OD "DOLINE GLADI" POSTALI SU LIDERI: Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Opština Vladičin Han menja status

J. STOJKOVIĆ

01. 06. 2021. u 08:25

OPŠTINA Vladičin Han, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, po visini prosečnih primanja na jugu Srbije lider je u dva okruga u Pčinjskom i Jablaničkom. Ovi podaci nekadašnju "dolinu gladi" svrstavaju u red pravih ekonomskih čuda, koje je jedan ozbiljan investitor uspeo da dovede u red najbolje plaćenih južnjaka.

ОД ДОЛИНЕ ГЛАДИ ПОСТАЛИ СУ ЛИДЕРИ: Према подацима Републичког завода за статистику Општина Владичин Хан мења статус

Pogon fabrike "Teklas"

Pre samo desetak godina Vladičin Han je redovno bio među 10 lokalnih samouprava sa najnižim zaradama u Srbiji, a onda se dogodio preokret.

Goran Mladenović, predsednik ove male opštine na jugu Srbije, koja prema poslednjem popisu broji oko 21.000 stanovnika, kaže da je ovo samo početak, i da iza svega stoji puno rada.

Od 2016. kada je "Teklas" otvorio fabriku u Hanu, sve je krenulo nabolje. U fabrici radi 1.200 ljudi, nekada i čitave porodice. Njihove zarade su vrlo pristojne, što se odražava i na privatno preduzetništvo koje je u porastu - kaže Mladenović.

On kaže da su svoju šansu videli, u uslovno rečeno, propalim gigantima i da još uvek postoje nerazrešena imovinska pitanja koja usporavaju dalji razvoj privrede.

- Ja uvek volim da kažem da vraćamo našoj opštini stari sjaj. Ne treba zaboraviti da je nekada u Hanu radila "Fopa" koja je zapošljavala preko 1.000 radnika, isto toliko i "Delišes", zatim "Sloga"... Danas ima dosta malih kompanija koje posluju stabilno i prema evidenciji Nacionalne službe oko 2.000 ljudi je bez posla - pojašnjava Mladenović.

Novinar Radoman Irić, koji prati ekonomiju oko tri decenije, podseća da je pre samo desetak godina Vladičin Han nazivan "dolinom gladi".

- Od 2012. godine, nešto se dogodilo u glavama i funkcionera lokalne vlasti i vlasnika malih i srednjih preduzeća. Od tada, iz godine u godinu, ekonomska moć i privrede i zaposlenih u Vladičinom Hanu, počeli su da jačaju brže od svih na jugu Srbije. Vladičin Han ima nešto što običan čovek ne vidi, zdrava i jaka mala i srednja privatna preduzeća koja počivaju na zdravim tržišnim parametrima - smatra Irić.

Prema njegovom mišljenju jak privatni sektor i dobra logistika lokalne samouprave najverovatniji su odgovor na pitanje zašto je Vladičin Han tako napredovao.

PRIČA SE DA RUSI DOLAZE

IZ više izvora "Novostima" je potvrđeno da jedan ruski investitor planira početak proizvodnje u ovoj opštini. Predsednik opštine Goran Mladenović kaže da ne želi da govori o tome dok se ne definišu u potpunosti dogovori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)