OTKRIVEN SPOMENIK ROLAN GAROSU: U Bulonjskoj šumi odato priznanje za pionira avijacije i heroja Prvog svetskgo rata (FOTO)

NA TENISKOM komplesku "Rolan Garos" u Bulonjskoj šumi u Parizu je u ponedeljak otkriven spomenik čuvenom francuskom avijatičaru po kome nosi ime.

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК РОЛАН ГАРОСУ: У Булоњској шуми одато признање за пионира авијације и хероја Првог светскго рата (ФОТО)

Foto: Christophe Guibbaud - FFT

Spomenik je rad mlade vajarke Karolin Brise rođene 1988. godine, koja je  prisustvovala otkrivanju statue zajedno uz predsednika Francuske teniske federacije Žila Moretona.

Spomenik je postavljen u okviru modernizacije čitavog kompleksa. Visok je više od šest metara i predstavlja portret Rolan Garosa, inspirisan fotografijom na kojoj stoji naslonjen laktom na kokpit. Izrađen je od metala i nazvan je "Celivatelj oblaka", što odgova nadimku Rolan Garosa – "Čovek koji flertuje s oblacima".

Na ovaj način Francuska teniska federacija je želela da oda priznanje pioniru francuske avijacije i heroju Prvog svetskog rata. Statui pripada mesto na novom Trgu avijatičara u okviru renoviranog teniskog kompleksa, koji se nalazi u neposrednoj blizini novog ulaza "broj 1".

Foto: Christophe Guibbaud - FFT

Rođen 1888. na Reunionu, tačno sto godina pre vajarke koja je izradila njegov spomenik, Rolan Garos je s 11 godina došao sam bez porodice na školovanje u Pariz. Avijaciju je otrkio s 21. godinom. Brzo je počeo da leti, a pravi podvig je ostvario kada je prvi preleteo Mediteran 1913. godine. Poleteo je iz francuskog mesta Sen Rafael i za 7 sati i 47 minuta stigao do Bizerte u Tunisu.

Odmah po izbijanju Prvog svetskog rata priključio se francuskoj vojsci. Ostao je upamćen i po tome što je prvi osmislio postavljanje mitraljeza u centralnom delu aviona sa sistemom gađanja kroz elisu.  Bio je ratni zarobljenik od 1915. do 1918. godine, kada je uspeo da se oslobodi i ponovo priključi borbama. Pogođen je u Ardenima neposredno pred svoj trideseti rođendan i tom prilikom je poginuo. Novoizgrađeni teniski stadion 1928. godine je poneo njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!