TUNEL POSTAJE MUZEJ: Uskoro realizacija ambicioznog projekta u Vrnjačkoj Banji

G.Ćirović

04. 06. 2021. u 15:59

ZAHVALjUJUĆI odluci lokalne samouprave, a na inicijativu ovdašnjih turističkih poslenika, tunel iz Drugog svetskog rata ispod Crkvenog brda u centru Vrnjačke Banje koji mnogi meštani nazivaju i „Lerov tunel“ postaće nova kulturno-istorijska atrakcija prestonice srpskog kontinentalnog turizma.

ТУНЕЛ ПОСТАЈЕ МУЗЕЈ: Ускоро реализација амбициозног пројекта у Врњачкој Бањи

Foto: TO Vrnjačka Banja

Kako saznajemo u Turističkoj organizaciji Vrnjačke Banje, projekat rekonstrukcije sa idejnim rešenjima je već izrađen, a ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti njegova zahtevna realizacija trebalo bi da bude završena najkasnije do naredne godine.

- Nakon adaptacije, tunel kao nova turistička atrakcija biće dugačak stotinak metara, obogaćen sadržajima iz istorije Vrnjačke Banje. Posetioci će imati priliku da zahvaljujući izloženim maketama i predmetima, jasno sagledaju razvoj banje od rimskog perioda, preko turske i nemačke okupacije, sve do danas.

Foto: TO Vrnjačka Banja

U ovim izložbenim prostorima videće se brojno oružje, topovi, puške, samostreli, oruđa, oklopi, panciri, uniforme, kao i razni predmeti pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja na ovom području – kaže Ivan Trifunović.

„Lerov tunel“ ispod Crkvenog brda, po nacističkom nemačkom generalu Aleksandru Leru koji je rukovodio bombardovanjem Beograda, a potom i desantom na Drvar - operacijom „Konjićev skok“, izgrađen je po njegovom naređenju za vreme Drugog svetskog rata kao sklonište nemačkog Glavnog štaba za jugoistočnu Evropu koji je u to vreme bio stacioniran u Vrnjačkoj Banji. Izgrdnja tunela sa ukupno sedam prostorija, povezanog sa hotelom u kojem se nalazila okupatorska komanda, započeta je 1942., a završena dve godine kasnije.

- Rekonstrukcija i adaptacija tunela je naša inicijativa još od pre nekoliko godina, a sada su se konačno stekli uslovi da ona bude i realizovana – naglašava Trifunović. - Verujem da će nova kulturno-istorijska i turistička lokacija u našem mestu biti primamljiva gostima i zbog izuzetne lokacije, istorijskog značaja, kao i sadržaja koji pripremamo.

Foto: TO Vrnjačka Banja

Projekat

PREMA projektnoj dokumentaciji i idejnom rešenju, ulaz u tunel biće sa glavnog banjskog šetališta, popularne „promenade“, a izlaz u Ulici heroja Čajke. U spoljašnjem delu, u zoni izlaza iz tunela, planirano je formiranje manjeg trga sa izlaznim platoom i kioskom za prodaju suvenira. Ulaz i izlaz iz tunela biće dostupni i licima sa posebnim potrebama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna