ĐOKOVIĆ KAO MESI: Leo ima šest "Zlatnih lopti"

Đ. SAMOILOVIĆ

01. 03. 2021. u 22:48

DUBOKA forhend dijagonala koju Rafael Nadal, uz krajnji napor, jedva stiže, ali samo toliko da je izbaci u aut i onda obrušavanje na već izbledelu travu kao ustaljen način proslave velikog trofeja.

ЂОКОВИЋ КАО МЕСИ: Лео има шест  Златних лопти

Foto AP

Za one sa slabijim pamćenjem, tako je izgledao poslednji poen na Vimbldonu 2011, posle kojeg je krenuo uspon Novaka Đokovića na teniski Olimp. Tog jula je prvi put postao planetarni broj jedan, a ako premotamo film skoro deset godina unapred, Srbina ćemo zateći na istom mestu kako "troši" 310. nedelju kao prvi reket sveta.

Naći ćemo ga sa istom onom brojkom u džepu koju je Rodžer Federer sve ove godine ljubomorno čuvao i kojom se ponosno dičio, verujući da se neće pojaviti nijedan sličan njemu, koji može da dominira tako dugo. Već narednog ponedeljka, Švajcarac će morati da se suoči sa surovom istinom i shvati da onaj odraz u ogledalu nije više rekorder po broju sedmica na čelu ATP liste, već je to ljuti rival koji mu se podvukao pod kožu i iz ruke izbio najmanje pet, šest grend slem titula - Novak Đoković.

Jer, posle tog Vimbldona 2011, počinje Novakova era u kojoj je osvojio čak 15 titula sa najvećih turnira, dok je Rodžer za sve to vreme samo četiri puta podizao grend slem pehar.

- Mentalno najjači? Novak - rekao je Saša Zverev i obrazložio svoj odgovor. - Možete da pogledate finale Vimbldona protiv Rodžera. Pronašao je način da pobedi kada je Federer servirao za titulu i imao 40:15.

Ako bi se brojka od 317 nedelja (toliko je Novaku zagarantovano na vrhu) pretvorila u godine, došlo bi se do broja šest. Poređenja radi, Mihael Šumaher je sedam puta bio prvak Formule 1, Valentino Rosi je u isto toliko navrata bio najbolji u kraljevskoj klasi Moto GP.

Leo Mesi ima šest "Zlatnih lopti", Karim Abdul Džabar je šest puta bio MVP lige, mada su indvidualne nagrade u fudbalu i košarci uže vezane za uspehe timova, ali u svakom slučaju ilustruju koliko je teško biti najbolji više od jednom, dva puta...

Ono što je, takođe, interesantno jeste i to da je Novak najviše nanizao 122 nedelje na vrhu u periodu od 7. jula 2014. do 6. novembra 2016, dok Federer ima 237 vezanih sedmica. Ipak, nepremostivo u ovom trenutku.

NOLE PAUZIRA DO ŠLjAKE?

TRENER Novaka Đokovića Goran Ivanišević rekao je da našeg tenisera zbog povrede mišića najverovatnije čeka pauza do sredine aprila, kada počinje sezona turnira na šljaci.

- Sad zavisi od povrede, ali nema potrebe da žuri. Jedini turnir koji će možda igrati jeste Majami. Mislim da sledeću magnentnu rezonancu ima za dve nedelje, pa ćemo da vidimo. Nema potrebe za bilo kakve rizike, radije bih ga video maksimalno spremnog za šljaku, da pokuša još jednom da pojuri titulu na Rolan Garosu - rekao je Ivanišević za "Sport klub".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!