OSVETA BOLESNOG NOVAKA! Đoković jači od pariskih hejtera, sudijske krađe i sjajnog Holgera Runea!

Novosti online

03. 11. 2023. u 22:36 >> 22:07

Novak Đoković se plasirao u polufinale ATP turnira u Parizu izbacivši sa ovog mastersa momka koji ga je pobedio u prethodna dva duela i, do ovog, vodio sa 2:1 u međusobnim mečevima: Holger Rune je morao da "položi oružje" pred Noletom koji je trijumfovao rezultatom 7:5, 6:7(3), 6:4 posle vrlo burnog meča.

ОСВЕТА БОЛЕСНОГ НОВАКА! Ђоковић јачи од париских хејтера, судијске крађе и сјајног Холгера Рунеа!

Screenshot / TennisTV

Dvadesetogodišnji Danac, koji je u svom prvom meču izgubio od Noleta 2021. na Ju-Es openu, a potom ga dobio u finalu prošlog pariskog mastersa, te u polufinalu ovogodišnjeg u Rimu, bio je i ovoga puta vrlo nezgodan rival 16 godina starijem majstoru "belog sporta" koji je, kako je sam rekao dan ranije, muku mučio ove sedmice sa stomačnim virusom i  "više vremena provodio na ve-ce šolji nego na terenu".

A pored Runea, nezgodan rival bio je i onaj deo pariske publike, koji je gledao da Đokovića, kad god je to bilo moguće, izbaci iz ritma. U prva dva Srbinova servis-gema sudija je morao triput da interveniše, dvaput zbog korišćenja blica tokom fotografisanja, i to baš iz pravca ka kome je Nole gledao, a jednom zbog buke dok je Novak probao da servira. Ipak, fokus je vrlo brzo usmeren na teren, gde su obojica imala svoje sjajne momente, da bi prvi set bio rešen u 12. gemu, kada je Rune prokockao zicer, što je Đokoviću doneo brejk šansu koju je i iskoristio. 

Proslavio je to podizanjem ruku gore-dole, pozivajući svoje navijače da budu još glasniji, a verovatno nije ni sanjao da će to izazvati salve zvižduka onih kojima on nije bio omiljeni igrač na terenu.

Pa opet, nasmejan je sve to Nole ispratio, delovalo je odlično i u prvom gemu druge deonice, no tada je počeo najzanimljiviji deo meča. Rune je, posle sopstvenog serviranja, nekako naprasno, brejk napravio bez izgubljenog poena, pa je njegov deo publike upao u euforiju. Umirio je te navijače Đoković činjenicom da je odmah napravio brejk za 2:2, pa se borba rasplmasala, uz nove porcije vrlo zanimljivih teniskih poteza. I ne samo teniskih dešava.

Uz novu Srbinovu komunikaciju sa publikom, koja je slavila dobre poene suparnika, a Novak to "pozdravio" stavljanjem ruke pokraj uveta kada bi on napravio dobar potez, ali i veliku sudijsku krađu pred Novakovu meč loptu pri 5:4 (kada je Runeu nepropisno dozvoljen čelendž mnogo posle predviđenog roka), strasti su proključale. Danac se izvukao iz vrlo teške situacije, izborio taj-brejk, a na krilima serije od 9:1 u osvojenim poenima, u njemu poveo sa nedostižnih 5:1, posle čega je i izborio treću deonicu.

A u njoj je Đoković pokazao koliko nije mudro ljutiti ga na teniskom terenu.

Nedugo posle one nepravde i ekspresno okončanog taj-brejka, Đoković je napravio brejk, zagospodario terenom da se na momenat i njegov bivši trener a sada Runeov strateg, Boris Beker, hvatao za glavu, pa je uz nove poruke publici u stilu "Da vas čujem!" krenuo ka pobedi. Nju je i ostvario, došavši tako i do 2:2 protiv vrlo nezgodnog Runea u međusobnim duelima, kao i do plasmana u željeno polufinale.

U njemu će igrati protiv boljeg iz meča Aleks de Minor - Andrej Rubljov.

Ne propustite:

"E, TO JE BILO BAŠ ČUDNO VIDETI!" Ovako je Novak Đoković reagovao posle burnog dvoboja sa Runeom i Parižanima

KRAJ! Đoković - Rune 7:5, 6:7(3), 6:4

5:4 - Burno slavi i Rune sada, nakon što je "svoj" gem dobio. No, za pobedu će sada servirati Srbin.

5:3 - Siguran je Nole u svojm servis-gemu. Vrlo siguran. I vrlo burno to proslavlja.

4:3 - Steže pesnicu Rune, osvaja "svoj" gem relativno lako, i to uz dva vrlo dobra poteza sa osnovne linije. Ipak, Đoković još uvek ima brejk prednosti i servira sledeći.

4:2 - Kako igra Nole! Uz neverovatan poen iz bekhenda, kada je klizao u levu stranu, pa "sa zemlje" poslao savršenu kratku dijagonalu za 30:0 (i pozdrav publici u stilu "Da vas čujem!"), Đoković je osvojio još jedan servis-gem, i to najpre sjajnim lobom za "tri razlike", pa asom.

3:2 - Vratio se Rune u meč. Istina, uz brejk zaostatka, ali odlično odigranim servis-gemom posle lekarske intervencije. Novak sledeći servira.

3:1 - Aplaudira Novak mladom, supertalentovanom rivalu, ali to je samo privremeno, zbog jednog dobrog poteza. Četiri takva je imao Nole u "svom" gemu, "potvrdivši" brejk. (Uslediće nova kratka pauza, Runeu krvari prst desne ruke, stiže medicinska pomoć).

Holger Rune čeka da mu se ukaže pomoć zbog povređenog prsta na meču sa Novakom Đokovićem / Screenshot / TennisTV

2:1 - Brejk Đokovića! Majstor je Novak, majstor! Nedugo nakon pomenutog nezgodnog detalja sa kolenom, potpuno je preuzeo konce igre u svoje ruke, "odaljio" rivala od osnovne linije, savršeno čitao njegove poteze, pa i poenima iz skoro nemogućih pozicija - ostavio suparnika na samo jednom poenu! Sve je, opet, "začinio" stavljanjem prsta pokraj uveta, kao da ne čuje "hejtere" koji nisu nimalo tihi.

1:1 - Ekspresno je odgovorio Nole. Za tri minuta je osvojio "svoj" gem i poravnao rezultat u trećem setu.

0:1 - Drugi put na meču, Holger Rune vodi. Prethodni put je to bilo uz brejk na početku druge deonice, a sada je poveo svojim servisima. Možda i važan, a nadamo se ipak da nije, detalj: Đoković se posle jednog izgubljenog poena uhvatio za koleno. Kao da je nezgodno završio "klizanje", ali je nedugo posle toga nastavio da igra. Ostaje nada da mu to neće praviti problem u nastavku meča.

21.54 - Počela je treća deonica. Servira Holger Rune.

Proteklo je malo više od šest minuta od poslednjeg poena, Rune je već na terenu, a sudija ga obaveštava "Evo, dolazi (Novak), što se nedugo zatim i potvrdilo. Srbin je dočekan ne baš malim zvižducima, ali kratkotrajnm. On se smeška tome.

Uslediće petominutna pauza. Novak Đoković je napustio teren, da bi otišao do toaleta, a Rune je tražio pomoć fizioterapeuta, no čini se da je u pitanju samo manja intervencija.

Novak Đoković napušta teren posle drugog seta / Screenshot / TennisTV

6:7(3) - Set za Holgera Runea! Ko je mogao da pomisli da će posle 6:5 za Novaka Danac da osvoji devet od narednih deset poena? Tako je, posle izjednačenja u gemovima, Rune poveo sa 5:1 u taj-brejku, a za to nije bilo leka ni u repertoaru jednog od najboljih taj-brejk igrača u istoriji. Odlučivaće treći set! Kakav dvoboj, kakva dešavanja u Parizu...

6:6 - Taj-brejk će odlučiti, jer je i šesti "svoj" gem Rune osvojio, ali za razliku od prethodnog, to je učinio bez izgubljenog poena.

6:5 - Napetost dostiže vrhunac. Na Noletove servise Rune je, posle jedne Đokovićeve greške prilikom slajsa, došao do 30:30, no, baš kao na samom početku meča, Srbin je sa dva ekspresno osvojena poena - osvojio gem. Serviraće sledeći Danac... 

5:5 - Neverovatno! Pokraden je bio Nole za jedan poen, kada je na 15:30 Novak poslao lopticu u aut, linijski sudija se nije oglasio, a Rune odigrao i - tek kada je video da je on pogrešio, zatražio proveru Đokovićevog poteza. Bunio se Novak kod sudije, čak koristio i reč "sr***", tvrdeći da je "nemoguće to što arbitar tvrdi, da je Danac posle svog poteza, a pre utvrđivanja da je on izbacio lopticu u aut, komunicirao sa sudijom", no... odluka je ostala na snazi i rezultat je bio 30:30. Đoković je potom osvojio poen, došao do meč lopte koju nije iskoristio, a Danac u naredna dva minuta preuzeo inicijativu i došao do gem-lopte. Ipak, pogrešio je Rune u dugoj razmeni, pa je gem produžio, ali je dva naredna poena osvojio, time i gem za 5:5. Kakav meč...

5:4- Kakav gem! Đoković je vodio, Rune stizao, a na 30:30 Novak je morao da koristi drugi servis. Publika je počela već da "slavi" dobre poteze Danaca, a onda je Đoković majstorski, forhend dijagonalom, osvojio taj poen i proslavio ga stavljanjem ruke pokraj uveta, da čuje kolika je to podrška za njegovog rivala. A kako je osvojio i naredni poen, time i gem, urlikom ga je proslavio.

Novak Đoković želi da čuje podršku za Runea tokom četvrtfinala pariskog mastersa / Screenshot / TennisTV

4:4 - Ne posustaje Rune. U svom gemu je ponovo bio za nijansu bolji od slavnijeg rivala i, uz jedan izgubljen poen, došao do 4:4.

Novak Đoković tokom meča sa Holgerom Runeom na turniru ATP Pariz 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:3 - (Gotovo) savršen odgovor na savršen servis-gem suparnika: Novak je poveo za dva minuta sa 40:0, potom napravio dvostruku servis grešku, ali iako je Rune potom izveo fantastičan ritern-viner dvoručnim bekhendom, nije još dugo srpski teniser morao da čeka da se na semaforu pojavi 4:3 u njegovu korist. Iako je morao da koristi drugi servis pri 40:30, bio je to taktički vrlo dobro izveden udarac, posle kog je Danac napravio kiks.

3:3 - Viče od sreće Holger Rune, a kako i ne bi kad je majstorski odigrao "svoj" gem, nije izgubio ni poen, izmamio je čak i aplauz Đokovića za sjajan lob, a sve začinio neodbranjivim volej-udarcem za poravnanje rezultata na 3:3.

3:2 - Bilo je napeto! Na 30:15 za Novaka, Rune je poslao neodbranjivu forhend dijagonalu, što je proslavio kao Nole osvajanje prvog seta. Izazvalo je to oduševljenje njegovih pristalica, ali ne i zvižduke Đokovićevih, koji su, prosto, skandirali ime svog ljubimca. Novak im se odužio dvopoteznim matom za 40:30, a kada je mislio da je gotovo izvesno svojim forhendom kod mreže osvojio poen za gem, Rune je sa osnovne linije izveo sjajan udarac i poravnao rezultat. Drama koja je usledila - bila je prilično kratka, usled dva gotovo savršena Srbinova servisa, za odlazak na 3:2 što se tiče osvojenih gemova u drugom setu.

2:2 - Brejk Đokovića! Dobro se borio Novak u suparnikovom servis-gemu, ali je dvaput pogađao vrh mreže, pa se loptica vraćala u njegovo polje. Drugi put mu se to desilo kada je vodio sa 15:30, pa je Danac posle izjednačenja pomislio da će moći lakše do osvajanja "svog" gema, ali onda je on napravio neočekivanu, neiznuđenu grešku i Novak je došao do brejk prilike. Dvoručnim bekhendom poslao je zatim dijagonalu na koju suparnik nije imao rešenje i - rezultat je ponovo izjednačen!

1:2 - Brejk Runea! Malo ko je ovo očekivao posle seta koji je osvojio Nole i onako dobro odigranog uvodnog gema. Ipak, desilo se da je Rune bez izgubljenog poena napravio brejk... Prvi na ovom meču.

Holger Rune tokom meča sa Novakom Đokovićem na mastersu u Parizu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

1:1 - Ne da se Holger Rune. Vrlo dobri servisi omogućili su mu lake i brze poene, pa je za tili čas došao do izjednačenja u drugoj deonici.

1:0 - Savršen servis-gem Novaka Đokovića na startu druge deonice, za novo vođstvo. 

Sedi Đoković, čekajući drugi set, i smeje se zvižducima onih kojima nije drago što vodi.

Novak Đoković se smeje "hejterima" na mastersu u Parizu / Screenshot / TennisTV

7:5 - brejk, set za Đokovića! Nole je, posle osvajanja prvog poena, bio blizu dolaska do 0:30, no lob koji je izveo - bio je za nijansu prejak. Rune se tako spasao nezgodne situacije, a na 15:15 je odservirao as, što je nateralo njegovog trenera Borisa Bekera da ustane i pozdravi taj potez (4:2 je u tom trenutku bilo u asovima za Danca). Ipak, naredna, ne tako dugačka razmena udaraca, dovela je do prejakog a nepreciznog udaraca Runea, pa je publika ponovo počela da glasno viče "Nole, Nole!" kada je semafor pokazao 30:30. Aplaudirao je nedugo zatim Đoković suparniku, koji je posle odličnog servisa još bolje izgradio poen, a sjajnim volej-udarcem ga i osvojio kod mreže. Ipak, ni Đoković nije posustajao, pa je forhendom, prvi put na ovom meču, došao do 40:40 na servise rivala. Rune je imao potom, uslovno rečeno, zicer, posle novog izvrsnog servisa, no iako je Đoković bio daleko u uglu, Danac je, želeći da pogodi "prazan" deo terena, pogodio mrežu i doneo brejk/set-loptu Srbinu. On ju je i iskoristio onda podizanjem ruku gore-dole, pozivajući svoje navijače da budu još glasniji, izazvao zvižduke onih koji za njega nisu!

Slavlje Novaka Đokovića koje je oduševilo njegove, a razbesnelo sve druge navijače u Parizu / Screenshot / TennisTV

6:5 - Ne posustaje Novak. Uz novu majstoriju na mreži, te odličan izbor udaraca s osnovne linije, poveo je sa 30:0, a onda je iz drugog servisa - pogodio as i došao do 40:0. Uz jednu servis-volej akciju, usled nemoći suparnika, Đoković je 46 minuta od početka meča došao do vođstva od 6:5. Serviraće Rune sledeći, pa ako osvoji taj tem, uslediće taj-brejk. A ako ne, Nole će imati prednost u osvojenim setovima, logično.

5:5 - Fantastičan dvoboj se razvio u finišu prve deonice, vodio je najpre Nole, pa Rune, onda su njih dvojica imali sjajan okršaj na mreži u kome se bolje snašao Srbin (uostalom, sredinom ove nedelje je to malo i vežbao u igri dublova), no na 30:30 Danac je odservirao as, pa nije došlo ni do prilike da Đoković osvajanjem poena dođe do set-lopte. Publika je tada počela glasno da skandira "Nole! Nole!", sudija je morao da je utišava, a onda je Đoković baš dugu razmenu završio slanjem loptice pokraj terena i - gem je pripao Holgeru Runeu.

20.20 - Između devetog i desetog gema, stručni štab Novaka Đokovića je poslao srpskom teniseru jednu flašicu sa nepoznatim napitkom.

Đokovićev stručni štab šalje po skupljaču loptica napitak Novaku / Screenshot / TennisTV

Dostava za Đoovića / Screenshot / TennisTV

5:4 - Sve zanimljivija borba! Novak je bio u nezgodnoj situaciji kada je, posle izgubljenog prvog poena, drugi baš dugo potrajao, ali ga je majstorski, bekhend-volejom završio srpski as. Potom je Rune (drugi put na meču) uzalud potrošio čelendž, misleći da je dobro poslao lopticu, a nije, što je otvorilo put Đokoviću ka novom osvajanju gema. To se i dogodilo, pa je 5:4 pred kratki predah i nastavak duela.

4:4 - Uz 5:1 u direktnim poenima iz voleja, Rune je poveo sa 30:0 u "svom" gemu, pokazavši tako da ne odustaje od "jurnjave" za Đokovićem, koji je prvi servirao, pa stalno i ima gem prednosti. Ipak, Novak (naravno) ne statira kada njegov suparnik izvodi prvi poen, pa je tako izvrsnim bekhendom uspeo da se izbori za privremeni prilazak na poen zaostatka, no... U narednoj razmeni Rune je naterao Srbina na grešku, stigavši tako do 40:15. Usledio je potom prvi Novakov čelendž, nakon atraktivnog riterna, no, nažalost, nije bio u pravu naš teniser, a linijski sudija jeste, pa je gem pripao Dancu, jer je loptica zaista bila van terena.

Novak Đoković tokom meča protiv Holgera Runea na maestersu u Parizu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:3 - Novak je poveo sa 30:0 za minut, a onda ga je mladi rival nadmudrio u jednom dvoboju blizu mreže. Osokoljen time, uspeo je danski teniser i da poravna rezultat kratkom razmenom, jer je najpre ukrotio ne baš idealan Noletov servis, no... Sledeći servis najboljeg na svetu - bio je daleko snažniji i precizniji, pa je Đoković poveo sa 40:30. To je iskoristio da u dva poteza osvoji i naredni poen, time i gem.

Holger Rune tokom četvrtfinala mastersa u Parizu 2023 protiv Novaka Đokovića / FOTO: Tanjug/AP

3:3 - Đoković je sjajnim forhendom uspeo i da osvoji prvi poen u Runeovom servis-gemu, i da natera rivala da uzalud potroši "čelendž", ali... Naredna četiri poena je osvojio danski teniser, i to prilično ekspresno. Posle 22 minuta igre - nerešeno je, 3:3.

3:2 - Ponovo publika pravi probleme. Sudija je dvaput morao da opominje gledaoce prilikom Noletovih servisa. Najpre zbog, još jednom, korišćenja blica prilikom fotografisanja, a potom, posle završenog uvodnog poena, i zbog pričanja. Takvih opomena nema (jer za njima nema ni potrebe) kada Rune servira. Ali, trenutno - Đoković ne haje previše za to. Bez izgubljenog poena je, uz izvrsnu kontrolu igre i kratke razmene, osvojio gem na svoje servise.

2:2 - Rasplamsala se borba! Majstorije su krenule da se ređaju - najpre je Nole na 15:15 izjednačio sjajno "prošetavši" mladog rivala, uzvratio je odmah 20-godišnjak savršeno "skraćenom" lopticom, da bi na 30:30 Đoković izjednačio nešto dužom razmenom s osnovne linije, u kojoj je njegov suparnik pogrešio. Imao je Novak potom solidnu priliku da, dobro postavljen prilikom napada Runea, bekhendom povede, no pogodio je mrežu i tako je Danac došao do 40:30, što je asom "pretvorio" u izjednačenje na 2:2 u gemovima.

2:1 - Novak je bio u nezgodnoj situaciji. Servirao je, bilo je 15:15 posle prilično agresivne igre Danca u prva dva poena, a onda je Rune "za dlaku" promašio teren. Pitao je trenera, Bekera, da li da traži čelendž, ovaj mu je pokazao "ne", a pokazao je i za koliko je poslao lopticu van terena... Nedugo zatim, uz dva "brza poena", kao u prvom gemu, Đokovićč je osvojio "svoj" gem.

Boris Beker signalizira Runeu za koliko je bio neprecizan protiv Đokovića / Screenshot / TennisTV

1:1 - Prvi problem: Samo što je počeo drugi gem ovog meča, Nole se požalio sudiji na jednog od navijača koji je iza danskog tenisera. Ta osoba je, naime, fotografisala zbivanja na terenu uz korišćenje blica, što je direktno "išlo u oči" najboljem srpskom teniseru. Novak je, inače, za nijansu prejako poslao jedan "slajs" i tako izgubio prvi poen. Naredna tri je izgubio za dva minuta, usled savršene kontrole igre od strane Holgera Runea.

1:0 - Nole uspeo da dobrim servisima povede sa 30:0, a novi "đak" bivšeg Novakovog trenera Borisa Bekera je potom uspeo da prepolovi zaostatak. Ipak, nadanje mu je kratko trajalo jer je Đoković za tili čas, sa dva vrlo brzo osvojena poena, osvojio i uvodni gem.

19.41 - Meč je počeo! Servira Novak Đoković.

19.37 - Još tri minuta do početka.

19.36 - Nole i Rune su pozirali za zajedničku fotografiju pre zagrevanja, a posle bacanja Novčića (izgleda da je Danac pogodio na koju će stranu pasti, Srbin mu je prepustio da on pogađa).

Novak Đoković i Holger Rune pred četvrtfinale na pariskom Mastersu / Screenshot / TennisTV

19.34 - Pa, bučno je dočekan i Nole, ali, ne onoliko kao Danac. Možda je razlog jučerašnja rasprava sa navijačima...

Novak Đoković izlazi na teren za meč protiv Holgera Runea / Screenshot / TennisTV

19.33 - Rune prvi izlazi pred publiku u "Bersiju" i - burno i bučno je dočekan.

19.30 - Rivali se pripremaju da izađu na teren!

Pobednik ovog duela igra protiv boljeg iz meča Aleks de Minor - Andrej Rubljov, a pre odgovora na pitanje ko će to biti, postali su poznati prvi polufinalist. U pitanju su Grigor Dimitrov (pobedio Huberta Hurkača sa 6:1, 4:6, 6:4) i Stefanos Cicipas, koji je u 17.30 ovog petka savladao Karena Hačanova sa 6:3, 6:4.

Nole i Rune izlaze na teren posle ovog grčkog-ruskog duela, ali ne pre 19.30, kako su to dan ranije najavili organizatori.

Novak Đoković / Screenshot / TennisTV

Uoči meča

Novak Đoković u međusobnim mečevima gubi od Holgera Runea. Ovaj 20-godišnji Danac je prvi megdan, 2021, izgubio od Noleta na Ju-Es openu, kada je Srbin trijumfovao sa 6:1, 6:7(5), 6:2, 6:1, ali je naredna dva meča Rune dobio: najpre baš u finalu pariskog mastersa 2022., kada je bilo 3:6, 6:4, 7:5 za mladog Danca, a onda i ove godine u polufinalu rimskog mastersa, takođe u tri seta - 6:2, 4:6, 6:2.

Đoković je, pritom, u četvrtak otkrio da, "najverovatnije zbog stomačnog virusa", kako je istakao, "više vremena provodi na ve-ce šolji nego na terenu", pa je pitanje u kakvom stanju će uopšte biti tokom meča sa superalentovanim Runeom.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!