dragocenost, da je uspela da spoji prošlost i budućnost. Takođe je krasi inovativnost, a istovremeno neguje kulturno nasleđe. Učenici koji izađu iz Škole primenjenih umetnosti kroz svoje obrazovanje čuvaju tekovine svoje tradicije i mogu da prepoznaju kulture drugih naroda i država. Ministarstvo prosvete uvek će biti podrška obrazovnim ustanovama kakva je ovdašnja srednja škola - istakao je Zoran Kasalović.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić, istakla je da joj je drago što ova škola ima podršku Grada Šapca i resornog ministarstva što se i pokazalo prilikom otvaranja izložbe.

- Drago mi je što gradonačelnik i predstavnici ministarstva mogu da se uvere koliko su dobri i kvalitetni radovi naših učenika. Znamo koliko je bila izazovna i teška godina za nama, ali su posvećenost i trud profesora i učenika omogućili da imamo jednu sjajnu izložbu na ponos grada i čitave zemlje- kazala je Nevenka Đokić.

Godišnje izložbe Škole primenjenih umetnosti u Narodnom muzeju prisutne su od 1996. godine, svakog juna, osim u dva navrata, 1999. godine za vreme bombardovanja i 2020. godine zbog pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)