KAKAV ŠOK: Novak Đoković izgubio od Italijana, sudijska krađa i zvižduci mu došli glave

Александар Илић
Aleksandar Ilić

13. 04. 2023. u 19:48 >> 19:48

NOVAK Đoković je poražen u osmini finala mastersa u Monte Karlu od Lorenca Muzetija sa 2:1 u setovima. Prekid, sudijske greške i publika koja je bila sve vreme protiv Srbina obeležili su duel.

КАКАВ ШОК: Новак Ђоковић изгубио од Италијана, судијска крађа и звиждуци му дошли главе

FOTO: EPA

Jako neobičan i dug meč odigrali su Novak Đoković i Lorenco Muzeti. Viđen je neobično veliki broj brejkova. Vetar je otežavao posao obojici, a zanimljivo je da su oba seta počela serijom brejkova.

Ipak, senku na uzbudljiv duel bacila je odluka sudije Arijel Tort u osmom gemu drugog seta. Museti je izbacio loptu u aut, a sudija nije znala koji je tačno trag, pokazala je pogrešan, a Novak je upao u raspravu sa njom, navijači su zvižducima počastili Srbina. Oko sokolovo je pokazalo da je Novak bio u pravu, ali ni žučna rasprava nije pomogla.

U prvom gemu na meču Đoković je imao duplu servis grešku na startu. Evidentno je bilo da ga muči desna ruka koja je bila bandažirana. Ipak, uspeo je svoj gem da dobije, te nakon toga i Lorenco Muzeti svoj i to "nulom".

Nije to mnogo pokolebalo Novaka Đokovića koji je brzo napravio brejk. U četvrtom gemu imao je prvu brejk loptu na meču, izašao je na mrežu Muzeti i poslao dijagonalu u aut. Nastavio je Srbin sa pritiskom i on mu je u nastavku doneo prvi brejk - 3:1.

Nije dugo Novak Đoković priliku da uživa u stečenoj prednosti. Već u narednom gemu na isti je način odgovorio Italijan. Na 30:40 uspeo je da napravi brejk. Treći gem u nizu u kome su navijači mogli da vide brejk. Ovoga puta napravio ga je Đoković, imao je dve brejk lopte, a Italijan ga je nagradio duplom servis greškom - 4:2.

Srbin je konačno potvrdio svoj brejk. Došao je do 40:15, onda jednim snažnim servisom uspeo da pošalje rivala daleko iza linije, nakon čega nije mogao ništa da uradi. Dodatno je Italijanu posao otežao vetar koji je u toku meča dolazio do 150 kilometara na čas.

Sedmi gem doneo je dve set lopte Đokoviću. Uspeo je italijanski igrač da odoli njegovim naletima i produži set za još jedan gem.

I na svoj servis je Novak imao set loptu, odbranio se Italijan, koji je potom došao do brejk lopte. iskoristio ju je - 5:4.

Zaigrao je potom kao u transu Đoković. Došao do nove tri set lopte. Četvrtu nije iskoristio u prvom setu, nije ni petu. Šesta je bila sreća po Đokovića, koji na kraju ipak pravi brejk i dolazi do prvog seta - 6:4.

Nije mnogo Italijana poljuljao gubitak prvog seta. Došao je do dve gem lopte na 15:40. Onda je proradio onaj "srpski inat", te je Novak uspeo da se odbrani - izjednačenje. Više od toga nije uspeo Nole, pošto je nakon toga napravio dve greške, brejk za 0:1 u drugom setu napravio je Lorenco Muzeti.

Sačuvao je Đoković prisebnost u drugom gemu drugog seta. Napadao rivala, uspeo da dođe do dve brejk lopte, iskoristio je drugu.

Šesti brejk u nizu gledali su navijači na ovom meču. Još jednom je Đoković uspeo da odgovori  rivalu i ponovo izjednači - 2:2 bilo je u drugom setu.

Potvrdio je potom, brejk Đoković, a nakon toga napravio još jedan, vodio je 4:2. Rival je uspeo da odgovori i šesti gem dobije. Imao je tri brejk lopte, prvu nije iskoristio italijan, drugu jeste. Neverovatno zvuči podatak, ali to je bio 11. brejk u meču.

Velika nepravda viđena je u osmom gemu. Đoković je tada u najmanju ruku pokraden. Sudija Arijel Tort je pokazala da je poen za Muzetija, usledila je duga rasprava, zvižduci sa tribina počastili su Novaka, pokazivao je sudiji da je pogledala pogrešan trag, ona nije želela ni da čuje, na kraju se iz snimka oka sokolovog videlo da je Novak bio u pravu. Usledio je potom i brejk Italijana za 4:5.

Pokazao je potom veliku mentalnu snagu Srbin. Đoković je uspeo da napravi brejk. Imao je zaostatak 30:0, uspeo je da dođe do gem lopte, potom dođe do izjednačenja. Treba istaći i to da su mu tada navijači u potpunosti okrenuli leđa. Skandirali su "Lorenco, Lorenco", a Novakove poteze pratili zvižducima.

U narednom gemu još jedan brejk, pravi ga Muzeti koji je poveo 5:6. U narednom gemu uspeo je Muzeti da izjednači na 1:1 u setovima.

Na startu trećeg seta Đoković je konačno dobio jedan gem bez mnogo problema, uspeo je da povede. Na isti način odgovorio je Lorenco, a nakon toga usledio je prekid zbog kiše. Nakon jednočasovnog prekida nastavljen je meč, Novak je dobio gem.

Usledio je po jedan gem za obojicu, a nakon toga svoj servis za 3:2 dobio je "nulom" Đoković. Napravio je Muzeti brejk na 4:4, a potom je Novak uspešno servirao i "nulom" pritisak prebacio na rivala koji je servirao za meč.Velika drama u desetom gemu trećeg seta je viđena. Đoković je prvo morao da spašava dve meč lopte, potom je propustio  brejk loptu. Imao je potom treću priliku Italijan za meč.

Novak Đoković - Lorenco Muzeti  6:4, 5:7, 4:6

4:6 - Prvi poen dobio je na servis Muzeti. Usledila je dupla servis greška, a potom novi poen Italijana za 30:15, i najboljim servisom ubacuje as za dve meč lopte. Nije uspeo da realizuje prvi, a potom ni drugi meč servis - izjednačenje! Novak ne bi bio novak da sada nije došao do brejk lopte. Kakva drama, ne koristi brejk loptu Srbin, a potom ni treću meč loptu Italijan. Probao je Novak da skraćenom loptom iznenadi rivala, još jednom je pogodio mrežu - nova meč lopta. Koristi je Italijan.

4:5 - Fenomenalan odgovor Đokovića. Uspeo je presudan gem da dobije "nulom".

3:5  - Muzeti u ovim trenucima igra znatno sigurnije. 10 od poslednjih 12 poena u meču osvojio je Sonego. Koji na servis ima 15:40. 

3:4 - Sa velikom dozom oduševljenja navijači su ispratili poen Italijana, koji je došao do 30:0 na servis Novaka, koji se muči sa prvim servisom. Tri brejk lopte imao je Muzeti. Fenomenalnim volejem spasao je prvu. Drugu nije...

3:3 - U svemu su ujednačeni u ovim trenucima igrači na terenu. Dolazi Muzeti do gema lakše nego što bi to Novak želeo.

3:2 - Nakon dva i po sata igre Đoković je upisao prvi as, te "nulom" dolazi do vođstva u gemovima.

FOTO: EPA

2:2  - Vršio je Novak pritisak na motivisanog Musetija, koji je ipak došao do gem lopte. Na kraju, gem za Italijana.

2:1 - Počela je jaka kiša u Monte Karlu. Novak je vodio 40:15, poentirao je Muzeti, čeka nas prekid meča. Nakon nešto manje od sat vremena pauze duel u Monte Karlu između Novaka Đokovića i Lorenca Muzetija nastavljen je. Prednost je imao Đoković -40:30. Do kraja gema koristiće se stare loptice, a nakon pauze preći će na nove. Gem je dobio Novak

1:1 - Bespoštedna borba viđena je u drugom gemu trećeg seta. Novak je pao na šljaku, nakon čega je otišao da opere ruke, što je takođe propraćeno zvižducima sa tribina. Dobio je Italijan ovaj gem, ali uz velike pritiske Srbina.

1:0 - Konačno, jedan gem Đokovića koji lako dobija na servis.

DRUGI SET 5:7

5:7 - Sa tri servis vinera došao je do dve set lopte Muzeti, iskoristio je prvu.

5:6 - Sada "nulom" uzima brejk Muzeti. Neverovatan tenis gledamo u ovim trenucima.

PROČITAJTE JOŠ: SRAM VAS BILO! Neviđena sudijska krađa, Novak Đoković ovako nešto nije zaslužio (VIDEO)

5:5 - Navijači su u potpunosti okrenuli leđa Đokoviću, zvižducima prate njegove poteze, a ujedno sa tribina skandiraju "Lorenco, Lorenco. To kao da je motivisalo Novaka, te je uspeo da dođe do 30:30, iako je bio u zaostatku. Napravio je potom i brejk loptu Srbin.

PROČITAJTE JOŠ: ĐOKOVIĆ BI ZA OVO BIO DISKVALIFIKOVAN: Nerazuman potez Muzetija iznenadio sve (VIDEO)

4:5 - Novu brejk loptu imao je Italijan na 30:40, uspeo je nakon duže razmene da napravi brejk.

PROČITAJTE JOŠ: SLIKE KOJE ĆE RAZNEŽITI NAVIJAČE: Dok Đoković igra, Stefan i Tara pokupili sve simpatije u Monte Karlu (FOTO)

4:4 -  Loše je počeo gem za Novaka, jer je pretrpeo sudijsku nepravdu. Museti je izbacio loptu u aut, a sudija nije znala koji je tačno trag, pokazala je pogrešan, a Novak je upao u raspravu sa njom, navijači su zvižducima počastili Srbina. Oko sokolovo je pokazalo da je Novak bio u pravu, ali ni žučna rasprava nije pomogla.

 4:3 - Novi brejk za Italijana, uspeo je da dođe do tri brejk lopte, prvu iskoristio nije, a potom jeste drugu, 11. brejk na meču.

4:2 - BREJK! Nova prednost Đokovića. Šesti put uzeo je servis rivalu koji ne odustaje od skraćenih lopti, iako mu ne donose ništa danas.

FOTO: EPA

3:2 - Konačno je Muzeti pogrešio sa skraćenom loptom, nije prešla na polovinu rivala. Gem lopta za Srbina. Ne koristi je Novak. Imao je potom još jednu priliku, iskoristio ju je.

2:2- Imao je Italijan 30:0, usledila su tri poena Đokovića za novu brejk loptu, koju je iskoristio Srbin i to kako. Skraćenu loptu je vratio, a potom Muzeti nije imao rešenja.

1:2 - Lavovska borba u trećem gemu. Dva puta je Novak uspeo da se vrati i izjednači. Na kraju je odoleo Italijan i potvrdio je brejk.

V. Vignjević

1:1 BREJK!  - Miran je ostao Srbin. Došao do dve brejk lopte u drugom gemu. Iskoristio je drugu! Počeo je sada da se nervira i gestikuliše Italijan.

0:1- Loš početak gema Đokovića, rivalu je dao priliku da dođe do dve brejk lopte - 15:40. Novak je potom  vratio neke od nemogućih udaraca, uspeo da izjednači. Ipak, još jednom šalje lopticu u mrežu - prednost Muzeti, a potom i brejk!

PRVI SET - 6:4

6:4 - Pokazao je Đoković još jednom da je odličan pod pritiskom. Dobio je tro odlična poena protiv razjarenog rivala. Nove tri set lopte za Srbina! Četvrtu u prvom setu je spasao Muzeti, potom ni petu. Šesta je bila Novakova talija, smečovao je po vetru, ali je na kraju bio perfektan!

5:4 - Dva uvodna poena u gemu uzeo je Srbin, odgovorio je istom merom italijanski teniser. Treću set loptu ima Đoković, ni nju nije iskoristio - izjednačenje. Proradio je Italijanu forhend, došao je do nove brejk lopte.

5:3  - Imao je Muzeti gem loptu, usledila je sjajna skraćena lopta Novaka, odgovorio je Italijan, Đoković je stigao i konačno razbudio letargičnu publiku - izjednačenje, a potom i nova brejk lopta za Srbina. Iz drugog servisa odbranio se Muzeti, novo izjednačenje. Odoleo je Lornco naletima Srbina i produžio prvi set.

5:2 - Prekinuo je Đoković seriju brejkova i to u pravom trenutku. Poveo je 40:15, odlično je servisom otvorio teren i poslao iza linije rivala.

4:2 - Objavili su organizatori turnira i zvaničan podatak, u ovim trenucima duva vetar brzinom od 140 kilometara na čas. Koristi to Đoković koji je na suprotnoj strani, te dolazi do dve brejk lopte.

3:2 - Sada je istom merom odgovorio Lorenco Muzeti. Došao je do brejk lopte koju je iskoristio.

3:1 -  BREJK! Pritisak je vršio Đoković na servis rivala u četvrtom gemu. Poveo je 30:15, potom odigrao skraćenu loptu, a Lorenco je uspeo da je stigne. Imao je na kraju prvu brejk loptu Srbin. Uspeo je odličnim riternom na liniju da natera rivala na grešku - brejk!

2:1 - Odmah mu je odgovorio skraćenom loptom na startu trećeg gema Đoković. Ostao je Italijan ukopan na liniji i samo je mogao da čestita rivalu. Novak znatno sporije nego obično servira danas, a to mu otežava bandaža na ruci koju su svi gledali prilikom njegovog izlaska na teren. Ni to ga nije usporilo, te sa 40:15 ponovo dolazi do vođstva.

FOTO: EPA

1:1 - Odličan gem odigrao je Muzeti. Brzim i jakim servisima, kao i preciznim skraćenim udarcem došao je do tri gem lopte, dobio je gem nulom.

1:0  - Dupla servis greška za početak Đokovića. Treba istaći da duva vetar u Monte Karlu što otežava servis. Poveo je Muzeti sa 30:15, usledio je snažan servis Đokovića za koji Italijan nije imao rešenja. Odličan drugi servis nakon toga - prva gem lopta na meču.

15:52 - Meč počinje prvim servisom Novaka Đokovića koji je protiv Muzetija do sada igrao tri puta, sva tri dobio je Đoković.

15.17 - Novak Đoković je na današnjem treningu imao i neočekivanu podršku iz Beograda. Najglasniji među mnogobrojnim navijačima bio je predsednik Softbol saveza Beograda Stefan Kovačević, on je nakon treninga popričao sa najboljim srpskim teniserom, a sve je ovekovečio fotografijom.

FOTO: S. Đurić

14.08 - KAKAV ČOVEK... Evo šta je Novak Đoković radio do pred sam meč u Monte Karlu (FOTO)

UOČI MEČA

Današnji rival Novaka Đokovića je 21. teniser sveta Lorenco Muzeti. Italijan je bez izgubljenog seta u prethodnom kolu dobio sunarodnika Luku Nardija.

Novak i Lorenco su se do sada sastajali tri puta, a svaki put je naš as slavio.  

Pamti se njihov prvi duel u osmini finala Rolan Garosa 2021. godine, Muzeti je poveo 2:0 u setovima, nakon čega je Đoković zaigrao kao da je sa druge planete, došao je do 2:2, ali... Tada je Muzeti poveo 4:0 u gemovima, papredao meč.

Nakon toga, Nole ga je lako savladavao na mastersima u Dubaiju i Parizu prethodne godine.

Foto: AP

Dva puta Đoković je pokazao svoju veličinu

Tokom Ju-es opena 2021. godine Njujork je pogodilo nevreme, organizatori turnira imali su dosta problema, upaljen je bio crveni meteo alarm uz upozorenje o tornadu.

Novak je tada šmekerski uskočio u pomoć mladom Musetiju (21), pa ga je pozvao u svoju vilu u Nju Džersiju, a Italijan nije krio oduševljenje i zahvalnost.

Još jedna zabavna priča veže Novaka i Musetija. Naime, Italijan je tokom školovanja imao problem i to usred pandemije korona virusa, jer je zbog ispita propustio turnire u Haleu i Kvinsu, zbog čega se našao u nezavidnoj situaciji.

Tada je u pomoć uskočio Đoković, koji je svoj privatni avion ustupio Musetiju. Odvezao ga  pilot do rodne Karare, a potom i do Londona kako bi mladi Italijan stigao da zaigra i na Vimbldonu.

BONUS VIDEO: OD PRVE DO DESETE TITULE: Sva Novakova pobednička finala Australijan opena

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)