ŽIVELA SRBIJA: Datunašvili i Nemeš ispisali zlatnu istoriju (FOTO)

Novosti online

26. 04. 2021. u 16:50 >> 19:37

RAZVUKLI su osmeh od uveta do uveta rvači reprezentacije Srbije, Mate Nemeš i Zuba Datunašvili, pri sletanju na surčinski aerodrom "Nikola Tesla", pošto su se sa Evropskog prvenstva u Varšavi (Poljska) vratili sa zlatnim medaljama oko vrata.

ЖИВЕЛА СРБИЈА: Датунашвили и Немеш исписали златну историју (ФОТО)

FOTO: M. Vukadinović

Orio se gromoglasan aplauz dolaznim peronom, a ponos u očima njihovih porodica i delegacije Rvačkog saveza Srbije, koji su ih dočekali, mogao se "napipati" u vazduhu. Kako i ne bi kada se prvi put od 1969. godine Srbija sa prvenstva Starog kontinenta vraća sa dva šampiona.

Nemeš je nakon bronze na SP 2019, sada pokorio Evropu i tako ujedno ostvario najveći uspeh u svojoj dosadašnjoj karijeri, a pritom je doneo našoj zemlji ukupno osmu evropsku krunu u istoriji.

- Prvo bih hteo da zahvalim Rvačkog savezu, Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije koji nam daju veliku podršku za svako takmičenje. Imao sam osećaj da ću da uzmem medalju, a eto na kraju je ona bila najsjajnija. Najteži meč mi je bio u polufinalu protiv nemačkog takmičara, dok sam u finalu bio opušten, a Poljak je kao domaćin bio dosta u grču i pod pritiskom - rekao je za "Novosti" Nemeš, koga su dočekali supruga i ćerkica.

Sledeća stanica su OI u Tokiju, a prava uvertira za to je upravo bio ovaj šampionat.

- Dva-tri dana odmora i nastavljamo sa pripremama. Igre su cilj svih ciljeva. Ovo je samo jedan stepenik do njih. Veliki put je još preda mnom.

Gruzin Datunašvili se treći put popeo na krov Evrope, ali prvi put pod našom trobojkom.

- Bio je ovo odličan turnir za mene i ceo naš tim. Teški protivnici na putu do medalje. Srbija mi je omogućila da postanem još bolji rvač, uslovi i treninzi su izuzetni. Živela Srbija - uzviknuo je Zuba, koga u maju u Sofiji očekuju kvalifikacije za Igre, gde će imati priliku da se pridruži Nemešu, Kadžaji i Miciću na najvećoj smotri sportista.

Predsednik Rvačkog saveza Željko Trajković nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima:

- Ispisali smo istoriju srpskog rvanja, čestitam momcima i celokupnom stručnom štabu. Izvanredno su reprezentovali našu državu, po broju osvojenih medalja smo odmah iza Rusije. To je izuzetan uspeh, ja sam prezadovoljan.

ŠTEFANEK: USPEH CELOG SPORTA

JEDAN od naših najuspešnijih rvača i predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek nije krio zadovoljstvo.

- Čestitam Zubi, a posebno Mati na titulama. Kao bivši rvač znam koliko je teško doći do vrha. Ovo je uspeh ne samo našeg rvanja, već celokupnog srpskog sporta. Posebno mi je drago zbog Nemeša, koji se takmiči u mojoj kategoriji i koji je više puta zbog toga meni prepuštao mesto na takmičenjima. Čuli smo se posle polufinala i rekao mi je da nije bio zadovoljan svojim nastupom, a ja sam mu rekao da će postati šampion. Sada neka okači medalju ćerkici oko vrata i neka počne još jače da se priprema za OI - rekao je Štefanek, osvajač zlata na OI 2016.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!