PRLJAVA KAMPANJA: Za "Novosti" iz Melburna o mržnji prema Đokoviću

S.JANKOVIĆ

08. 01. 2022. u 22:22

NAJBOLjI svetski teniser i devetostruki osvajač Australijan opena, Novak Đoković, nikad nije bio omiljen u Australiji, među takozvanom elitom i "mejnstrim" medijima

ПРЉАВА КАМПАЊА: За Новости из Мелбурна о мржњи према Ђоковићу

Foto: Instagram

Specijalno za "Novosti" iz Melburna

Još od samog održavanja Adrija tura (jun 2020), Novak je ovde dobio vrlo pežorativni nadimak "No-Vaks" (NoVax) sa direktnom aluzijom na njegovu izjavu sa početka pandemije da će razmisliti o nastavku karijere, ukoliko vakcinacija bude uslov za putovanja.

Novakovi navijači širom Australije, od kojih je većina naravno srpskog porekla, su mahom oguglali na to ali ni u ludilu nisu mogli da zamisle dokle sve to može ići. Prljava medijska kampanja protiv najboljeg srpskog tenisera u gotovo svim australijskim medijima počela je još od prošlomesečnog nagađanja da li će Novak igrati na "ozi slemu" i da li je ipak vakcinisan.

Kulminacija pravog novinarskog divljaštva i ludila usledila je onog trenutka kada je Novak objavio na svom instagram-profilu da upravo putuje u Australiju i da je dobio medicinsko izuzeće. Tada je jedan novinar glavne državne australijske televizije ABC odmah napisao na "Tviteru" "da se iskreno nada da će konobarice Australijan opena pljunuti Novaku u hranu koju mu budu servirale". Jedan drugi viktorijski novinar objavio je koji minut kasnije: "Dobro jutro svima osim Novaku Đokoviću". Još jedan poznati novinar iz Melburna je izjavio da je "Rod Lejver arena" zahvaljujući nevakcinisanom Đokoviću sada postala jedno opasno mesto koje treba izbegavati.

Prljava kampanja sa vrlo primitivnim i negativnim reakcijama je nastavljena sve do trenutka kada je Đokovićev tim podneo žalbu na poništavanje njegove vize. Stiče se utisak da su i političari i mediji očekivali da Novak neće podneti žalbu i da će se nakon devetočasovnog ponižavanja na aerodromu jednostavno vratiti kući.

Mediji su prosto likovali ne skrivajući oduševljenje kada je Novaku viza poništena. Čak ni federalni premijer Skot Morison nije skidao osmeh sa lica sa primetnom dozom cinizma, dok je nejasno odgovarao na pitanja novinara o slučaju Đoković. On je više puta ponovio za samo desetak minuta da se Novak mora odmah vratiti prvim avionom, čestitajući organima pogranične kontrole na "veoma dobro obavljenom poslu".

"Cela Australija sada mrzi Novaka jer je on imao hrabrosti da uradi ono što većina nas nije mogla da uradi za sebe u poslednje dve godine maltretiranja i šikaniranja od strane političara i zdravstvenih birokrata", napisao je novinar Džejms Mekferson za australijsko izdanje čuvenog političkog magazina "Spektejtora" (Spectator). On je istakao da je mržnja prema Đokoviću sada postala u Australiji nacionalni sport broj 1, jer kako drugačije objasniti javno likovanje poznatih novinara nakon poništavanja Novakove vize. Stvari su polako počele da se menjaju onog trenutka kada je objavljeno da će Novak ipak podneti žalbu.

Viktorijski poslanik Tim Kvilti otišao je i korak dalje rekavši doslovce da nakon ovog skandala i toga što se dogodilo Đokoviću, Australiji treba oduzeti licencu za grend slem.

EKSPERTI: IMA ŠANSE

MNOGI ovdašnji eksperti za imigraciono pravo ocenjuju da Đoković ima ogromne šanse da zaigra na predstojećem AO jer je pravda na njegovoj strani.

To sad ističu i glavni australijski mediji, koji sve više nagoveštavaju tu mogućnost.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)