KAKO SU UMETNICI PRE 50 GODINA OBELEŽILI ŠEST VEKOVA KRUŠEVCA: U umetničkoj galeriji večeras postavka povodom 650 godina od osnivanja grada

S. B.

17. 06. 2021. u 13:41

IZLOŽBA posvećena likovnim umetnicima koji su stvarali inspirisani Kruševcem 1971. godine kada je grad obeležavao šest vekova postojanja, biće otvorena večeras u Umetničkoj galeriji u 19 sati.

КАКО СУ УМЕТНИЦИ ПРЕ 50 ГОДИНА ОБЕЛЕЖИЛИ ШЕСТ ВЕКОВА КРУШЕВЦА: У уметничкој галерији вечерас поставка  поводом 650 година од оснивања града

Foto: S.B.

Sve do 17.avgusta,posetioci će imati prilike da se upoznaju i sa značajem Likovnog simpozijuma u okviru koga su pre 50 godina ostvarene trajne umetničke vrednosti u Kruševcu, poput Spomenika knezu Lazaru, zidne slike “U slavu Kruševca”, spomenika “U slavu radu”.

Postavka obuhvata idejna rešenja, skice i makete za spomenike, skulpture, slike, crteže.Program tadašnje proslave podrazumevao je brojne događaje, od organizacije naučnih simpozijuma do priređivanja izložbi sa materijalnom i dihovnom kulturom Kruševca od praistorije do polovine 20. veka.

- Nastanak umetničkih dela u javnim prostorima, kao deo postavljenih programskih zadataka u oblasti kulture, odvijao se u okviru Likovnog simpozijuma 1970. godine, kao značajno odstupanje od uobičajene forme konkursa - napominje istoričar umetnosti-muzejski savetnik Biljana Grković, autor izložbe “Likovni umetnici od gradu 1971/Likovni simpozijum i proslava “Šest vekova Kruševca”/50 godina kasnije.- Predstavljanje načina rada i rezultata simpozijuma, pitanja koja su tim povodom otvorena, ticala su se same suštine umetnosti i značenja spomenika, otvorila jednu široku javnu raspravu, ali i inspirisala dr Lazara Trifunovića, u to vreme predsednika Komisije za Likovni simpozijum, da u „Književnim novinama" 1971. objavi tekst „Likovni izraz Kosovskog predanja".

Sagledavanje same proslave “Šest vekova Kruševca“ i Likovnog simpozijuma, koji je doprineo da prostor dobije ne samo na svojoj estetizaciji, već, i na otkrivanju posebnosti i stvaranju dostojnih mesta sećanja, dodaje između ostalog Grković,i posle 50 godina zaslužuje pažnju i potvrđuje da umetničko delo ne nastaje odvojeno od stvarnosti, umetničkih težnji i dometa vremena kome pripada,.

Značajna imena su sa svojim idejnim rešenjima konkurisala pre pola veka u okviru Likovnog simpozijuma,a u januaru 1971. Komisija za sa takođe,eminentnim članovima (dr Lazar Trifunović, predsednik, članovi dr Jovanka Maksimović, dr Dejan Medaković, Miodrag Protić, arh. Bogdan Bogdanović, prof. Adam Stošić i akad.slikar Radule Anđelković) donela je jednoglasnu odluku da se usvoje rešenja Nebojše Mitrića za spomenik knezu Lazaru, Aleksnadra Zarina za spomenik “U slavu rada” i zidnu sliku Mladena Srbinovića “U slavu Kruševca”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća