DŽENTLIMEN ĐOKOVIĆ: Imam i ja svojih mana!

NIJE to bio Novakov dan. Rafa je, jednostavno, bio mnogo bolji.

ЏЕНТЛИМЕН ЂОКОВИЋ: Имам и ја својих мана!

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Nadali su se Noletovi navijači, očekivali mnogo više, želeli da vide 18. grend slem pehar u ruci našeg asa, ali ih je otreznio hladni vetar pod svodom "Šatrijea" koji je fijukao posle svakog Nadalovog udarca. Nade su ostale zakopane u crvenoj pariskoj prašini.

Ali, Novak se ne predaje. Džentlmenski je čestitao protivniku i sada se okreće novim izazovima. Rekordi su mu još nadohvat ruke, i dalje je prvi teniser na planeti.

- Ovakvi porazi, naravno, nikada nisu prijatni, ali u najvećem porazu naučite najveće lekcije i kao teniser, i kao čovek. Pokušavam, zaista, da negujem takav način razmišljanja - poručio je Novak.

ISTORIJSKI ROLAN GAROS

BIO je ovo, inače, istorijski Rolan Garos po mnogo čemu. Tako je pariski grend slem, od ove godine, kao poslednji od četiri najveća turnira, konačno dobio krov. Postavljeno je i dvanaest reflektora na pomoćnim terenima, što je omogućilo da se turnir odvija i u teškim jesenjim uslovima. Svemu je, međutim, zbog epidemije, uživo moglo da prisustvuje samo 1.000 gledalaca dnevno.

Imali su domaćini i satisfakciju na sportkom planu, posle toliko truda koji su uložili. Francuskinja našeg porekla Kristina Mladenović je u paru s Rumunkom Timeom Baboš uzela titulu u ženskom dublu, a najbolja je bila i francuska juniorka Elza Žakmo.

Svestan je naš as da jedan meč ne može da promeni ono što je do sada postigao u karijeri. Poručuje, istovremeno, da će dalje da napreduje.

- Način na koji sebe vidim drugačiji je od načina na koji me vide drugi ljudi. Trudim se da budem veran svojim osnovnim vrednostima, onome uz šta sam odrastao. Uvek sam govorio da je jedina konstanta u mom životu - promena. - Imam takav pristup životu, otvoren um i srce, učim, razvijam svoj karakter, da bih bio najbolji čovek koji mogu da budem. Naravno, imam svojih mana, kao i svi drugi.

Ceni to dokle je stigao.

- Uvek sebe podsećam koliko sam blagosloven što sam na ovom mestu gde se sada nalazim. Naročito u velikim trenucima, na velikim turnirima poput ovog, kada se ispisuje istorija, pokušavam da se setim ranih dana svoje karijere, gde sam i kako sam odrastao. Vrlo sam zahvalan što imam ovakav život. Sebi stalno ponavljam da ništa ne sme da se podrazumeva. Nastavljam da radim i da uživam u ovom sportu!

Nole uzdignute glave ide napred. Sledi Beč, a u Parizu će ponovo biti već za tri nedelje.

Za to vreme, organizatori pariskog grend slema svode utiske o turniru na kome se, sa sportske strane, ništa nije promenilo, ali jeste, i te kako, s organizacione i finansijske. Ovogodišnji Rolan Garos odigran je po krajnje neobičnim uslovima i u posve nesvakidašnjem terminu. Pandemija, koja ovih dana divlja Francuskom, s blizu 27.000 zaraženih dnevno, diktirala je tempo svega, pa i Frenč opena.

- Ostvarili smo jesenji Rolan Garos. Bio je to odvažan, neophodan, ali i dobitnički izbor - istakao je predsednik Francuske teniske federacije Bernar Đudičeli.

Zadovoljan je, s obzirom na okolnosti, bio i direktor turnira Gi Forže.

- Prisustvovali smo kvalitetnim mečevima i izuzetnoj borbenosti - rekao je Forže.

Obojica su obećali da će se sledeće godine igrati u običajenom terminu krajem maja i početkom juna. Još samo da korona to dozvoli.

Što se tiče ovogodišnjeg izdanja, organizatori su prodali svega tri odsto ulaznica u odnosu na uobičajene kapacitete. To je napravilo manjak od 80 do 100 miliona evra. Ali, na Rolan Garosu kažu da nisu poslovali s gubitkom, već da nedostaje zarada koja služi za razvoj tenisa u Francuskoj. Ovaj gubitak će se nadoknaditi u saradnji s državom i bankama, i razvući na predstojeće godine, da to ne bi pogodilo klubove i teniske strukture u zemlji.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OLIMPIJSKI ŠAMPION ŠOKIRAO SVET: Video sankcije Rusima, pa uradio ovo

OLIMPIJSKI ŠAMPION ŠOKIRAO SVET: Video sankcije Rusima, pa uradio ovo

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 15:44

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna