OD "BETON LIGE" DO PARIZA I KINE: Tandem rukometnih sudija, Zrenjaninci Ivan Mošorinski i Aleksandar Pandžić, na sceni već četvrt veka

Slobodan Bajić

30. 10. 2021. u 20:19

ZRENjANINCI Ivan Mošorinski (43) i Aleksandar Pandžić (43), već četvrt veka regulišu pravila igre na rukometnim utakmicama širom planete.

ОД БЕТОН ЛИГЕ ДО ПАРИЗА И КИНЕ: Тандем рукометних судија, Зрењанинци Иван Мошорински и Александар Панџић, на сцени већ четврт века

FOTO: Privatna arhiva

Po struci, obojica profesori fizičkog vaspitanja, diplomirani treneri rukometa, inače "dupli kumovi", na rukometnu scenu su stupili još u prošlom veku, a ubrzo zatim, početkom novog milenijuma ušli u međunarodni program rukometne federacije, "Mlade sudije Evrope" i od tada, delili pravdu na gotovo svim meridijanima.

- Još kao deca smo zavoleli rukomet, u osnovnoj školi- kaže Mošorinski.

- Trenirali smo i igrali u Proleteru do 1997. godine, bili najbolji u konkurenciji srednjih škola, ali zbog obaveza na fakultetu, opredelili se za rekreativnu varijantu. Međutim, glavnu ulogu da postanemo arbitri, odigrao je Ivan Grubački Guta, koji nam je predložio da ostanemo na terenu kao sudije, a podržao ga sada pokojni Dušan Marijanović. Tako smo, 1997. godine, krenuli od "beton lige".

Ubrzo su stigli do republičke, zatim i savezne licence a 2003. godine ušli u program "Mlade sudije Evrope". Taj projekat je trajao do 2008. godine, kada su stekli licencu za EHF kontinentalnu kategoriju.

- Ispit je bio u Portugaliji, finale prvenstva Evrope za žene a odmah zatim usledila je Španija i prvi "referi kurs za IHF kategoriju. Za internacionalnu licencu položili smo u Švajcarskoj 2010. godine. Naš debi u Ligi šampiona, u Grčkoj, meč PAOK i Valjadolida, je za priču, jer je za solunski klub nastupao Milan Grubanov, naš školski drug i saigrač. Sudili smo i Svetsko prvensvo za žene 2013, finale juniorskog planetarnog prvenstva u Češkoj, polufinala na svim šampionatima, Finale azijske lige šampiona, na sedam svetskih prvenstava i na evropskim u juniorskoj kategoriji, nacionalne igre Kine u Kataru, pa deset godina zaredom njihovu ligu, Finale Čelendž kupa u Luksemburgu, već 15 godina u Ligi šampiona Evrope.

U tandemu sa Pandžićem, sudi na svim meridijanima, i ligama. Nedavno su tako vodili meč Lige šampiona u u Parizu, između PSŽ i ukrajinskog Motora, a posle pet dana su se "prebacili" na naše prvenstvo i sudili na "Banjici" duel između Voždovca i Vrbasa. Inače, Mošorinski ističe da je poseban izazov bilo Finale Emir kupa u Kataru.

- Nismo podlegli pritisku ni kad je publika ušla na teren. Organizatori nisu verovali, pa smo dobili nagradu i ponudu da ostanemo, jer nisu imali takva iskustva sa arbitrima. Sada nam je čast da sudimo najvećim svetskim zvezdama, da nas ugoste naši idoli iz igračke mladosti, kao recimo Štefan Krečmar. Imamo pravo još sedam godina da sudimo na međunardnoj sceni a zatim prelazimo u delegate - kaže Mošorinski.

Pomak sa dolaskom Delićeve

- KADA se poredi naš i evropski rukomet, prvo zapažanje je da je Srbija ogroman rasadnik talenata, jer na međunarodnoj sceni redovno srećemo naše igrače u drugim klubovima. Naravno, na terenu nema ni mrvice privilegija, maksimalno odradimo posao a pre i posle meča je druženje neizostavno. Smatramo da su dolaskom Milene Delić na čelo RSS mnoge stvari krenule na bolje, posebno je bitno više okupljanja mlađih kategorija i očekuje se veliki pomak na EP - naglašava Mošorinski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)