OKONČANI RADOVI NA CRNICI U PARAĆINU: Sutra svečanost zatvaranja i pokazna vežba odbrane od poplava

Z. Rašić

27. 05. 2021. u 22:45

PROJEKAT Evropske unije „Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava“, JVP „Srbijavode“ i Opština Paraćin organizuju sutra svečano zatvaranje radova na reci Crnici izvedenih radi zaštite od poplave, kao i vežbu postavljanja mobilne opreme sa istom svrhom.

ОКОНЧАНИ РАДОВИ НА ЦРНИЦИ У ПАРАЋИНУ: Сутра свечаност затварања и показна вежба одбране од поплава

Foto: Z. Rašić

U pitanju je velika investicija EU vredna 4,25 miliona evra, a organizatori su najavili dolazak šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, ambasadora Austrije Nikolausa Luterotija, Marka Blagojevića – direktora Kancelarije za javna ulaganja Vlade RS i direktora JVP „Srbijavode“ Gorana Puzovića.

Gosti će obići i izložbu fotografija u centru Paraćina na kojima su prikazani radovi izvedeni u okviru ovog projekta, a takođe će prisustvovati delu vežbe postavljanja mobilnih zidova za odbranu od poplave.

Foto: Z. Rašić

Ukupna dužina toka Crnice na kojem su izvedeni radovi je 10.870 metara, čime je obezbeđena zaštita Paraćina i naselja Glavica od velike vode sa verovatnoćom pojave jednom u sto godina. U zavisnosti od dela toka reke izvedeni su različiti radovi – urađena je nova kineta korita u urbanom delu, izgrađeni su zaštitni betonski zidovi, a tamo gde to nije bilo moguće, obezbeđeni su mobilni zaštitni paneli.

Takođe, sanirani su zaštitni nasipi i pove'ana njihova visina, obavljeni radovi na profilisanju i širenju rečnog korita i izgrađen nasip na desnoj obali Crnice kod Glavice, a na četiri bujične pritoke Crnice sagrađeno je isto toliko propusnih pregrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)