U IGRI TRI REKORDA: Đoković na turniru u Parizu ima šansu da upiše nova statistička dostignuća

Đorđe Samoilović

30. 10. 2021. u 20:28

JEDAN turnir, tri rekorda u igri za Novaka Đokovića na mastersu u Parizu (1-7. novembar).

У ИГРИ ТРИ РЕКОРДА: Ђоковић на турниру у Паризу има шансу да упише нова статистичка достигнућа

FOTO: AP/Tanjug

Povratak na teren za najboljeg tenisera posle razočaravajućeg poraza u finalu Ju-Es opena i propuštanja da osvoji kalendarski slem, zakazan je za narednu sedmicu, na takmičenju čiji glavni žreb počinje sutra, a Novak će imati priliku da ubeleži dodatna statistička dostignuća koja će ga zacementirati u vrhu večne liste najboljih igrača "belog sporta".

Prvi i najvažniji je svakako pečatiranje prvog mesta na kraju kalendarske 2021. Ukoliko Srbin osvoji titulu u Gradu svetlosti, otklonio bi svaku dilemu oko toga ko će završiti godinu kao čelni teniser ATP trke, koja se računa u aktuelnih 365 dana, i odbio bi napad Danila Medvedeva, koji je posle pokoravanja Njujorka ugrabio šansu da svrgne Đokovića.

Ipak, ranim ispadanjem u Indijan Velsu je propustio priliku da se dodatno približi Đokoviću. Ukoliko Novaku pođe za rukom da za sedam dana digne uvis pehar u Parizu, postaće igrač koji je najviše puta u istoriji završavao godinu kao broj jedan, budući da će mu to biti sedma "recka", a trenutno su on i i Pit Sampras izjednačeni sa po šest.

Đokoviću je u igri izbijanje na prvo mesto večne liste još jedne statističke kategorije, a to su titule na mastersima serije 1000, najvrednijim turnirima u muškom karavanu ne računajući grend slemove. Trenutno je izjednačen sa Rafaelom Nadalom sa po 36, još od turnira u Rimu u maju ove godine kada je Španac savladao Novaka u finalu.

Poslednji, možda i najmanje važan kada se pogleda šira slika i potera za statističkim dostignućima jeste rekord po broju titula na predstojećem turniru. Novak je i trenutno rekorder kada su u pitanju trofeji u Parizu, ima ih pet, dok niko više u istoriji u prestonici Francuske nije bio na tronu više od tri puta, a kompletan učinak mu je 37 pobeda i osam poraza. Jedino su Boris Beker i Marat Safin to učinili otkako se loptica prebacuje preko mreže u Bersiju, a naš as je sa žetvom trofeja krenuo 2009, zatim je povezao tri titule u nizu (2013, 2014, 2015) da bi peta "recka" nastala 2019, kada je Đoković i poslednji put bio deo ovog prestižnog takmičenja.

Prošle godine, Đoković nije igrao na betonu Bersija zbog želje da se odmori i pripremi za završni masters, koji se igrao u Londonu, a upravo će taj turnir biti Novakova poslednja takmičarska ATP avantura u 2021, s tim da je jedina razlika što je sada u Torinu (od 17. do 24. novembra).

BONUS VIDEO - Đoković iznenadio prolaznike na Savskom keju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)