BUNDŽIJE SMIRENE POKLON-OGREVOM: Osvetljavanje Jamura u Sivcu ispraćeno protestom zbog seče drveća radi postavljanja bandera

Z. Rajić

10. 06. 2021. u 07:26

VELIKA udolina, zvana Jamure, koja razdvaja delove Ulice Kornela Sentelekija u Sivcu, dobiće prvi put javnu rasvetu, ali je zadovoljstvo zbog toga pokvareno sečom drveća, neophodnom da bi se postavili električni stubovi sa svetiljkama.

БУНЏИЈЕ СМИРЕНЕ ПОКЛОН-ОГРЕВОМ: Осветљавање Јамура у Сивцу испраћено протестом због сече дрвећа ради постављања бандера

Foto Z. R.

Za drvećem žale i operativci JKP "Radnik", koji su po nalogu posekli stabla, kao i predstavnici MZ, kao nosioci posla, ali ističu da "nešto mora da se uništi kako bi se drugo napravilo".

S druge strane su oni koji smatraju da debeli hlad u Jamurama nije trebalo kvariti banderama ili da je bilo dovoljno samo nekoliko sijalica da osvetle ovaj deo sela, gde su smešteni fudbalski i košarkaški teren, sprave za vežbanje na otvorenom i dečje igralište. Posečeno je petnaestak stabala, od čega trećina je oraha, a ostatak sibirski brest. Rukovodioci "Radnika" i MZ navode da će biti postavljeno 10 do 15 stubova sa svetiljkama, a Ema Lavro Vulić, na čiju se inicijativu uvodi rasveta, kaže da će, prema informacijama iz ED "Sombor", pet bandera biti na vrhu Jamura, a tri na njenim terenima.

- Deo ulice pored Jamura bio je u mrklom mraku, zbog čega je postojao strah da se tuda prolazi. Sad će biti bezbednije, lepše i komfornije. To je nešto za šta sam se borila i što će ostati iza mog mandata u Savetu MZ - rekla je Vulićeva, koja je i predsednica MO SVM i odbornica u SO Kula.

SEČA Manje hlada više svetla, Foto Z. R.

Oni koji protestuju protiv seče drveća kažu da MZ pošumljava razne delove sela, a u Jamurama uništava gotovu šumu.

- Digli smo glas svi mi koji smo pre 15 godina posadili to drveće, jer ne možemo da gledamo kako se nemilosrdno uništava, iako je zdravo i stvorilo je ambijent kakav smo želeli - rekao je Željko Begić.

Direktor "Radnika" Željko Madžarev napominje da bi sibirski brest svakako bio uklonjen, jer je njegovo korenje podiglo cestu u Ulici Kornela Sentelekija. On kaže da su oni koji su se pobunili protiv seče stabala pitali kome će otići ta drva. Bundžije su na kraju umirene, jer je najveći deo posečenih stabala dodeljen upravo njima, a ostatak socijalno ugroženim ljudima iz tog kraja.

Foto Z. R.

NOĆNI BASKET

PROTIV nije Duško Plavšić, stanovnik Sentelekijeve ulice, koji predlaže da se na rasvetu u Jamurama nadoveže zidanje česme i postavljanje kontejnera, a svetlo montira tako da omogući noćni basket. Madžarev je najavio da će igralište u Jamurama dobiti i sto i klupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)