ZANIMLJIVA IZJAVA FRANCUSKOG TENISERA: Našoj deci bi pomoglo da Federer nije rekorder po broju Grend slem titula

Novosti online

01. 01. 2021. u 17:22

FRANCUSKI teniser Žil Simon govorio je o "belom sportu" u toj zemlji, a dotakao se i Rodžera Federera.

ЗАНИМЉИВА ИЗЈАВА ФРАНЦУСКОГ ТЕНИСЕРА: Нашој деци би помогло да Федерер није рекордер по броју Гренд слем титула

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Francuzi Grend slem šampiona nemaju još od 1983. godine kada je Janik Noa trijumfovao na Rolan Garosu. Iskusni 36-godišnjak iz Nice smatra da njihov sistem nije dovoljan za velike uspehe.

- Francuski sistem je dovoljan da proizvodi igrače koji će dospeti do 100 najboljih, ali nije dovoljan da napravi igrača koji će biti dovoljno dobar da osvaja Grend slemove i Masterse. Ne radi se na psihičkim stvarima jer ne smatramo da bi na tome trebalo uopšte da se radi. Smatramo da je to nešto u nama, da si rođen takav i da nema tu promene. Ja kažem da nije tako, može će se raditi na tome - rekao je Simon.

Žil Simon/FOTO: EPA

On je takođe u dilemi da li je potrebno menjati mentalitet kod igrača, jer ako se neko ugleda na Rodžera Federera, postoje poteškoće da se mladi teniser podesi na režim Novaka Đokovića iako njegova igra više liči na Noletovu.

- Rodžer se uklapa u tu ideju. Ali, pitanje je - ako se dete koje prirodno igra kao Novak, da li ja mogu da ga naučim da igra kao Federer? Ili ću mu reći da nastavi da igra kao Novak pošto u tom slučaju ima potencijal da osvoji 17 Grend slem titula?

Na iznenađenje svih Simon je izjavio da je bolje da legendarni Švajcarac nema toliko osvojenih trofeja.

- Federer zauzima mnogo prostora u Francuskoj. Ne želim da me shvatite pogrešno, on je fantastičan za gledanje ali mislim da je on jedan od naših problema. Pomoglo bi kada Rodžer ne bi držao rekord po Grend slem titulama. Pomoglo bi deci, jer bi oni u tom slučaju rekli: "Dobro, Rodžer je sjajan ali ne mislim da ću pobediti ako igram baš kao on. Pobediću na drugačiji način" - zaključio je Simon.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)