TRI GRUPE U PARIZU: Svetska odbojkaška federacija saopštila sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, ali i na SP 2025. godine

Novosti online

29. 11. 2023. u 10:58

SVETSKA odbojkaška federacija je i zvanično promenila sistem takmičenja na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu. Na turniru će igrati 12 selekcija u obe konkurencije, koje će umesto u dve, biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije. Francuska će kao domaćin biti nosilac A grupe, a zatim će se ostale reprezentacije svrstati u tri grupe na osnovu svetske rang-liste po sistemu serpentina.

ТРИ ГРУПЕ У ПАРИЗУ: Светска одбојкашка федерација саопштила систем такмичења на Олимпијским играма, али и на СП 2025. године

foto: FIVB

U četvrtfinale će se plasirati dve selekcije iz svake grupe i dve najbolje trećeplasirane. Po završetku takmičenja po grupama, biće napravljena tabela na osnovu postignutih rezultata, pa će najbolja selekcija iz prve faze u četvrtfinalu igrati protiv jedne od dve trećeplasirane selekcije. Podsetimo, naše devojke su izborile učešće, dok će muškarci pokušati u Ligi nacija da sakupe dovoljan broj bodova kako bi odbranili deveto mesto na FIVB rang-listi, koje ih vodi u Pariz.

Naredno Svetsko prvenstvo u obe konkurencije odigraće se 2025. uz učešće po 32 reprezentacije, koje će biti podeljene u osam grupa.

Plasman na SP 2025. izboriće domaćin ili domaćini prvenstva, aktuelni svetski prvak (Srpkinje su sigurne učesnice), tri reprezentacije sa Kontinentalnih šampionata 2023, kao i 15 selekcija (ili manje, u zavisnosti od broja organizatora SP) sa FIVB rang-liste po završetku sezone reprezentativnih takmičenja u godini pre Svetskog prvenstva, dakle po završetku sezone 2024.

Reprezentacije će u grupe na SP biti svrstane na osnovu rang-liste FIVB.

Posle tri odigrana meča, plasman u osminu finala izboriće po dve selekcije iz svake grupe, a zatim će se igrati četvrtfinalni mečevi, polufinale, meč za treće mesto i finale.

Svetski prvak će za 17 dana takmičenja odigrati sedam utakmica.

Svetska prvenstva će se igrati svake neparne godine (2027, 2029...), dok će se kontinentalni šampionati igrati svake parne godine (2026, 2028...).

Jedna od značajnih promena je i sistem kvalifikovanja za Olimpijske igre 2028. u Los Anđelesu. Neće biti kvalifikacionih turnira, već će se selekcije kvalifikovati na osnovu rezultata na SP, EP i na osnovu rang-liste FIVB.

Plasman na OI 2028. u obe konkurencije direktno će izboriti SAD, domaćini turnira. Plasman će obezbediti pobednici kontinentalnih šampionata 2026 (prvak Evrope, Azije, Afrike, Severne i Srednje Amerike i Južne Amerike), tri reprezentacije sa SP 2027, koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale, kao i tri najbolje plasirane reprezentacije sa FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)