SLAVA I ANDRIĆEVOG JUBILEJA: 50. Đački Vukov sabor od 27. do 29. maja

V. Mitrić

24. 05. 2021. u 19:54

ĐAČKI Vukov sabor, program koji je posvećen đacima i njihovom stvaralaštvu kako bi se mladima, kroz mnoštvo programa i radionica, približila naša bogata tradicija, biće održan, po 50- ti, jubilarni put od 27. do 29. maja u Tršiću i Loznici.

СЛАВА И АНДРИЋЕВОГ ЈУБИЛЕЈА: 50. Ђачки Вуков сабор од 27. до 29. маја

Foto: V. Mitrić

To je rekla mr Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić", koja je organizator ove kulturne svetkovine, čiji je domaćin grad Loznica.

- Kroz ovo saborovanje, na ovaj način će mladi bolje upoznati tradicionalne vrednosti naroda kojem pripadaju i jezikom kojim pišu i govore - kaže naša sagovornica.

- Manifestacija koja je nastala po uzoru na Vukov sabor, koji se organizuje u čast našeg velikog reformatora Vuka S. Karadžića, tokom meseca maja od 1971. godine, okuplja veliki broj đaka iz cele Srbije, ali i zemalja iz regiona. Namera nam je da Tršić i Loznica, u danima Đačkog sabora, budu stecište mladih koji će narodnu tradiciju i Vuka Stefanovića Karadžića doživeti kao podsticaj za dublje istraživanje i za novo i savremeno upoznavanje naše kulture, i njeno poređenje sa drugim kulturnim nasleđem drugih naroda.

- Tako će se omogućiti formiranje budućih naraštaja na čvrstim temeljima naše kulture i tradicije i, samim tim, omogućiti mladima da postanu tvorci kulturnog identiteta naše zemlje.

Program Đačkog Vukovog sabora tokom decenija se menjao, dopunjavao i usavršavao, nikad ne zaboravljajući da je osnovni cilj povezivanje mladih sa vlastitom tradicijom i sa svim njenim osobenostima i potencijalima. Upravo kroz ovu manifestaciju, koja sadrži bogat program u koji je uključen veliki, raznovrsan broj radionica, Centar za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica omogućio je mladima da se na inovativan i kreativan način upoznaju sa tradicijom jer sadašnjost se najbolje razume ukoliko se osvetli prošlost.

Ovogodišnja manifestacija biće se u znaku još jednog jubileja – 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću. Tom prilikom, u četvrtak, 27. maja, svečano otvaranje programa otpočeće predstavom u Vukovom domu kulture "Aska i vuk" u izvođenju Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda. Ova pripovetka Ive Andrića predstavlja prvo idealno mesto susreta dece sa stvaralašrvom našeg velikog nobelovca.

Pored pozorišne predstave, mladi posetioci moći će da pogledaju i izložbu odabranih radova učenika osnovnih i srednjih škola likovnog konkursa posvećenog Đačkom Vukovom saboru, u Galeriji Mine Karadžić.

Drugog dana manifestacije, u petak u Tršiću biće organizovano nekoliko radionica za učenike: etnomuzikološka radionica – Guslanje, koju vodi Milutin Đuričić, radionica tkanja, radionica animiranog filma iz Niša.

Takođe, biće predstavljena studentska istraživanja demonoloških predanja – "Priče o tami". Na ovu temu govoriće prof. dr Marko Pišev, docent dr Mladen Stajić i doktorand Danilo Trbojević. U okrivru drugog dana svečanost, u Gimnaziji "Vuk Karadžić", biće upriličeno proglašenje pobednika 19. literarnog konkursa "Vukovo zvono". Završna svečanost će biti organizovana u subotu, 29. maja.

U prostoru vajata "Vuk i nauka" biće prikazana proširena izložba o Đačkim Vukovim saborima, dok će u Galeriji na Saborištu biti izloženi radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na otvorenoj pozornici na Saborištu prisutnima će se obratiti đak generacije srednje škole „Sveti Sava“ za školsku 2019/2020. godinu.

U nastavku programa, Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda izvešće predstavu "Srce u junaka Kraljevića Marka".

Ovogodišnju manifestaciju Đački Vukov sabor podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru