"ONA JE MOJA DRUGA MAJKA": Đoković nikad emotivniji: Novak dirljivim rečima podsetio na ženu koja je zaslužna što je tu gde jeste

V.M.P.

15. 07. 2022. u 09:30

NAKON sedme vimbldonske titule, Novak Đoković je sa velikom količinom emocija govorio o Jeleni Genčić, ženi koja mu je bila prvi teniski trener i koja je umnogome zaslužna za činjenicu da je ispunjen pun potencijal teniskog blaga koje je Srbija izrodila.

ОНА ЈЕ МОЈА ДРУГА МАЈКА: Ђоковић никад емотивнији: Новак дирљивим речима подсетио на жену која је заслужна што је ту где јесте

FOTO: Tanjug/AP

Nebrojeno puta je osvajač 21. grend slem titule isticao da je njegova "teniska majka" bila pokojna Jelena Genčić.

Vrhunski stručnjak i žena sa posebnim osećajem za pružanje onoga što je Novaku bilo u toj fazi razvoja potrebno za sticanje pravih životnih i sportskih vrednosti.

Nekako baš uz nju mladi srpski biser spoznao je simboliku i važnosti Vimbldona za teniski svet i istoriju.

Kada je prvi put u karijeri podigao veliki trofej u prestonici Engleske, istakao je da je on posvećen upravo Genčićevoj, a potom joj je doneo najprestižniju titulu, na prag njenog doma u Beogradu.

Genčićeva je preminula krajem 2015. godine, a Novak je nastavio da reprezentuje tenisku i mentalnu genijalnost, osvojio je još šest titula na ostrvskoj travi, ali njegova teniska majka, nažalost, nije mogla biti svedok toga.

Foto: N.Skenderija

Tekst potpisa

Ja bih je prvo zagrlio da je bila pored mene na "Centralnom terenu". Koliko mi je žao što nije više sa nama, toliko mi je drago da sam imao priliku da posle ostvarenja tog istorijskog uspeha i osvajanja mog prvog trofeja ovde 2011. da to podelim sa njom, da je zagrlim i da budemo u njenoj kući na Dedinju gde smo provodili puno vremena, sanjajući zajedno - sa setom i ovom prilikom kaže Novak.

Poznato je da srpski as strogo vodi računa o tome šta i kako radi, šta unosi u svoje telo i kako se ponaša tokom cele karijere. A sve to potiče od jedne osobe...

- Ona me je toliko toga naučila o životu, a da ne pričam o tenisu, i taj profesionalizam i posvećenost koji mene danas odlikuju dolaze od nje. Ona je bila toliko temeljita u svojim analizama, pripremama. Ja sam sa 8-9 godina boravio u kući kod nje, na kasetama smo gledali video-snimke velikih šampiona. Objašnjavala mi je igru, taktiku, zašto radim određene drilove, kako moram da živim. Takođe se znalo da je bitno kakve ocene imam u školi, šta jedem, kada se ide na spavanje i kada se budi, da znam da spremim svoju torbu i da je bitno da se uvek sportski, fer i sa poštovanjem odnosim prema ljudima.

Foto: M. Vukadinović

Novak je istakao da su njegovi roditelji Srđan i Dijana Đoković dali odrešene ruke Genčićevoj u radu sa nebrušenim biserom "belog sporta".

- Jelena je imala veliko poverenje i podršku mojih roditelja i zajedno sa njima je na jedan neverovatno veliki način uticala na mene. Bez daljeg, ona je moja "teniska majka" i najvažniji teniski mentor, žena koja mi je dala mogućnost da budem ovde. Znam da je sa mnom ovde u mislima.

Đoković je istakao da će joj večno biti zahvalan na svemu što je učinila za njega.

- Zahvalan sam na svemu što mi je pružila u mojim počecima, vremenu koje mi je posvetila, da ne zaboravimo, ona je bila reprezentativka u rukometu, trener Ivaniševiću i Moniki Seleš, legenda našeg sporta u periodu kada sam kao klinac počinjao da igram tenis, značajna ličnost u srpskom društvu. I ona je takva želela da mi posveti vreme i provede godine i godine sa mnom na terenu i van njega, i da me uputi, nauči, usmeri.

- Pored mojih roditelja, ona ima najveće zasluge za sve ovo što se meni dešava - zaključuje Đoković.

BONUS VIDEO: PORUKA ZA NOVAKA: Na kuli Beograd ispisuju se reči podrške

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!