OTKUD ANANAS U ENGLESKOJ? Odgovor na "misteriozno pitanje" kako je ova voćka završila na peharu Vimbldona

Novosti online

28. 06. 2022. u 17:27

NAJPRESTIŽNIJI teniski turnir Vimbldon je započeo u ponedeljak, a najveći favorit za osvajanje u muškoj konkurenciji je naš Novak Đoković. Njegovo ime šest je puta utisnuto na pobednički pehar. Originalni trofej je star 135 godina i on se nalazi u muzeju "Ol Ingland klaba". A osvajač otvorenog prvenstva Engleske dobija repliku koja ima tri četvrtine veličine prvobitnog trofeja.

ОТКУД АНАНАС У ЕНГЛЕСКОЈ? Одговор на мистериозно питање како је ова воћка завршила на пехару Вимблдона

Foto: EPA-EFE

U to vreme, dvoručni bekhend nije postojao već se taj udarac izvodio isključivo jednom rukom – baš kao što to sada čine Rodžer Federer, Stan Vavrinka, Rišar Gaske


Ananas je u 19. veku smatran za simblon bogatih.

Mnoge je dugo zanimalo zbog čega se na samom vrhu na vimbldonskog trofeja nalazi ananas. Poznato je da su jagode i šampanjac jedni od simbola ovog turnira. Ananas nema neke veze sa Engleskom i poreklom je iz Južne Amerike, a krajem 19. veka bilo ga je malo i bio je privilegija najbogatijih na evropskom tlu. U tome se krije odgovor na "misteriozno pitanje" kako je baš ova voćka završila na vrhu prestižnog trofeja.

 

FOTO: AP

 


Idealan ukras

Ananas je tada imao status ekskluzivnog voća, koje je u to vreme bilo samo na stolu nekih kraljevskih porodica ili na večerama iz visokog društva. Kada je 1877. odigran prvi Vimbldon, ananas je bio simbol bogatstva i uticaja u Velikoj Britaniji. Mnogi su tada kapije na kućama ukrašavali ovim voćem, a smatralo se da je idealan ukras za vrh najprestižnijeg teniskog trofeja.

Iako mnogo misli da je ovaj pehar napravljen od zlata, to ipak nije slučaj. Ovo malo remek-delo je napravljeno od srebra koje je pozlaćeno.


BONUS VIDEO: Poruka rumunske teniserke čitaocima "Novosti"
 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest