BRANIO ĐOKOVIĆA, SAD GA OPTUŽILI ZA NAMEŠTALJKE! Teniski as u čudu zbog tvrdnje u vezi sa mečom na Vimbldonu

Novosti online

14. 07. 2022. u 20:35

VIMBLDON se završio, ali strasti oko njega ne jenjavaju.

БРАНИО ЂОКОВИЋА, САД ГА ОПТУЖИЛИ ЗА НАМЕШТАЉКЕ! Тениски ас у чуду због тврдње у вези са мечом на Вимблдону

FOTO: Tanjug/AP

Naime, danas je gruzijski teniser Nikoloz Basilašvili izjavio da će tužiti nemačke medije, koji su ga optužili da je nameštao mečeve.

"Dobio sam informacije o natpisima nemačkih medija koji spominju moje ime u vezi sa navodnim nameštanjem teniskih mečeva. Takvi navodi nemaju nikakvog uporišta u realnosti i ja ih demantujem što je snažnije moguće", napisao je Basilašvili na društvenim mrežama.

Basilašvoli je, inače, jedan od retkih kolega Novaka Đokovića koji je srpskog asa javno branio tokom ovogodišnje, januarske "australijske drame". Tada je najbolji teniser sveta, pod optužbom da predstavlja "opasnost po zdravlje i poredak u državi", deportovan iz Australije, u koju je došao da brani grend slem titulu, a Basilašvili ga je zdušno podržavao u svojim javnim nastupima.

Upravo taj gruzijski teniski as je danas istakao i da je neprihvatljivo da se njegovo ime blati "apsurdnim optužbama".

"Zahtevam da se sa takvim tekstovima odmah prestane. Ja u potpunosti demantujem sve što je napisano. Kontaktirao sam sa nemačkom advokatskom kancelarijom koja će morati da zaštiti moje interese i da reaguje na svaki mogući način kako bismo se borili protiv ovih deiznformacija koje štete mojoj reputaciji", naveo je Basilašvili.

On je trenutno 25. na ATP listi, a na Vimbldonu je stigao do trećeg kola gde je poražen od Holanđanina Tima van Rajthovena. Njegov najveći uspeh na grend slem turnirima je plasman u osminu finala Ju-Es opena 2018. godine.

Basilašvili je u karijeri osvojio pet ATP titula.

Kako je sve počelo?

Naime, dve istaknute teniske zvezde moderne ere koje se nalaze u najboljih 50 na ATP listi, Aslan Karacev i Nikoloz Basilašvili, kao i njihov bivši trener Jahor Jacik po nemačkim medijima navodno su "umešani u nameštanje mečeva".

To je pokazala je istraga Markusa Harma i Janika Šnajdera za "ZDF" u Nemačkoj.  Oni su otkrili su da je navodno Jacik, koji je trenirao i putovao sa oba igrača, ponudio teniserima novac za nameštanje mečeva u najmanje dva navrata u prošlosti. Te informacije, po nemačkom mediju, potiču iz tajnih istražnih dokumenata Međunarodne teniske federacije, ITF-a.

Što se tiče učešća Karaceva koji je prošle sezone stigao do polufinala Australijan opena i osvojio tri titule u pojedinačnoj konkurenciji, a poslednja je bila u Sidneju ranije ove sezone, on je u problemu zbog dva meča sa neobično visokim obrascima klađenja u Finskoj 2019.

FOTO: AP/Tanjug

Tereti se i za nameštanje  jednog meča dubl konkurencije u Kazahstanu 2020, čiji je intenzitet klađenja pokazao još neke abnormalnosti.

Istražila ih je francuska policija tokom Otvorenog prvenstva Francuske 2020. godine, o čemu je "L'ekip" izvestio još u maju, a dalje informacije otkrivaju da je on bio umešan i u sumnjive kladioničarske radnje, na masters turniru u Štutgartu.

Njegova bivša devojka, Sofija Dmitrijeva, ranije je doživotno suspendovana zbog takođe zbog nameštanja utakmica.

Što Basilašvilija tiče, pod istragom je njegov prvi vimbldonski meč u dublu konkurenciji, prošle godine kada mu je partner bio Radu Albota. Tada su njih dvojica izgubili posle poreokreta od Martona Fučoviča i Stefana Travalje sa 6:3, 2:6, 2:6.

Nikoloz Basilašvili Foto: AP

Jacik je blisko sarađivao sa Karacevom/Basilašvilijem, godinama im je bio mentor, ali bi posle svega što se desilo sva trojica mogla da dožive sudbinu pomenute Sofije, te bi mogla da usledi rigorozna reakcija teniskih organizacija i doživotna suspenzija. 

Podsetimo, posle deportovanja iz Australije, gde nije mogao da brani grend slem titulu, sledeća je Srbinu "izmakla" na Rolan Garosu gde ga je pobedio potonji šampion, Rafael Nadal, ali one onda Novak Đoković u finalu Vimbldona pobedio Nika Kirjosa..

BONUS VIDEO: VELIČANSTVENI NOVAK: Top 10 tenisera po nedeljama provedenim na čelu ATP liste

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije