NEVIĐENA DRAMA! Kakva šteta: Sjajna Srbija bez zlata, Turska osvojila Evropsko prvenstvo za odbojkašice

Novosti online

03. 09. 2023. u 22:36 >> 22:37

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije nije uspela da osvojio zlato ma Evropskom prvenstvu. Srpkinje su drugi put u nizu postale vicešampionke Evrope, jer su izgubile od Turske rezultatom 2:3 (po setovima 27:25, 21:25, 25:22, 22:25, 13:15) u hali u Briselu u kojoj su turski navijači priredili atmosferu kao da se igralo u Istanbulu.

НЕВИЂЕНА ДРАМА! Каква штета: Сјајна Србија без злата, Турска освојила Европско првенство за одбојкашице

FOTO: CEV

Spektakularno briselsko finale iznedrilo je istinski triler kakav samo vrhunska odbojka može da priušti, a srpske i turske igračice upravo su to i priredile fantastičnim, dramatičnim okršajem.

Pred više hiljada svojih navijača, Turska je bila za nijansu bolja u većem delu prvog seta, ali nije imala ono što je imala Srbija, fanatičnu borbenost i apsolutno neodustajanje. To su pokazale naše odbojkašice i pre nego što su spasile dve set lopte, a tim defanzivnim bravurama su i naterale opasnu Melisu Vargas i Hande Baldin da greškama stave pečat na prvu deonicu.

U drugoj je borba bila "neravnopravnija" utoliko što je dotad vrlo dobar prijem servisa "izdao" ekipu selektora Đovanija Gvidetija, a što je Vargasovoj u napadu počela da se na sjajan način pridružuje Karakurtova. Zato je prednost Turske bila konstantna i, s vremena na vreme, uvećavala se, šta god pokušavale Srpkinje. 

A opet, činilo se da popravljanje igre naše nacionalne selekcije u završnici tog seta, te rano vođstvo na početku trećeg, znači i ono priželjkivano buđenje, no Vargasova se serijom razornih servisa potrudila da rasplamsa emocije ionako bučnih turskih navijača. Za tili čas je razornim udarcima s osnovne linije unela pometnju u redove suparnika, a "podigla decibele" u dvorani i na semaforu je ubrzo bilo 7:13.

Da tada Katarina Lazović nije počela svoju seriju bravura, pomenuti segment meča bi bio vrlo brzo završen, no upravo su četiri poena u nizu naše mlade odbojkašice, i smečevima i blokom, vratile neizvesnost u finale. I, onda, pravo malo čudo.

Turska je vodila sa 15:19, loptu je uzela Mina Popović i... posle njenih majstorija, taktičkih servisa za koje nije bilo rešenja, desio se ogroman preokret. Semafor je tri minuta kasnije pokazvivao 22:19 za Srbiju, od čega se suparnice nisu oporavile, koliko god im njihov selektor, a bivši Srbije, Santareli, govorio na tajmautu da su "dopušteni glupi napadi Srbije".

On je nedugo zatim uspeo da prodrma svoju ekipu, koja je preuzela sve konce igre i konstantnim vođstvom sve vreme grabi kao osvajanju četvrtog seta. Ali, kao i u prethodnom, fanatična borbenost srpske selekcije donela je izjednačenje, no dalje od 19:19 se nije moglo, jer se Vargasova pobrinula da na red dođe peti set.

A u njemu, bolji početak Turkinja, koje su povele sa 4:2, doneo je nadu njihovoj frenetičnoj publici da će sve uskoro biti završeno. No, blokovi Srbije produžili su dramu, smečevi Tijane Bošković se pobrinuli za seriju 4:1, po je neizvesnost dostigla vrhunac. A u nestvarnoj drami koja je usledila, uz rat živaca i video-provere - za nijansu, i to zlatnu nijasnu, bile su bolje Turkinje koje su tako osvojile evropsku titulu. Prvu u istoriji.

KRAJ! Srbija - Turska 2:3 (27:25, 21:25, 25:22, 22:25, 13:15)

VARGAS, KRAJ... Turska je šampion Evrope.

Novi tajmaut. Kakva utakmica, šta je ovo...

13:14 - Imale su Turkinje kontru, ali Buša blokira! Ima Turska još jednu meč loptu...

12:14 - Vargasova precizna...

12:13 - Bianka Buša odlično prima servis, a onda i lobom vara blok Turske, Srbija je iznova na poen zaostatka. Tajmaut traži turski selektor Santareli.

11:13 - Vargasova sada ne greši. Dobar smeč, +2 opet za Tursku. Karakurtova će servirati.

11:12 - Turska šalje loptu u aut, iz servisa.

Tajmaut. Drama je na vrhuncu. Dva razlike za Tursku.

10:12 - Gunešova uspešna u bloku, donosi +2 Turskoj. Na tri poena od pobede su Turkinje. Naši traže video-proveru, da li je bilo "pecanja" odnosno dodira mreže telom od strane neke suparnice.

11:10 - Šalje Vargasova loptu u aut, poen za Srbiju, vode naše odbojkašice! Traže video-proveru... I, promena odluke, poen za Tursku, ona vodi sa 10:11!

10:10 - Tijana Bošković poentira i pored dvojnog  bloka koji ju je sačakao!

9:9 - Nastavlja se drama, egal... A onda Karakurt donosi 9:10 Turskoj.

8:8 - Novi mini-preokret, sada turski, ali onda Maja Ognjenović na mreži poentira. Novo izjednačenje...

6:6 - Ovaj odbojkaški triler nema kraja. Nekako će se završiti za koji minut, ali... ovo što se sada dešava u Briselu, ovo je vrhunac sportske drame. Novo izjednačenje Srbije! A onda kontra, pa novi poen Boškovićeve, Srbija vodi!

5:5 - Ne da se Srbija! Tijana Bošković za izjednačenje!

Žuti karton za selektora Srbije, Gvidetija, zbog prigovora

3:5 - Kakva drama! Razmena dobrih udaraca i još boljih odbrana, a onda Vargasova, nažalost, biva precizna... Šteta, mogle su naše do izjednačenja.

2:3 - Vargasova donosi prednost Turskoj

2:1- Posle greške Turkinja, pa njihovog poena, Mina Popović donosi prednost Srbiji

Počeo je peti set! Igra se dok neko ne dođe do 15. poena.

22:25 - Set za Tursku! Vargasova donosi poen kojim je "zakazan" peti set. Kakva utakmica...

21:23 - Bolje su Turkinje u ovim trenucima, u odbrani su za nijasnu bolje, a onda, kada se ukazala prilika za kontru Srbije, desi se kiks. Tri set lopte za Tursku...

19:21 - As Karakurtove... Pa, gde baš sada...

20:19 - Greše Turkinje, mada su tražili iz njihovog stručnog štaba video-proveru smeča koji je otišao u aut. I, promena odluke, Turska vodi 19:20

19:19 - Uh, dosta sreće. Kontru je imala Turska, a Melisa Vargas trećom svojom greškom u ovom setu izjednačava rezultat.

18:19 - Turska ponovo vodi, i to posle video-pregleda njenog smeča, kojim je ustanovljeno da je naš blok dirao loptu.

18:18 - Ma, ne da se Srbija! Opet su se "razbudile" naše odbojkašice, sa dva poena u nizu naterale svog bivšeg stratega Santarelija da zatraži tajmaut. Au, kakva drama...

FOTO: CEV

16:17 - Umalo da Karakurtova odmah po povratku na teren poenitra. Imala je dve prilike, ali je Tijana Bošković bila uspešnija. No, nedugo zatim, Vargasova vraća +2...

15:17 - Serija Turske od 5:2. A pritom joj se vraća i opasna Karakurt u igru.

14:16 - Sad je pa Turska u naletu. Odlazi na +2. Sara Lozo ulazi u igru umesto Katarine Lazović.

13:12 - Napeto je, ali kao da dižu nivo igre Srpkinje. Preokrenule su rezultat sa tri uzastpna poena, a onda su po dva osvojile Turkinje, pa naše odbojkašice. Pravi odbojkaški triler...

8:9 - Opet ujednačena igra. Dobro je što su se naše odbojkašice brzo "priključile" posle onog početnog vođstva Turkinja

6:7 - Odlično! Tijana Bošković pogađa, Vargasova neće neko vreme servirati.

5:7 - Turska je na dva razlike sada, ali Vargasova odlazi da servira...

2:5 - Opet turski servis pravi probeleme Srbiji, i naše odbojkašice gube sa tri razlike...

2:2 - Kao i na startu prethodnog seta, izjednačenja igra. Turknje povedu, naše izjednače. I tako dvaput.

Počela je četvrta deonica.

25:22 - Set za Srbiju, servis-greška Baladinove za kraj treće deonice. I to kakve. Koliko samo drame, kakav preokret...

24:22 - Ne daju se Turkinje, osvajaju dva poena u nizu. 

23:20 - Vargasova je taman došla da servisima "spase" Turkinje posle sedam uzastopnih poena Srbije, ali je Tijana Bošković pokazala ko je, ipak, najbolja korektorka sveta. I, ne samo da je poravnala rezultat, već u narednoj akciji donela set loptu! Kakvo finale!

Tijana Bošković tokom finala Evropskog prvenstva 2023, Srbija - Turska / FOTO: CEV

22:19 - Greše opet Turkinje, uzalud traže video-proveru - poslale su loptu u aut. A onda novi majstorski servis Mine Popović, pa još jedan... šta se ovo dešava! Srbija vodi sa 22:19, a gubila je 15:19!

19:19 - Izjednačenje! Tijana Bošković! Mina Popović je servisima potpuno poremetila koncenpciju Turske, počele su da greše suparnice Srbije, a naše da to koriste i, poen po poen, stizale zaostatak i - anulirale ga. Nije pomogao ni tajmaut Santarelija (koji je, pomalo nesportski, rekao svojim igračicama "da su dopustile dva glupa napada Srbije". Pa, koliko su glupa, videćemo na kraju...)

15:19 - Još jednom je na "-3" Srbija imala kontru, no Turkinje su dočekale pokušaj Boškovićeve, pa preko Vargasove poentirale.

13:17 - Šteta. Gunešova se baš sad razigrala, sa dva uzastopne poena, smečom pa blokom, "odmiče" Tursku na +4

13:15 - Fantastično igra Katarina Lazović! Novi njen poen posle upasivljenog smeča Turkinja, samo dva razlike gubi Srbija.

12:15 - Zbunjene su Turkinje, prebacile su loptu posle lošeg prijema, a naše poentirale varkom Bojane Drče na mreži - posle dizanja saigračice, nije ni dirala loptu koja je prešla na suparničku polovinu. Samo tri razlike, tajmaut traži Turska!

10:15 - Katarina Lazović se najpre dobro odbranila, a potom u nastavku akcije poentirala. Srbija je na pet poena zaostatka, a to onda Lazovićeva blokom smanjuje na 11:15

9:15 - Tajmaut posle jedne sporne situacije u kojoj su se Srpkinje kod sudije bunule zbog pogrešne procene.

7:13 - Turska je potpuno uspotavila kontrolu igre, Vargsova je razbila defanzivnu koncepciju Srbije i pravo je pitanje mogu li ovako poljuljane odbjkašice Srbije da uzvrate u ovom setu. Mada, pokazivale su dvaput protiv Holandije u polufinalu, kad su gubile sa po 12:16, da mogu...

6:10 - Ne ide, pa ne ide. Kad nije problem "naš" prijem, problem je turski blok. Maja Ognjenović odlazi na predah, Bojana Drča će je zameniti, a selektor Gvideti traži tajmaut.

6:9 - Vargasova servisa i to je veliki problem za naše odbojkašice, koje su napravile najpre loš prijem, a onda dopustile as... Raste prednost Turske.

6:7 - Kakva odbojka se igra u ovom finalu. Nestvarno. Najpre su zablistale naše, na dva minuta, a onda za tri minuta, serijom 4:1, uz brojne fantastične poteze, Turska povela.

5:3 - Srbija sa tri uzastopna poena, a dva posle sopstvenih servisa (zahvaljuju blokovima u kojima se ističe Mina Popović) preuzima vođstvo.

2:2 - Za sada obe selekcije realizuju prve napade. Turska je ta koja je prva primala servis, pa ona najpre i povede, a onda usledi "odgovor".

Počeo je treći set.

21:25 - Set za Tursku! - Šteta... Teodora Pušić se odlično odbranila, no do lopte stigla Turska koja je smečom došla do tri set lopte. Prvu je, asom, iskoristila Vargasova.

21:23 - I evo te kontre! Sara Lozo je sjajno servirala, Turska pogrešila, a Maja Aleksić spretno reagovala na mreži.

20:23 - Tijana Bošković održava ova tri poena zaostatka. Kada bi se desila neka kontra sada...

19:22 - "Vezuju" naše igračice dva poena, a njihov bivši selektor Santareli traži tajmaut, ne želi da dopusti da Turska uđe u lošu seriju. Inače, ovako su njegove igračice (i on na kolenima) slavile 22. poen u ovom setu:

Slavlje turskih odbojkašica / Screenshot: RTS

17:22 - Sjajno se brani Turska, šta god da Srbija uradi. I onda, na oduševljenje "domaće" publike, usledi smeč za nestvarno slavlje svih turskih igračica. Kao da su titulu osvojile.

16:20 - Euforija u briselskoj hali, u kojoj je više hiljada Turaka. Kao da se u Istanbulu igra, tako se slavi poen Karakurtove, posle dve neuspešne akcije Srbije. Turska vodi sa +4, Gvideti traži tajmaut.

14:16 - Posle servis-greške Vargasove, usledila je i kontra Srbije, a nju realizuje Tijana Bošković.

12:16 - Vargasova ne greši, izborivši blok-aut, i to naspram dvojnog bloka, vratila je +4

11:15 - Raste prednost Turske, ne toliko zbog njne bolje igre, već zbog nesigurnog prijema i organizacije igre Srbije. Ušla je Teodora Pušić za prijem servisa.

11:13 - Karakurt je dobro servirala dvaput, ali naše su uspele da je "sklone" odatle, a onda je i zamenjena, Ajkačova je ušla  umesto nje.

8:11 - Taman Buša primakne Srbiju na "-1", a Turska spoji dva poena i, preko Vargasove, dolazi do tri razlike.

7:9 - Šteta... Posle dobre igre u odbrani, i pored sudara dve naše, pa potom i dve turske odbojkašice, Karakurt uspeva da snažnim smečom vrati dva poena prednosti Turskoj.

5:7 - Servis Vargasove Jegdićeva je umirila, ali nije organizovan dovoljno dobar napad, pa su Turkinje uzvratile i "kuvanjem" došle do +2

5:6 - Mini-prokret Turske, posle sjajnog servisa Vargasove.

5:5 - Umiren je napad Turkinja, požrtovana igra u odbrani omogućila je kontru, a to je Tijana Bošković iskoristila za poen za vođstvo. Odmah, međutim, Baladin uzvraća sa leve strane.

4:4 - Greši najpre Jovana Stevanović, slanjem lopte u aut, a onda je Gunešova to uradila servisom.

3:3 - Ujednačena borba na početku druge deonice.

1:0 - Dobim smečom Srbije, uz blok-aut, počeo je drugi set

U prvom setu, Melisa Teresa Vargas je bila najefikasnija sa 10 poena, Tijana Bošković je osvojila sedam, a Hande Baladin četiri.

27:25 - Set za Srbiju! Baladin šalje loptu preko srpskog bloka, Turci traže video-proveru, ali izgleda da je set za naše odbojkašice... Da, definitivno, set za Srbiju!

26:25 - Vargasova greši, šalje loptu u aut, Srbija ima set-loptu! Tajmaut traži Turska

25:25 - Iz dve akcije, a jednog napada, Srbija preko Boškovićeve dolazi do novog egala

24:25 - Dobra reakcija naših, no posle brzog izjednačenja, brz i poen Vargasove za novu set-loptu.

23:24 - Sara Loza šalje loptu u aut, šteta, šteta... Set-lopta za Tursku. Video-provera nije promenila odluku sudije. Tajmaut traži Srbija.

23:23 - Druga servis greška Srpkinja "kriva" je za novo izjednačenje. Šteta.

23:22 - Sjajna Mina Popović se fantastično snalazi na mreži, zbunjuje suparnice!

22:22 - Lepa akcija Turske, koja izjednačava smečom s desne strane, posle "koreje".

22:21 - Preokret! Tandem Bošković - Popović na mreži blokira turski smeč.

21:21 - Poen za Srbiju jer je Erdemova dotakla mrežu.

20:21 - Au, šteta. Tijana Bošković je plasirala loptu, Turkinje se odbranile, a onda je Vargasova izblokirana ali je lopta otišla u aut. 

20:20 - Povela je Srbije posle dobrog prijema Katarine Lazović i smeča Boškovićeva, ali uzvraća Baladin... Drama u završnici prvog seta.

19:19 - Vrlo su opasne Turkinje, koje predvodi Danijele Santareli, koji je sa Srbijom osvojio svetsku titulu. Za tili čas su izjednačile, najpre sjajnim servisom, potom kontrom, a onda i blokom. Tajmaut traži strateg Srbije, Đovani Gvideti.

19:16 - Sve veća prednost Srbije. Čas naše pogađaju linije, kao sada Tijana Bošković, čas suparnice promašuju teren, kao malopre Vargasova i ... tri je razlike.

15:13 - Lozo sve bolja i u napadu, Srbija uvećava prednost

12:11 - Buša sada osvaja dobar deo "naših poena", ali i Mina Popović je izvrsna, posle novog lukavstva Ognjenovićeve. Srbija održava minimalnu prednost

9:8 - Kakva odbojka! Buša i Stevanovićeva zaustavljaju blokom Vargasovu, novi preokret, sada Srbija vodi.

8:8 -  Rasplamsala se borba. S jedne strane briljiraju Guneš i Vargas, sa druge dobro organizuje igru Srbije Maja Ognjenović, koja i blokom donosi poene - izjednačenje.

5:7 - Tri odlično odigrana poena Turske posle serviranja Popovićeve u aut donose preokret.

5:3 - Servisi Mine Popović, "taktički", prilično prave probleme suparnicama. Nova kontra, novi poen Tijane Bošković.

4:3 - Treći uzastopni poen Srbije. Ovoga puta posle odličnog servisa Mine Popović koji je izbacio suparnice iz ritma, pa omogućio kontru.

3:3 - Prva kontra Srbije posle dobrog bloka, prvi kontakt Tijane Bošković s loptom i prvi njen poen. Izjednačenje.

2:3 - Trenutno se za sve pitaju Turkinje. Dva poena koje je osvojila Srbija bila su posle turskih servis-grešaka. 

1:3 - Posle prvog poena za Srbiju usled greške Turkinja, Vargasova vraća +2 svojoj ekipi

0:2 - Dobar blok Turkinja za uvećanje vođstva

0:1 - Prvi poen osvaja Kubanka Vargas, koja igra za tursku selekciju

20.01 - Utakmica počinje, i to servisom Srbije!

19.59 - Startna postava Srbije: tehničar i kapiten Maja Ognjenović, primači servisa Bianka Buša i Sara Čozo, srednji blokeri Mina Popović i Jovana Stevanović, korektor Tijana Bošković, te libero Aleksandra Jegdić.

19.57 - Himne su inonirane, pa je sve spremno za veliko finale (i to u fantastičnoj atmosferi (prilično je više turskih navijača u hali u Briselu).

Podsetimo, Srbija je na dramatičan način pobedila Holandiju u polufinalu, a kroz još veći triler prošla je u borbu za zlato Turska, koja je sa 3:2 savladala Italiju (po setovima 18:25, 25:23, 15:25, 25:22, 15:6).

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (6)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave