NOVE OLAKŠICE ZA OPSTANAK: Ugostiteljima i agencijama koji u Nišu rade u gradskim lokalima kirija manja za trećinu

J. ĆOSIN

07. 06. 2021. u 06:21

UGOSTITELjI i turističke agencije koje zakupljuju gradske lokale u Nišu će od juna do novembra plaćati 30 odsto nižu kiriju, odlučeno je na Gradskom veću, gde je usvojen i predlog da svoje komunalne dugove isplate u 12 fiksnih rata.

НОВЕ ОЛАКШИЦЕ ЗА ОПСТАНАК: Угоститељима и агенцијама који у Нишу раде у градским локалима кирија мања за трећину

Detalj iz jednog od niških lokala / Foto J. Ćosin

- Utvrđenim predlogom odluke umanjuje se zakupnina zakupcima gradskog poslovnog prostora za period od šest meseci, odnosno od juna do novembra. Ovo je nastavak mera koje je Grad već sproveo, odnosno u periodu od januara do aprila meseca - rekla je v. d. načelnice Uprave za komunalne delatnosti Snežana Jovanović.

Olakšanje će se, za razliku od prve polovine godine, kada je zakup umanjen ugostiteljima za 50 odsto, sada odnositi i na sve turističke agencije koje posluju u gradskim objektima.

- Svima njima će biti smanjena zakupnina. U zavisnosti od zone se određuje visina zakupnine, a smanjuje se za 30 odsto, od juna do novembra. U prethodnom periodu je to bilo za 50 odsto, imajući u vidu da se sada proširuje krug tih zakupaca kojima se odobrava umanjenje, znači ubacuju se i turstičke agencije, sada je to 30 odsto - objašnjava Snežana Jovanović.

Dodaje i da je Veće donelo zaključak kojim se preporučuje da JKP "Objedinjena naplata" i "Mediana" daju ugostiteljima i hotelijerima olakšice.

- To znači da omoguće plaćanje dugovanja za komunalne usluge, odnosno za odvoz smeća, dimničarske usluge, čišćenje i odlaganje otpada u 12 fiksnih mesečnih rata, od kojih svaka ne može biti niža od 500 dinara - kaže Snežana Jovanović.

Iz turističkih agencija kažu da im je, pogotovo sada, svaka pomoć dobrodošla...

- Godina za nama je bila jako teška, turističke agencije su veoma pogođene, gubici veliki, tako da svaka pomoć dobro dođe. Nama je vlasnik lokala zaista izašao u susret, pa je napravljen najbolji mogući dogovor kako bi agencija koja nije radila od oktobra prošle, do maja ove godine uopšte opstala, tako da verujem da će i mojim kolegama koji su u gradskim lokalima to biti velika olakšica smanjenje kirije - kaže vlasnica agencije "Amazon travel" Ana Rakita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna