VLADA SRBIJE BRZO REAGOVALA: Ivana Vuleta i trener Goran Obradović dobili novčane nagrade za svetsko zlato

Novosti online

22. 08. 2023. u 16:44

Ivana Vuleta je na Svetskom prvenstvu u Budimpešti osvojila zlatnu medalju, novim državnim rekordom u skoku u dalje ušla je u istoriju srpske i svetske atletike, a nepuna dva dana posle tog podviga obradovala ju je i vest iz domovine.

ВЛАДА СРБИЈЕ БРЗО РЕАГОВАЛА: Ивана Вулета и тренер Горан Обрадовић добили новчане награде за светско злато

Tanjug/AP

 Članovi Vlade Republike Srbije doneli su danas rešenja o dodeli novčanih nagrada za sportske rezultate sportistkinji Ivani Vuleti i njenom treneru Goranu Obradoviću za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini - atletika, skok u dalj.


U saopštenju se navodi da je takmičenje je počelo 19. avgusta u Budimpešti u Mađarskoj, i traje i dalje, a odlukom Vlade Srbije, Vuleti i Obradoviću dodeljena je novčana nagrada u iznosu od po 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.


Donošenje ovog rešenja je od veoma važnog interesa za razvoj i afirmaciju sporta, za što bolju motivaciju i pripremu sportista za postizanje još boljih rezultata koji će doprineti afirmaciji Srbije, zaključeno je u saopštenju Vlade. 
 

Goran Obradović i Ivana Vuleta, ranije Španović / FOTO: Nebojša Paraušić

A sad - Pariz 2024!

Podsetimo, Ivanini izvrsni skokovi u vrlo uzbudljivom finalu šampionata planete, kog ste mogli da pratite uživo na portalu "Novosti", obezbedili su joj i učešće na narednim Olimpijskim igrama.

"Pariz 2024" je bio "rezervisan" za one koji skoče 6,86 metara ili više, a Ivana Vuleta je to dvaput nadmašila u svom pohodu na zlato.

Tako će ona peti put nastupiti na Olimpijskim igrama (debi je imala 2008. u Pekingu), a prvi put tamo neće biti kao Ivana Španović, već sa prezimenom koje ima otkako je u braku.

U Pekingu je bila 30, potom 2012. u Londonu 10. na tadašnjim olimpijskim igrama, zatim 2016. u Rio de Žaneiru treća, a 2021. u Tokiju četvrta.

Svetski rekord u skoku u dalj - žene

Svetski rekord u ženskoj konkurenciji drži Galina Čistjakova, koja je kao reprezentativka Sovjetskog Saveza skočila 7,52 u tadašnjem Lenjingradu 1988. godine, dok Amerimanka Džeki Džojner Kersi zauzima drugo mesto na "večnoj listi" sa 7,49, što je ostvarila dvaput (1994. godine).

Treća je reprezentativka Istočne Nemačke, Hajke Dreksler, koja je 1988. skočila 7,47, a taj rezultat još četiri puta ponovila.

Ivana Vuleta - biografija

Rođena kao Ivana Španović 10. maja 1990. u Zrenjaninu, kao vrlo mlada je svojim anstupima najavila da će biti svetska zvezda. Bila je srebrna na juniorskom prvenstvu sveta, a onda osvojila i zulato na Univerzijadi, i svetsko zlato na šampionatu planete za atletičare i atletičarke do 20 godina starosti.

Ivana Vuleta u finalu Svetskog prvenstva u Budimpešti / Tanjug/AP

U seniorskoj konkurenciji osvojila je olimpijsku bronzu, na dvoranskim prvenstvima sveta osvojila dva zlata i jedno srebro, pet puta je bila osvajačica Dijamantske lige, dvaput evropska šampionka, jednom srebrna na šampionatu "starog kontinenta", triput prvakinja Evrope u dvoranskim uslovima, osvajačica 17 mitinga Dijamantske lige...

Šest puta je bila prvakinja Srbije na otvorenom, u pet navrata u dvorani, četiri puta balkanska šampionka, jednom mediteranska šampionka, i tako dalje, i tako dalje...

Udajom za Marka Vuletu 26. septembra 2021. Ivana Španović je promenila prezime.

BONUS VIDEO: Sudija morao da uspava MMA borca

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)