RUSIJA ZATEČENA: Jelena Isinbajeva se odrekla Putina

Novosti online

20. 09. 2023. u 21:35

Jedna od najboljih ruskih sportistkinja svih vremena, atletičarka Jelena Isinbajeva, povukla je potez koji nije naišao na odobravanje mnogih u Ruskoj Federaciji.

РУСИЈА ЗАТЕЧЕНА: Јелена Исинбајева се одрекла Путина

Foto arhiva VN

Nakon što je nedavno došla na udar kritika u javnosti Rusije jer se, kao članica komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta ogradila od toga što ima vojni čin "jer je, prosto, članica armijskog kluba, CSKA Moskva", a nazvala je tom prilikom čičnove dodeljene sportistima "samo nominalnim", čuvena sportistkinja je opet u centru pažnje.


Kada su joj u avgustu zamerali zbog pomenute izjave, kritičari su tvrdili da je to uradila da bi ostala u MOK-u, pa se išlo i do toga da se u Mahačkali promeni naziv stadiona "Jelena Isinbajeva" u nekadašnji, "Trud".


Ali, na tome se nije stalo. Ni od strane kritičara, a ni od slavne atletičarke.


Isinbajeva, koja je u skoku s motkom triput bila svetska šampionka na otvorenom, četiri puta osvajala zlato na dvoranskim prvenstvima sveta, a dvaput bila olimpijska šampionka, ostala je članica MOK-a nakon što se, kako su čelnici te organizacije rekli, "distancirala od rata u Ukrajini".


Iako nikakvi detalji distanciranja nisu poznati javnosti, niti je slavna atletičarka bila šta drugo rekla o Rusiji osim da čin koji joj je dodeljen kao članici CSKA nije ništa drugo nego formalnost koja nema veze sa pravom vojskom, u Rusiji se to odricanje baš i nije tolerisalo.


Tako su pojedini sportski čelnici posezali i za uvredama u javnim obraćanjima na ovu temu, neki su tražili da se Isinbajeva izbaci iz Olimpijskog komiteta Rusije (pa im je sa vrha te organizacije poručeno "da to ne može po Statutu, jer je u pitanju osoba koja je članica MOK-a"), a mediji su se utrkivali da objave kako "ona već dugo živi u Španiji, kako tamo ima luksuznu kuću od 200 metara kvadratnih, kako ima i drugu vilu u jednom gradiću-odmaralištu, kako je već dobila NIE (nacionalni identifikacioni broj) koji Španija dodeljuje strancima koji tamo žive i rade, a kako živi sa mužem Nikitom Petinovim i kako im se deca školuju na jugu Tenerifa".


Sada je i Isinbajeva rešila da preduzme korak o kome agencija RIA Novosti javlja sledeće:


"Jelena Isinbajeva je sa svojih naloga na društvneim mrežama uklonila zajedničku fotografiju sa (predsednikom Rusije) Vladimirom Putinom. Bila je to fotografija u sklopu objave da se pridružila pokretu 'Tim Putin'.


Objava je bila obelodanjena u novembru 2017. i potpisana rečima "Ja sam u Timu Putin".
Ovo je još jedan bizaran potez olimpijske šampionke", zaključuje se u kratkoj vesti pomenute agencije.

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (2)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!