UMETNOST U GRADU ČELIKA: Slikar Vladislav Šćepanović o izložbi svojih radova u Južnoj Koreji

M. Kralj

17. 06. 2021. u 09:12

BILBORDI na zgradi muzeja POMA u južnokorejskom industrijskom gradu čelika Pohangu, kao i reklamni panoi na svim prilazima ovom zdanju, označavaju da se, od kraja maja, tu prikazuje izložba srpskog umetnika Vladislava Šćepanovića. A grbovi Srbije i fotografije našeg autora postavljene su u mnogim delovima ove kulturne institucije.

УМЕТНОСТ У ГРАДУ ЧЕЛИКА: Сликар Владислав Шћепановић о изложби својих радова у Јужној Кореји

Foto Privatna arhiva

- Muzej POMA pokrenuo je projekat kojim bi svake godine predstavljao jednog inostranog umetnika, a uz njegovu izložbu, zasebno, promovisao i zemlju iz koje on dolazi - objašnjava Šćepanović, za "Novosti", kako su se on i njegova dela ponovo obreli na Dalekom istoku, posle izložbe koju je pre nekoliko godina imao u Japanu. - Kustoskinja Eunmin Lin poznaje moj rad još od Venecijanskog bijenala 2017. pa je odlučila da ovaj projekat upravo započne mojom postavkom i predstavljanjem Srbije. Na poziv Muzeja, otpravnik poslova u Ambasadi Srbije, Aleksandar Đorđević je na profesionalan način učestvovao u organizaciji i korejskoj publici uspešno predstavio kvalitete naše zemlje.

Šćepanovićeva izložba, ali i deo koji promoviše Srbiju, realizovani su, kako kaže, isključivo iz budžeta koji je Muzej izdvojio za ovaj projekat i koji je iznosio oko 90.000 dolara. Pripreme postavke, u saradnji sa kustoskinjom, trajale su pola godine, postojale su čak i generalne probe svečanog otvaranja, pa čak i razgovora umetnika i publike. Inače, izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Pohanga Li Gang Dok, a govorili su i direktor muzeja, otpravnik poslova naše ambasade, članovi gradske vlasti.

Foto Privatna arhiva

Sama zgrada Muzeja POMA je impozantne veličine sa izvanrednim izlagačkim mogućnostima, tvrdi sagovornik:

- Nikada nisam izlagao u boljem prostoru - dodaje ovaj redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i predsednik UO beogradskog Muzeja savremene umetnosti. - Izložio sam 22 slike većeg formata iz više faza. Kustoskinja Eumin Lin je spojila stilski različita dela u jednu celinu podelivši je u tri segmenta: "Kapital", "Simulacija" i "Moć".

U zasebnoj muzejskoj prostoriji, u kojoj su izloženi katalozi i propagandni materijal o Srbiji, emituje se film o Šćepanoviću, u režiji Darka Nikolića i produkciji "Vajsa".

- Kroz dvočasovno predavanje približio sam svoj rad posetiocima - nastavlja sagovornik, napominjući da je otpravnik poslova Đorđević održao predavanje o Srbiji, a u istom prostoru, potom je govorio sekretar za obrazovanje Republike Koreje.

Foto Privatna arhiva

Izložba je dobila zapažen prostor na korejskoj televiziji i u štampi, radi se i promotivni film, uskoro će iz štampe izaći i obimni katalog, a sledeće nedelje će biti objavljena i stručna Kritika u korejskom časopisu za savremenu umetnost.

-Tretman koji sam doživeo, profesionalizam i gostoprimstvo domaćina prevazišli su sva moja očekivanja - zaključuje Šćepanović.

DVE NEDELjE KARANTINA

ZBOG epidemioloških mera koje propisuje Južna Koreja, naš umetnik je morao da provede 14 dana u strogom karantinu, u prostoriji od 20 kvadrata: - Ali, to je bila mala žrtva u odnosu na to šta sam dobio ovom izložbom - naglašava Šćepanović. - Kada sam, posle svega, stigao u Pohang, oko 11 noću, uputio sam se odmah sa kustoskinjom u Muzej, koji je toliko digitalizovan da smo ušli u prostor preko njenog otiska prsta. Obišli smo postavku i u to doba noći zatekli nekoliko kustosa koji su još radili. Zaista neobičan prizor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!