ĐOKOVIĆ PROTIV OSTATKA PLANETE - 56:1: Neverovatan učinak najboljeg tenisera svih vremena

Stefan Rajić

21. 09. 2023. u 12:21

DA li ste znali da je Novak Đoković delio teren sa igračima iz čak 57 država (računajući i našu zemlju), a da samo Danska može da se pohvali pozitivnim skorom protiv najboljeg tenisera svih vremena? Kroz neverovatno dugotrajnu karijeru, koja se polako bliži trećoj deceniji, imao je Nole tu privilegiju da igra mečeve protiv igrača raznih nacionalnosti. Prvi meč odigrao je još 9. aprila 2004. u Dejvis kupu, a tu čast imao je Letonac Janis Skroderis.

ЂОКОВИЋ ПРОТИВ ОСТАТКА ПЛАНЕТЕ - 56:1: Невероватан учинак најбољег тенисера свих времена

Novosti

Kada se gleda kontinentalni parametar, odigrao je, logično, najviše duela protiv Evropljana, čak 989 susreta, od ukupno 1287. Od toga ubedljivo najviše puta susretao se sa španskim predstavnicima, čak 191 put. Kuriozitet je i da se 30 zemalja ne može pohvaliti niti jednim trijumfom protiv našeg asa.

Na trećem mestu nalazi se Đoković po broju pobeda u istoriji tenisa (1.076), a nema sumnje da će nastaviti jurnjavu za Rodžerom Federerom (1.251) i Džimijem Konorsom (1.274). Na tom putu možda mu se ukaže prilika da ukrsti rekete sa teniserima iz država sa kojima nije imao tu čast da igra.

Ipak, ako bi se gledalo pojedinačno, mnogo je zemalja koje su imale samo jednog vrhunskog tenisera. Zato se odnos pobeda i poraza protiv Bolivije, Bugarske, Kipra, Danske, Ekvadora, Finske, Grčke, Mađarske, Indije, Irske, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Norveške, Portugalije, Južne Afrike, Tajvana, Tajlanda, Tunisa, Turske, Urugvaja, Uzbekistana i Zimbabvea svodi na međusobni učinak protiv samo jednog tenisera.

Srpski igrači "sredina"

KADA su u pitanju susreti sa zemljacima, odnos pobeda i poraza je negde u sredini po proseku. Na 35 mečeva, Đoković je slavio 30 puta i doživeo je pet neuspeha. Dvaput ga je savladao jedino tri godine stariji Janko Tipsarević. 

U tom grmu se negde krije i razlog jedino negativnog skora (1:2). Mladi 20-godišnji Holger Rune jedini je Danac sa kojim se Novak sastajao. Dvaput je u tri susreta momak sa severa Evrope izlazio sa terena kao pobednik, prošle sezone u finalu mastersa u Parizu i ove na mastersu u Rimu. S obzirom na to da se svi Runeovi sunarodnici nalaze daleko od vrha ATP liste, teško da će imati priliku da ikada deli megdan sa bilo kojim od njih. Doduše, jedino ukoliko se eventualno ukaže prilika u Dejvis kupu, ali su Skandinavci trenutno miljama daleko od glavne grupe.

Ako bi se secirao učinak prema kontinentima, nije čudno što je najčešće vodio bitke sa Evropljanima. Najviše turnira se organizuje na Starom kontinentu, a i tradicija belog sporta je tu najduža. Tako su Španci najviše puta bivali preko puta mreže Novaka. Od 191 duela, u čak 59 navrata to je činio Rafael Nadal. Zato, sasvim je logično da Đoković najviše poraza u karijeri ima upravo od igrača "furije" - 53. Više od polovine stigla su upravo od bika sa Majorke (29), osvajača 22 grend slema. Od predstavnika svih evropskih, kada vide Đokovića kao protivnika, Francuzima najočiglednije "padne mrak na oči". U 142 meča, naš as je slavio čak 125 puta, uz samo 17 poraza. Do jednog trijumfa nad Novakom stizalo je 12 "petlova", a jedino Žo-Vilfrid Conga može da se pohvali sa više pobeda.

Bivša SFRJ 88,5 procenata

NOVAK se sretao sa predstavnicima tri zemlje bivše SFRJ, ne računajući Srbiju. Najčešće je odmeravao snage sa Hrvatima, od kojih je jedino i doživljavao poraze - 42:7. Protiv tenisera iz Bosne i Hercegovine i Slovenije vodi sa nulom po 6:0, pa kada se sve sabere, skor je 54:7 (procenat pobeda 88,5 odsto).

Do sada se Nole nije sastajao sa igračima iz Severne Makedonije i Crne Gore.  

U poređenju sa Evropom, Afrika, Azija i Australija na prste jedne ruke mogu da nabroje uspešan učinak protiv najvećeg tenisera svih vremena. Čast Crnog kontinenta u okršajima spasao je Južnoafrikanac Kevin Anderson, tako da je skor Noleta protiv Afrikanaca 14:1. Zanimljivo, u moru mečeva, Đoković se sastajao i sa teniserima Zimbabvea, upisao je dva duela u Dejvis kupu, i tu je naravno rezultat 2:0.

Sa najvećeg po površini kontinenta, samo Japan zahvaljujući Taro Danijelu i Keiju Nišikoriju ima makar neku "recku". U 44 meča, Novak vodi 40:4. Sličan učinak ima i Australija (3:27), pošto je Lejton Hjuit još davne 2006, zabeležio trijumf protiv Novaka, a potom mu se pridružio Nik Kirjos sa dve.

Po kontinentima

Severna Amerika 109-10

Južna Amerika 81-9

Afrika 14-1

Azija 40-4

Australija i Okeanija 27-3

Evropa 809-180 

Iz Južne Amerike, samo su Argentinci i Čileanci beležili pobede nad 36-godišnjim Beograđaninom (ukupno 81:9). Što se tiče Severne Amerike, čak šest kanadskih tenisera izlazilo je na crtu Novaku, ali nijedan se nije radovao - 31:0. Đoković je velesila i za Sjedinjene Američke Države, a o tome govori podatak da je poslednji od deset poraza od Amerikanaca doživeo još 2016. od Sema Kverija na Vimbldonu. Ukupno skor Srbija - Amerika 79:10.

Kada se sve sabere 30 zemalja nema niti jedan trijumf nad Novakom, a jednom jedinom pobedom, tu sudbinu izbeglo je osam država: Južna Koreja, Finska, Letonija, Holandija, Južna Afrika, Švedska, Slovačka i Bugarska. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)